Suudi Arabistan'dan ikamet eden yabancılar için özel sistem

30 Mayıs 2019
Riyad
 
Suudi Arabistan Şura Konseyi, ülkede kalan yabancılar için özel bir ikamet sistemini içeren taslağı onayladı.

Taslak iki bölüme ayrılıyor. Biri daimi ikamet, diğeri ise geçici olarak belirli kurallara göre ticari iş yapılması da kapsayan ve sahibine bir sürü avantaj sağlayan ve bazı vergilere tabi olan geçici ikamet. Proje ülkede ikamet edenlere, ailesiyle beraber kalmak, akrabalarını ziyaret etmek, işçi edinmek, mülk ve ulaşım aracı sahibi olmak gibi bir dizi imkan sağlıyor. Taslak, Suudi Arabistan’a giriş çıkış özgürlüğü ve ticaret uygulamalarını içeren yürütme yönetmeliklerinde belirtilen özel ücretlerin ödenmesini içeriyor. İkamet süresi sınırsız veya bir yılda bir yenilenebilir olacak. Proje ayrıca, ismi Özel İkamet Merkezi olacak olan bir merkezin inşa edilmesini de içeriyor.

Bir Suudi kaynak, taslağın, Prens Muhammed bin Selman Yeşil Kart sistemi hakkında daha önce söylediklerinin bir tamamlayıcısı olduğunu, taslağın Kral Selman bin Abdulaziz’ tarafından onaylanması halinde Bakanlar Kuruluna iletileceğini söyledi.

Özel İkamet, bazı şartlara bağlı olacak. Şartların en önemlisi, kişide maddi olanaklarla beraber geçerli pasaportun bulunması,  en az 21 yaşında olması, düzenli olarak ülkede yaşıyorsa, sabıka kaydı ve bulaşıcı hastalıkların olmadığını kanıtlayan bir sağlık raporu.

Konsey üyesi Latife el-Şalan, özel ikamet taşıyan ve Suudi Arabistanlı olmayan kişilerin, bir takım ayrıcalıklara sahip olduğunu ve kendileri için düzenlenen görevlere bağlı olduğunu söyledi.

Taslak, Şura Konseyi üyeleri tarafından 55 ret oyuna karşı 77 onay oyu alarak kabul edildi. Taslağın özelliklerinden biri de, gizlilikle ilgili bazı sorunlara yönelmek, ekonominin zorlanmasını ortadan kaldırmak, ticari faaliyetlerini genişlemesi ve şeffaflık isteğidir.