Veliaht Prens'in Asya turu Çin ile ilişkileri güçlendirdi

24 Şubat 2019

Pekin
 
Pakistan ve Hindistan'ın ardından Asya turunun son durağı Çin’e ulaşan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bir dizi anlaşmanın, mutabakat zaptının ve yatırım projesinin altına imza atarak, Riyad ve Pekin arasındaki stratejik ve tarihi ortaklığı birçok yönden güçlendirdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Veliaht Prensi Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda kabul ederken, iki ülke arasındaki büyüyen ilişkilerin derinliğine vurgu yaptı.

İkili arasında gerçekleştirilen toplantıda Şi Cinping, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e selamlarını iletti. İkili toplantı sırasında, iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri, ikili işbirliğini, bölgedeki ve uluslararası arenadaki gelişmeleri ve onlara yönelik çabaları gözden geçirdi.

Prens Muhammed bin Selman toplantıda, Suudi-Çin koordinasyonunun ekonomik düzeydeki etkinliğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıla oranla yüzde 32 oranında arttığını belirtti. Muhammed bin Selman, koordinasyonun her iki ülke için daha fazla fırsat yaratma yeteneğini vurgulayarak, gelecekteki fırsatların çok büyük olacağına işaret etti.

Arap Yarımadası’nın Çin Devlet Başkanı’nın İpek Yolu girişiminin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Prens Muhammed bin Selman, İpek Yolu Girişimi ve Çin'in stratejik yönelimlerinin, Vizyon 2030 ile pek çok noktada birbiri ile kesiştiğini kaydetti. Veliaht Prens, Arap Yarımadası sakinlerinin Çinliler ile olan ilişkilerinin binlerce yıl öncesine uzandığına işaret ederek, ülkesinin tüm kazanımların elde edilmesi ve iki ülkenin karşı karşıya kaldığı tüm zorluklarla yüzleşilmesi hususundaki kararlılığını dile getirdi.

Çin liderinden önemli mesajlar

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin sürekli geliştiğine ve son yıllarda uluslararası ve bölgesel meselelerle ilgili yakın koordinasyona dikkat çekerek, Prens Selman’ın bu konudaki önemli katkısını takdir etti ve bunun, ikili ilişkilere yeni bir ivme katacağını vurguladı. Cinping, ülkesinin iki ülke arasındaki dostluk ve stratejik ilişkiler için yeni ufuklar açmak hususunda kararlılığını dile getirerek, Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin oluşumuna, çalışmasına ve stratejik planlamasına atıfta bulundu.

Prens Muhammed bin Selman, daha önce Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng ile Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda gerçekleştirdiği görüşmede, Suudi-Çin ilişkileri ve iki dost ülke arasındaki kalkınma olanaklarını gözden geçirdi. Toplantının akabinde gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumunda Suudi tarafına Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlık ederken, Çin tarafının başkanlığını ise Başbakan Yardımcısı Han Zheng yürüttü. Oturum sırasında, iki ülke arasındaki ortak işbirliğine, siyasi ve güvenlik hususlarındaki koordinasyon alanlarına değinildi. Ayrıca ticaret, yatırım, enerji, kültür ve teknolojide işbirliğinin arttırılmasına dikkat çekilen oturumda, 2030 Vizyonu ile Kemer ve Yol Girişimi kapsamında iki taraf arasındaki ikili ortaklık fırsatları gözden geçirildi. Veliaht Prens ve Çin Başbakan Yardımcısı oturumun ardından Suudi Arabistan-Çin Üst Düzey Ortak Komitesi'nin üçüncü oturumunun tutanaklarını imzaladı.

Ardından Suudi Arabistan ile Çin arasında birçok anlaşma, mutabakat zaptı ve yatırım projesi imzalandı.

Söz konusu anlaşma ve mutabakat zaptları

Suudi Arabistan ve Çin hükümetleri arasında deniz taşımacılığında işbirliğini öngören anlaşma, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid el- Kasbi ve Çin Ulaştırma Bakanı ‎Li Xiaopeng‎ tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Enerji Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ile Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NRDC) arasında, yatırım ve üretim kapasitesinde işbirliği yapılmasını öngören mutabakat zaptı, Bakan Halid el-Falih ve NRDC Başkan Yardımcısı Jie Ning tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı arasında, ticaretin kolaylaştırılması amacıyla bir çalışma grubu kurulması konusunda hazırlanan mutabakat zaptı, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanlığı Müsteşarı Abdurrahman el-Harbi ve Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Qian Keming tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ve Çin Maliye Bakanlığı arasında, Jilin eyaletindeki Yanbian şehrinde bulunan üç hastanenin inşası ve donanımına yönelik devlet kredi anlaşması Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr ve Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zou Jiayi tarafından imzalandı.

Suudi Kalkınma Fonu ile Çin Maliye Bakanlığı arasında, Siçuan bölgesinde yer alan Yian, Baoshanq ve Lushan şehirlerinde depremden etkilenen alanların yeniden inşası konusunda devlet kredisi anlaşması, Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr ve Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zou Jiayi tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı arasında, siber suçlarla mücadelede işbirliğini öngören anlaşma, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nasır el-Davud ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Lin Rui tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ve Çin Ulusal Enerji Ajansı arasında, yenilebilir enerji alanında yatırım konulu mutabakat zaptı, Suudi Kalkınma Fonu Genel Müdürü Yasir er-Rumayyan ve Çin Ulusal Enerji Ajansı Başkan Yardımcısı Lee Vanerungs tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Devlet Güvenliği Başkanlığı ve Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı arasında terörle mücadelede işbirliği konusundaki anlaşma, Suudi Arabistan Genel Soruşturma Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Abdullah el-Karni ve Çin Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Lin Rui tarafından imzalandı.