Suudi Aramco,Shell'in 'SASREF' rafinerisindeki hissesini satın aldı

24 Nisan 2019

Dammam

Suudi Arabistan'ın petrol devi şirketi Aramco dün, Hollanda menşeili dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden Shell’in, Cubeyl Sanayi Şehri’ndeki ortak girişimi Saudi Aramco Shell Refinery (SASREF) şirketinde bulunan 631 milyon değerindeki yüzde 50’lik hissesini satın aldığını duyurdu.

Aramco ve Shell tarafından ortak olarak yayınlanan açıklamada, Suudi Aramco’nun rafineri faaliyetlerini genişletme stratejisi kapsamında gerçekleşen anlaşmanın, bu yıl içinde uygun bir tarihte tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

Suudi Arabistan'nın sanayi şehri Cubeyl’de bulunan SASREF rafinerisi, günlük 305 bin varil petrol rafine etme kapasitesine sahip.

Aramco’nun rafinaj, işleme ve pazarlama işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Abdulaziz el-Kadimi yaptığı açıklamada, bu satın alım işlemiyle Aramco’nun proje üzerinde tam mülkiyeti olacağını ve rafinaj, işleme ve pazarlama alanında büyüyen iş portföyünü birleştirebileceğini söyledi.

SASREF’in, şirketin rafinaj ve kimyasal çalışmalarında öncü rol oynamaya devam edeceğine işaret eden Kadim, “Aramco, rafinaj ve petrokimya üretimini genişletmeyi ve en büyük petrokimya şirketlerinden biri olmayı hedefliyor” dedi.

Shell ise açıklamada, satışın, rafinaj portföyünü iyileştirmenin yanı sıra ticaret merkezleri ve petrokimya sektörünü birleştirme çabalarının bir parçası olduğunu kaydetti.

Shell rafinaj, işleme ve pazarlama direktörü John Abbott açıklamasında, “SASREF Rafinerisi, Shell ve Aramco arasındaki uzun ve başarılı ortaklığın bir modeli olmuştur. Bu nedenle daha yeni iş fırsatları keşfetmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Söz konusu satış, Suudi Aramco'nun rafinaj, işleme ve pazarlamaya yönelik uzun vadeli stratejisinin bir parçası olarak rafinerilerini geliştirme ve artırma planını destekliyor.

Shell için ise satış, rafinaj portföyünü iyileştirmenin yanı sıra ticaret merkezleri ve kimya sektörünü birleştirme çabalarının bir parçası olarak geliyor.

Satış sözleşmesine göre satışın bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Günlük 305 bin varil üretim kapasitesine sahip olan SASREF Rafinerisi’nin ana ürünler arasında; sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), nafta, gazyağı, mazot, akaryakıt ve kükürt bulunuyor.

İlk uluslararası tahvil ihracında rekor bir talep

Aramco Şirketi, yaklaşık iki hafta önce, ilk uluslararası tahvil ihracında rekor bir talep görmüştü. Bloomberg Haber Ajansı’na göre, Aramco’nun gerçekleştirdiği tahvil ihracının toplam değeri 100 milyar doları aştı.

Bloomberg, Aramco tahvillerine olan talebin, gelişmekte olan pazarlarda hedeflenenin 10 katını bulacak şekilde bu güne kadar görülmüş en büyük talep olduğunu kaydetti. Aramco tahvillerine yönelik toplam talep, yatırımcıların olumlu geri dönüşleri ve yatırımcının Suudi ekonomisine olan güveninin bir işareti olarak görüldü.

Bununla birlikte bu ayın başlarında Aramco’nun, 2018 yılında dünyanın en karlı şirketi olduğu açıklandı.

Aramco’nun karı, dünyanın en büyük beş petrol şirketinin karını aştı

Aramco geçtiğimiz yıl elde ettiği 111.1 milyar dolarlık net kar ile dünyanın en karlı şirketi olurken bu rakam, ABD’nin çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi “Exxon Mobil”, Amerikan enerji şirketi “Chevron”, İngiltere’nin enerji ve çok uluslu petrol şirketi “British Petroleum”, Hollanda menşeli dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden “Royal Dutch Shell” ve Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi “Total” gibi dünyanın en büyük beş petrol şirketinin kârını aştı. Aynı zamanda, Apple'ın 2018’de elde ettiği 59.4 milyar dolarlık kârı neredeyse ikiye katladı.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’e göre Aramco’nun geliri 355.9 milyar dolara ulaştı.  Ayrıca geçtiğimiz yılın sonunda 48.8 milyar dolar tutarında nakit elde eden şirketin geliri, 27 milyar dolarlık borcunun neredeyse iki katı olarak hesaplandı.

Aramco'nun geçtiğimiz yıl elde ettiği mali performansı, 2018'de 2017 yılına göre ortalama yüzde 31 oranında artış gösterdi.

Diğer yandan Aramco, hisselerinin yüzde 5'ini halka açmaya hazırlanıyor. Bu oran, piyasa değeri 2 trilyon dolar olarak tahmin edilen Aramco’nun, 904.8 milyar dolarla dünyanın en büyük halka açık şirketi Microsoft'u ikiye katlamasını sağlayacak.