Suudi Arabistan: Kızıldeniz'de büyük doğalgaz bulduk

11 Mart 2019

Ras el-Hayr
 
Suudi Arabistan Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Mühendis Halid el-Falih dün yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’de büyük miktarda doğal gaz bulduklarını açıkladı.

El-Falih, projeleri incelemek için Ras el-Hayr sanayi şehrindeki Kral Selman Endüstri ve Denizcilik Hizmetleri Kompleksi’ne ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Aramco’nun, bu projenin yatırım fizibilite çalışmasını onayladıktan sonra, önümüzdeki iki yıl boyunca araştırmaları yoğunlaştıracağını söyledi.

Suudi Arabistan Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Mühendis Halid el-Falih, Kızıldeniz’deki petrol miktarının az olması ve deniz dibi derinliğinin bin 200 ila bin 500 metre arasında bulunması nedeniyle üretim açısından doğalgazın maliyetli (30 ila 40 dolar arasında) olacağını ifade etti.

El-Falih, Aramco’nun umut verici yatırım fırsatları sunan Afrika kıtasına giriş yaptığını ve Güney Afrika’da büyük yatırımlar yapmayı hedeflediğini belirtti. Küresel eğilimin, hammadde özelliklerinin bir sonucu olarak programda 1-2 dolar arasında değişen petrol fiyatları arasındaki farklılıkları telafi etmek için petrol rafinerilerinde rafinaja odaklandığını açıklayan el-Falih, uluslararası piyasalarda dizele olan talebin artmasının beklendiğini söyledi.

Gemi yakıtına olan talep azalacak

Suudi Enerji Bakanı, petrol türevleri endüstrisinin 2020 yılında çeşitli türler arasında farklılıkların bulunması nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağını, ağır yağa ve gemi yakıtına olan talebin azalacağını bildirdi. Beklenen dizel talebinin, dünya piyasasında meydana gelen değişiklikleri karşılamak için rafinerileri rehabilite edeceğine dikkat çekti.

Bakan, açıklamasının devamında, “Aramco’nun dünyadaki üstünlüğü devam ediyor. Şirketin ABD’de doğal gaz sıvılaştırma alanındaki projelerin yanı sıra Rusya, Hindistan, Pakistan ve Endonezya’da umut vaat edici fırsatları var. Şirket, sıvılaştırılmış doğal gaz üretimine doğrudan yatırım yapmadan önce piyasayı tanımak amacıyla üreticilerden satın alarak ve kar marjlarıyla müşterilere satış yaparak doğrudan doğal gaz satışı üzerinde çalışıyor” dedi.

Suudi Arabistan’dan bu alanda önemli hamle

El-Falih, Güney Afrika’da bir petrokimya tesisi satın alma planları konusunda, ruhsatlı tarafların şu anda ekonomik fizibilite tanımlaması için projeyi inceleyen Aramco’ya siteler sunduğunu açıkladı.

Ras el-Hayr’daki Kral Selman Endüstri ve Deniz Hizmetleri Kompleksi’nin deniz motorlarının bakım ve imalatını artıracağını ve ulusal ekonomideki katma değeri destekleyeceğini söyledi. El-Falih Kompleks’teki yatırım hacminin, 60 milyar riyale ulaşacağını, aynı zamanda gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık desteklenmesine 17 milyar riyal katkıda bulunacağını, ithalatı yaklaşık 12 milyar riyal azaltacağını belirtti. El-Falih ayrıca yatırımın vatandaşlara 80 bin iş sağlamanın yanı sıra, Suudi Arabistan’daki gelir kaynaklarını çeşitlendirmede 2030 Vizyonu’nu gerçekleştirmek için Krallık’taki deniz lokomotifleri endüstrisinin ve denizcilik malzemelerinin tedarikinin güvenliğini sağlayacağını belirtti.

Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı ayrıca, Cübeyl ve Yenbu’daki Kraliyet Komisyonu’nun, gemiler ve araçlar için Ras el-Hayr kentinde bir demir sac fabrikası inşa etmeyi düşündüğünü belirtti.