Suudi-Hint ilişkilerini desteklemek üzere iki ülke arasında 'Stratejik Ortaklık Konseyi'' kuruldu

21 Şubat 2019

Yeni Delhi
 
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Hindistan ziyareti kapsamında dün yayınlanan Suud-Hint ortak bildirisinde ziyaretin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin davetine cevap olarak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in talimatı ile gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Veliaht Prens’in ziyaretinin iki ülke arasındaki olumlu ilişkileri artırması kapsamında gerçekleştiği ve Başbakan Modi’nin bu ziyareti memnuniyetle karşıladığı kaydedilirken, Veliaht Prens’in Hindistan'ın kapsayıcılık, çoğulculuk ve hoşgörü ruhunu içeren modelini takdir ettiği belirtildi.

Taraflar, Şubat 2010’da yayınlanan Riyad bildirisinden kaynaklanan stratejik ortaklığın güçlendirilmesi konusundaki kararlılıklarını yineledi. Bu bildiri, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Şubat 2014’te Hindistan’a yaptığı ziyaret ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Nisan 2016’da Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaret ile teyit edilmişti. Taraflar ayrıca, Başbakan ve Veliaht Prens başkanlığındaki Stratejik Ortaklık Konseyi’nin kurulmasıyla mevcut stratejik ortaklığın üst düzey bir denetim mekanizması ile güçlendirilmesine karar verdi. Son olarak Riyad’da tertip edilen Hintli NITI Aayog Merkezi ile Suudi Uluslararası Stratejik Ortaklıklar Merkezi arasındaki çalıştayın sonuçlarını memnuniyetle karşılayan her iki taraf, çalıştay kapsamında ortak işbirliği ve çeşitli sektörlerdeki yatırımlar için 40'tan fazla fırsat belirlemişti.

5 mutabakat zaptı imzalandı

Veliaht Prens ile Hindistan Başbakanı arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülke arasındaki seçkin ilişkiler, ikili işbirliğinin ufukları ve bölgesel ve uluslararası olaylardaki gelişmeler gözden geçirildi. Görüşmelerin ardından Veliaht Prens ile Hindistan Başbakanı nezdinde 5 mutabakat zaptı imzalandı. Bunlar arasında, Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi ile Hindistan yatırımı arasında işbirliği sağlanmasına yönelik çalışma programı, konut alanında mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Kurumu ile Hindistan Turizm Bakanlığı arasında turizm alanında bir mutabakat zaptı, iki ülkenin hükümetleri arasında yatırım konusunda bir mutabakat zaptı ve Suudi Arabistan Radyo ve Televizyon Kurumu ile Prasar Bharati Yeni Delhi arasında yayıncılık alanında işbirliği için bir mutabakat zaptı bulunuyor.

İkili ticarette son yıllarda görülen olumlu eğilim dikkate alındığında taraflar, ticarette, özellikle de petrol dışı ticarette kendisinden faydalanılmayan bir potansiyel bulunduğunu belirtti. Ayrıca taraflar, ekonomik, ticari, yatırım, kültürel ve teknik alanlarda işbirliğini arttırmak amacıyla Şubat 2018'de Riyad'da düzenlenen Suudi-Hindistan Ortak Komitesinin on ikinci oturumu sırasında yapılan olumlu görüşmeler ile ilgili takdirlerini dile getirerek, iki ülke arasındaki ticari görüşmelerin artırılmasının ve ihracat engellerinin kaldırılmasının önemini vurguladı. Taraflar bunun yanı sıra, Suudi 2030 Vizyonu, Temiz Hindistan, Dijital Hindistan ve Akıllı Şehirler gibi program ve girişimler ile iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım işbirliğini daha da derinleştirmeye karar verdi.

Suudi tarafı, Hindistan özel ve kamu sektörünün yatırım ve deneyimlerini Suudi Arabistan'daki büyük projelere çekmeye hazır olduğunu belirtti.

Hindistan ve Suudi Arabistan ekonomilerinin olumlu dönüşümüne dikkati çeken taraflar, iki hükümet tarafından, iş kolaylığını artırmak, mevcut kuralları basitleştirmek, rasyonalize etmek ve kilit alanlarda doğrudan yabancı yatırım sistemlerini kolaylaştırmak için başlatılan girişimleri memnuniyetle karşıladı.

Taraflar, Hindistan Başbakanı Modi'nin 2016 yılında Riyad'a ziyareti sırasında, Suudi Genel Yatırım Kurumu ve Hindistan Yatırım Kurumu arasında işbirliğinin sağlanmasına yönelik çerçeve anlaşmasının imzalanmasının ardından yatırım ortamındaki olumlu değişiklik ile ilgili memnuniyetlerini dile getirdiler. Ayrıca iş gruplarını, her iki ülkede, özellikle yenilenebilir enerji kaynakları, gıda güvenliği, teknoloji transferi dâhil olmak üzere altyapı, madencilik ve enerji alanlarında yatırım fırsatlarından yararlanmaya teşvik ettiler.

