Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretimi yükseldi

22 Mayıs 2019
Londra
 
Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) resmi verileri, ülkenin günlük ham petrol ihracatının Şubat ayında 6.977 milyon varilden, Mart ayında 7.1470 milyon varile yükseldiğini ortaya koydu.

Suudi Arabistan gibi diğer Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne üye ülkelerinin ortak aylık ihracat verileri OPEC’in web sitesinden yayımlandı. Dün yayımlanan verilere göre, Suudi Arabistan’ın günlük ham petrol ihracatının Şubat ayında 6.977 milyon varilden, Mart ayında 7.1470 milyon varile yükseldiği belirtildi.

İran ve ABD arasından artan gerilim ve OPEC’in bu yılki tedarikleri azaltmaya devam etmesi beklentileri ile petrol fiyatları artarken, Washington ve Pekin arasında devam eden ticaret savaşı küresel ekonomiyi yavaşlatmaya devam ediyor.

Dün itibari ile 72.18 dolara çıkan brent petrolün fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0.3’le 21 sent artış gösterdi. Dün, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 63,40 dolardan alıcı bulurken, geçen haftaya oranla yüzde 0.5 artış yaşadı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Rusya ve diğer üreticiler, yılbaşından bu yana tedarik fiyatlarını desteklemek adına frenleme yöntemi uygularken bu durum petrol piyasasını zora sokuyor.

Edinilen bilgiye göre, üretim politikasını ele almak için 25-26 Haziran’da üretici ülkeler tarafından toplantı yapılması planlanırken, OPEC toplantıyı 3-4 Temmuz tarihlerine ertelemeyi düşünüyor. OPEC kaynaklarına göre, Suudi Arabistan üretimi kısıtlamaya devam etmek istiyor.

Irak: Ortadoğu piyasayı zorluyor

Irak Petrol Bakanı dün yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da artan sorunların küresel ham petrol piyasalarındaki istikrarı zorladığına değindi.

Irak Petrol Bakanı Samir Gadban, OPEC Üretimi Denetleme Komitesi Toplantısı sonrası piyasaların istikrara kavuşması ve fiyatların desteklenmesi için Viyana’da düzenlenecek bir sonraki OPEC toplantısında yeni bir anlaşmanın önünün açılması gerektiğini ifade etti.

Bir sonraki toplantının Temmuz ayı başlarında gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Gadban, “Toplantıda mevcut anlaşmanın uzatılması veya değiştirilmesine karar verilecek” dedi.

Suudi Arabistan, Rusya ve Irak’tan oluşan Denetleme Komitesi en son toplantısını geçtiğimiz Pazar günü Cidde’de gerçekleştirdi.

OPEC, Rusya ve OPEC üyesi olmayan üreticilerin 1 Ocak’tan bu yana günlük petrol üretimi 1,2 milyon varil seviyesinde.