Suudi Arabistan, Ürdü Merkez Bankası'na 334 milyon dolar yatırdı

04 Mart 2019

Riyad

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, ülkesinin Ürdün'ü destekleme konusunda kararlı olduğunu vurgulayarak,  Riyad'ın Ürdün Merkez Bankası'na 334 milyon dolar yatırdığını bildirdi.
 
El-Cedan, Londra’da düzenlenen ‘Ürdün: Büyüme ve Fırsat’ isimli konferansın aralarında El Arabiya kanalına verdiği röportajda, “Ürdün'ü Arap Fonu aracılığıyla desteklemeyi kabul ettik. Kuveyt ve BAE'deki kardeşlerimizle ek destek görüşmeleri yapıyoruz” dedi.
 
Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün'ün tökezleyen ekonomisini desteklemek için Haziran ayında 2,5 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırlamıştı.
 
Suudi Bakan, “Mekke konferansı 2 milyar dolardan fazla para sağladı. Suudi Arabistan 250 milyon dolar destek sağlama sözüne bağlı kaldı. Geçen yıl 50 milyon dolar ödedik ve 2019’da 50 milyon dolar daha ödeyeceğiz. Ürdün'ün reformlar konusunda ciddi olduğuna inanıyoruz. Büyük krizlerden geçen Ürdün’ün uluslararası toplumun desteğini hak ettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Verilen desteğin bir parçası olarak, Riyad’ın 3 milyar dolarlık bir sermaye ile Suudi Arabistan-Ürdün Fonu kurduğunu hatırlatan el-Cedan, “Ürdün’ün geçmişte karşılaştığı zorluklardan biri, Ürdün'de gelecek vaat eden fırsatlar için yabancı yatırımcılara net yatırım planları hazırlama konusuydu. Söz konusu fon, bu fırsatların entegre ve ayrıntılı planlarını hazırlamaya yardım ediyor” dedi.
 
Geçtiğimiz yıl, IMF programı kapsamında yapılan harcama kesintileri ve vergi artışlarının sonrasında yaşanan protesto gösterinin ardından Ürdünlü bakanlar hükümetin revizyonu için istifa etmişti.
 
Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, Londra’da Reuters’a verdiği röportajda, ülke ekonomisinin, bölgedeki çatışmalardan etkilenen büyümeyi teşvik etmek ve borçları ödemek için gerekli olan mali reformlardan bir yıldan kısa bir süre sonra iyileşmeye başladığını söyledi.
 
Er-Rezzaz, “Ekonominin temelleri daha iyi görünmeye başlıyor. Makro ekonomik ve mali göstergeler daha iyi” şeklinde bir yorumda bulundu. Abdülmehdi ile görüştü