S. Arabistan, Ulusal Endüstriyel Gelişim ve Lojistik Programı'nı başlattı

28 Ocak 2019

Suudi Arabistan, Enerji,  Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih tarafından günler önce ilan edilen Ulusal Endüstriyel Gelişim ve Lojistik Programı’nı (NIDLP) başlattı.

Programın açılış töreninde konuşan Bakan el-Falih, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nu gerçekleştirmek amacıyla planladığı 13 programın arasında yer alan NIDLP’nin ekonomik açıdan büyük etkisi olacağını ve endüstri, madencilik, enerji ve lojistik gibi ülkenin dört ana sektörü arasında benzeri görülmemiş bir büyüme ve entegrasyon sağlayacağını söyledi.

Suudi Bakan el-Falih, programda, 2030 Vizyonu hedeflerinin üçte birinden fazlasını gerçekleştirecek 300’den fazla girişim olduğu bilgisini vererek, NIDLP aracılığıyla 1 trilyon 600 milyar riyallık yatırım çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Petrole bağımlı ekonomiden çeşitlendirilmiş ekonomiye

Herhangi bir sanayi veya ihracat ülkesinin başarısı için temel kuralın,  karayolları, demiryolları, limanlar, havaalanları, serbest ekonomik bölgeler ve akıllı lojistik ağlarını içeren lojistik sektörünün geliştirilmesi olduğunu söyleyen el-Falih, programın Suudi Arabistan ekonomisini petrole bağımlı bir ekonomiden, petrol dışı ihracatlara dayanan çeşitlendirilmiş bir ekonomiye dönüştürmesinin hedeflendiğini de iletti.

Enerji Bakanı’nın ardından söz alan Ulaştırma Bakanı Dr. Nebil el-Amudi, programın, Suudi ekonomisine 2030 yılına kadar yaklaşık 1.2 trilyon riyal kadar katkıda bulunacağını belirterek, 1.6 milyon iş istihdamı yaratacağını ve Suudi ihracatının hacmini artıracağını söyledi.

NIDLP programının ayırt edici özelliğinin, 34 resmi ve yarı resmi kurumun çabaları sayesinde ilgili devlet kurumları arasındaki entegrasyon olduğunu aktaran el-Amudi, 2030 Vizyonu’nun başlatılmasından bu yana NIDLP programının planlandığını ve lansman kurallarının belirlendiğini açıkladı