Veliaht Prens, yatırımları memnuniyetle karşıladı

Veliaht Prens, Suudi Arabistan’daki sanayi kentlerine ve limanlardaki mevcut gelişmiş altyapı ve lojistik hizmetlere dikkat çekerek, Hintli şirketlerin yerel ve bölgesel pazarlara ulaşmak için yaptığı yatırımları memnuniyetle karşıladı. Krallık’ın Hindistan'ın artan ham petrol ve petrol ürünleri ihtiyaçlarını karşılama konusundaki taahhüdüne vurgu yapan Veliaht Prens, diğer kaynaklardan herhangi bir kesinti nedeniyle doğabilecek her türlü eksiklik için tazminat verileceğini açıkladı.  

Buna karşılık, Suudi Arabistan’ın Hindistan'ın stratejik petrol rezervlerine katılmasını memnuniyetle karşılayan Başbakan Modi, Suudi Arabistan’ın Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu’na katılımından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yenilenebilir enerji sektöründe sadece yatırımda değil aynı zamanda araştırma ve geliştirme hususunda da işbirliği olasılığına dikkat çeken taraflar, uzaktan algılama, uydu iletişimi ve uydu navigasyonu dâhil olmak üzere uzay, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliği yapmayı kabul etti. Taraflar, iki ülkenin önemli alanlarda birbirlerinin temel yetkinliklerinden yararlanma imkânını sağlamak amacıyla işbirliği alanlarını belirlemek adına “beceri geliştirme ve ortak bir çalışma grubu” kurma konusunda anlaştı. Ayrıca Kral Selman bin Abdulaziz’in Şubat 2014’te Hindistan’a ziyareti sırasında imzalanan savunma işbirliğine dair mutabakat zaptının ardından, özellikle karşılıklı tecrübe ve eğitim aktarımı hususunda savunma sektöründeki Suudi-Hindistan işbirliğindeki son gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Yine taraflar, 2 ve 3 Ocak 2019 tarihlerinde Riyad'da gerçekleştirilen Savunma İşbirliği Ortak Komitesi'nin dördüncü toplantısının sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Taraflar, ilk ortak deniz tatbikatını mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmek, karşılıklı yararlar dikkate alınarak diğer alanlarda ikili eğitimi genişletmek ve deniz ve kara sistemlerinin yedek parçaları için ortak savunma üretimi alanında işbirliği yapmak hususlarında anlaştı. Ayrıca her iki ülkenin güvenliği, refahı ve uluslararası ticaretin güvenli geçişi için hayati öneme sahip olan deniz güvenliğini artırmak için Hint Okyanusu sınırındaki diğer ülkelerle birlikte çalışmayı kabul ettiler. Bölgesel iletişim projeleriyle ilgili olarak, bu tür projelerin, devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka dayanması gerektiğini belirten taraflar, bölgesel istikrarın ve iyi komşuluk ilişkilerinin önemini vurguladı.

Veliaht Prens, Başbakan Modi'nin Mayıs 2014'ten bu yana Pakistan'la dostane ilişkiler kurma konusundaki kişisel girişimleri de dâhil olmak üzere yürüttüğü çabalara yönelik takdirlerini dile getirirken taraflar, Hindistan ile Pakistan arasındaki kapsamlı diyalogun sürdürülmesi için gerekli koşulların sağlanmasının gerekliliği üzerinde anlaştı.

İki ülkeden ortak terör vurgusu

Taraflar, terörizmin tüm halkları ve toplumları tehdit ettiğini belirterek, bu küresel olgunun belirli bir ırk, din veya kültürle ilişkilendirilmesi girişimlerini reddetti. Ayrıca diğer ülkelere karşı terörden istifade edilmemesi, her yerde terörizm altyapısının ortadan kaldırılması ve tüm destek ve fonların kesilmesi çağrısında bulundular. Uluslararası toplumun terörizme karşı birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken kaynaklar, teröristlerin ve terör örgütlerinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından cezalandırılmalarının önemini vurguladı. Ayrıca terörizmin bir devlet politikası aracı olarak kullanımından vazgeçmeleri yönünde bütün ülkelere çağrıda bulunan taraflar, füze ve dronelar da dâhil olmak üzere diğer ülkelere karşı terör eylemleri gerçekleştirmeyi amaçlayan silahlara erişimin yasaklanmasını talep etti.

Başbakan Modi ve Veliaht Prens, 14 Şubat 2019'da Jammu ve Keşmir'deki Pulwama kasabasında Hint güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen son terör saldırısını sert bir dille kınadılar.

Taraflar, gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında, bölgesel ve küresel barış, güvenlik ve istikrar konusundaki ortak meseleler ışığında, Batı Asya ve Ortadoğu'daki güvenlik durumu da dâhil olmak üzere bölgesel ve uluslararası ortak kaygılar ile ilgili görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki duruma ilişkin 2254 sayılı kararı, 2216 sayılı kararı, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve Yemen'deki durumla ilgili ulusal diyaloğunun sonuçlarına dikkat çektiler.

Arap Barış Girişimi ve ilgili BM kararlarına uygun olarak, Filistin’in meşru haklarını güvence altına alan adil, kapsamlı ve kalıcı bir barış sağlama umudunu dile getiren taraflar, terörle mücadelede işbirliği ve ulusal güvenlik danışmanları düzeyinde terörle mücadeleyle ilgili ortak bir çalışma grubu oluşturmayı kabul etti.

Güvenlik konusunda işbirliği vurgusu

Başbakan ve Veliaht Prens, özellikle deniz güvenliği, kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, yasadışı göç ve diğer uluslararası organize suçlar gibi bazı güvenlik konularında yakın ve devam eden işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Siber alanın yıkıcı ve aşırılık yanlısı fikirleri teşvik etmenin bir aracı olarak kullanılması konusundaki ciddi endişelerini dile getiren iki lider, siber alanda teknik işbirliği ve siber suçlarla mücadele konusunda mutabakat zaptı imzalanmasını memnuniyetle karşıladı. Taraflar ayrıca, siber alanın sosyal uyumun bozulmasını amaçlayan terörizm ve aşırıcılık gibi hedefler doğrultusunda kullanılmasının önlenmesinde işbirliğini güçlendirme noktasında anlaştı.

Hint tarafı, büyük bir Hint topluluğuna ev sahipliği yaptığı için Suudi liderliğine teşekkürlerini iletirken Başbakan Modi, Cenadiriyye Ulusal Miras ve Kültür Festivali'nde Hindistan’ı onur konuğu olarak ağırlayan Riyad’a teşekkür etti.  Taraflar, her iki ülkede kültür haftaları düzenleyerek kültürel işbirliğinin ve halklar arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Modi, Veliaht Prens’in enerji, rafinaj, petrokimya, altyapı, tarım, mineraller, madencilik, imalat, eğitim ve sağlık alanlarında 100 milyar doları aşması beklenen yatırım planı hususunda yaptığı açıklamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suudi Arabistan'ın batı kıyısında 44 milyar dolar değerinde bir petrol rafinerisi ve petrokimya kompleksi kurulması ile ilgili yapılacak ilk ortak projeden duydukları memnuniyetlerini dile getiren taraflar, dünyanın en büyük çevre dostu rafinerisi olacak projenin uygulanmasını hızlandırmaya karar verdiler.

Hindistan Başbakanı, Suudi Arabistan’ın Ulusal Yatırım ve Altyapı Fonu (NIIF) ve Hindistan'daki diğer kilit sektörlere yönelik yaptığı yatırımları memnuniyetle karşıladı. Bu bağlamda taraflar, ikili ekonomik işbirliğinin genişlemesinin önünü açacak olan bir mutabakat zaptı imzalanmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Modi, Suudi Arabistan'ın Hindistan'a özellikle enerji, arıtma, petrokimya, altyapı, tarım, mineraller, madencilik, imalat, eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı yatırımlardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konut alanında işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalanmasından dolayı memnuniyetini dile getiren taraflar, Hintli şirketleri Suudi Arabistan'daki konut projelerine katılmaya teşvik ettiler. Stratejik ortaklığın temel taşı olarak enerji güvenliğinin ehemmiyetine dikkat çeken taraflar, enerji sektöründe ikili ticaretin büyümesinden memnun olduklarını belirterek, Suudi Arabistan'ın dünyadaki en güvenilir ham petrol ve gaz tedarikçisi olduğunu ifade ettiler.

Başbakan Modi, Hindistanlı hacılar için ayrılan kotanın 200 bine çıkarılmasından ve Krallık hapishanelerinde bulunan 850 Hintli mahkûmun serbest bırakılmasından ötürü Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e ve Veliaht Prens’e teşekkür etti.

Taraflar ayrıca, genel olarak Hint toplumuna, özel olarak Hac ve Umre yapacak olan kimselere hizmet amacıyla Rupay kartı ile ödeme gibi fırsatlarının aralarında bulunduğu ödeme sistemleri için işbirliği yapılasına karar verdiler.

Başbakan Modi, Hintli işçiler için ikamet sorununu çözdüğü için Veliaht Prens’e teşekkürlerini iletti. Taraflar,  Birleşmiş Milletler (BM), G-20 ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi çok taraflı forumlarda ve uluslararası kuruluşlarda işbirliğinin arttırılması yoluyla, çok taraflı sistemin reformunu destekleme taahhütlerini dile getirdiler ve bu bağlamda, BM Güvenlik Konseyi, DTÖ ve IMF gibi uluslararası yönetim çerçevelerinde reform yapılması gerektiğini vurguladılar. Ayrıca uluslararası zorlukların ele alınmasında kilit bir faktör olarak iş görecek ve çağdaş gerçekleri yansıtacak etkili birçok taraflı sistemin varlığının önemini dile getirdiler.

Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Hindistan hükümetine ve halkına, gösterdikleri sıcak misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür etti.