Yeni Delhi, Veliaht Prens'in ziyaretiyle yeni stratejik ortaklıklara hazırlanıyor

19 Şubat 2019

Riyad/ Fethurrahman Yusuf
 
Yeni Delhi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ziyareti çerçevesinde Riyad’la siyasi ve ekonomik ilişkiler dahil olmak üzere yeni bir stratejik işbirliği dönemine girmeye hazırlanıyor.

İki taraf arasında enerji, yatırım ve diğer alanlarda çeşitli anlaşmaların imzalanmasının yanı sıra Hindistan ile Yüksek Koordinasyon Kurulu kurulması bekleniyor.

Veliaht Prens’in Yeni Delhi ziyaretini değerlendiren Suudi Arabistan-Hindistan Ortak İş Konseyi Başkanı Dr. Kamil el-Muncid, ziyareti, ilki 1955 yılında Kral Suud bin Abdulaziz tarafından gerçekleşen iki ülke arasındaki görüşmelerin tamamlayıcısı olarak nitelendirdi.

“Hindistan, küresel düzeyde büyük bir ekonomik güç”

Şarku’l Avsat’a konuşan Dr. el-Muncid, bu tamamlayıcı adımlarından birinin de 2014 yılında Kral Selman bin Abdulaziz’in Hindistan’ı ziyaretiyle atıldığını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin öneminden bahseden Muncid, Suudi Arabistan’da çok sayıda Hintlinin yaşamasının yanı sıra Hindistan’ın petrol ihtiyacının yüzde 20’ini Suudi Arabistan’dan temin ettiğini, bununda günlük yaklaşık bir milyon varil anlamına geldiğini ve bu yüzden Hindistan’ın küresel düzeyde büyük bir ekonomik güç olduğunu söyledi. Hindistan ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 5.7 oranında büyüme kaydettiğine dikkati çeken Muncid, ekonomik büyüme oranı yüzde 5.6 olan Çin'i geçen Hindistan’ın dünyanın en yüksek ekonomik büyüme oranına sahip olduğunu vurguladı.

Dr. el-Muncid’e göre uluslararası ekonomik raporlar, şu anda dünyanın en büyük 7’inci ekonomisi olan Hindistan'ın 2.3 trilyon dolar olan ekonomik büyüklüğünün önümüzdeki birkaç yıl içinde 5 trilyon doları aşarak 3’üncü sıraya yerleşmesinin beklendiğine işaret ediyor.

Suudi Arabistan ile Hindistan arasındaki mevcut ortalıklar ve verimli ekonomik işbirlikleri ışığında güçlü ortaklıklar kurulmasının her iki tarafa da faydalı olacağının altını çizen Muncid, iki ülkenin güçlü, sağlam ve stratejik ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.

Öte yandan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Riyad'a yaptığı son ziyaret sırasında ülkesinin 170 gigawattlık enerji santrali kurmayı planladığını ve 50 milyon konutluk inşaat projesine ihtiyaç duyduğunu belirtmiş, bu nedenle Suudileri ülkesine yatırım yapmaya çağırmıştı.

Yeni Delhi, Suudi Arabistan’dan bilgi teknolojisi, güvenlik, madencilik, konut, gıda, sağlık, sigorta ve diğer alanların yanı sıra ulaşım, petrol ve gaz arama, yenilenebilir enerji, demiryolları ve teknoloji sektörlerine yatırımlar yapılmasını bekliyor.

İki ülke arasında ekonomik işbirliği oldukça önemliRiyad ile Yeni Delhi arasında derin ve köklü ilişkiler bulunuyor. Pek çok ülke Hindistan'ı dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak görüyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği oldukça önemli.

“400’den fazla yeni Hintli şirket lisans başvurusunda bulundu”

Suudi Arabistan pazarındaki Hintli şirketler, özellikle enerji, bilgi teknolojisi ve üretim alanlarında güçlü bir konuma sahipler. Suudi Arabistan Yatırımlar Genel İdaresi (SAGIA) toplam değeri yaklaşık 1,6 milyar doları bulan 400’den fazla yeni Hintli şirketin lisans başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Hindistan özellikle coğrafi ve insani derinliği, geniş bir pazara ve teknik becerilere sahip olmasıyla ön plana çıkan bir ülke. Sahip olduğu bu özellikler onu değerli ve güçlü bir devlet yapıyor. Başta sağlık sektörü olmak üzere çeşitli alanlardaki teknolojik gelişimi ve bunun dünyanın en düşük maliyetiyle yapması yabancı yatırımcıları çekmesini sağlıyor.

Hindistan politikalarını geliştirmek için bir dizi ekonomik girişim başlattı. Hem yatırımcılar hem de vatandaşlar için birçok önemli soruna yönelik yeni politikaları bulunuyor. Ayrıca iki ülke arasında sağlık ve tıbbi bakım sektöründeki işbirliği çerçevesinde bu alandaki çalışanların becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim programları var. Bununla birlikte Suudi Arabistan ve Hindistan arasında gübre, ulaşım, yenilenebilir enerji, konut, madencilik, bilgi güvenliği, gıda ve sigorta gibi diğer alanlarda da ortaklıklar bulunuyor.

Buna karşılık büyük ve iddialı ekonomik projeleri olan Suudi Arabistan, petrole bağımlılıktan uzaklaşmayı hedefleyen Ulusal Dönüşüm Programı çerçevesinde ülke genelinde dengeli ve sürdürülebilir üretkenlik ve rekabet edebilirliği destekleyen bilgi tabanlı sektörler edinmeyi amaçlıyor.

Hızlı bir ilerleme kaydeden Hindistan-Suudi Arabistan ilişkileri, artık stratejik ekonomik ortalık aşamasına geçilmesinin zamanının geldiğine işaret ediyor. Her iki ülkede ziyaretler yoluyla aralarındaki ekonomik ve teknik işbirliği seviyesinin yükseltecek çeşitli anlaşmaların imzalanması ve özel sektörün desteklenmesi konusunda istekliler.

İki ülke arasındaki askeri ve siyasi ilişkiler, Kral Abdullah’ın 2006 yılındaki Hindistan ziyaretiyle ivme kazandı. Kral Selman’ın 2014 yılında Veliaht Prens olarak gerçekleştirdiği Hindistan ziyaretinde ise iki ülke ilişkileri derinlik kazanırken askeri ve güvenlik alanında önemli anlaşmalar imzalandı.

Öte yandan SAGIA’ya kayıtlı yaklaşık 500 Hintli şirket bulunuyor. Hintli şirketlerin, Suudi Arabistan'ın petrol devi Aramco ile milyarlarca riyallik alt yapı, metro ve doğalgaz projesi bulunurken Suudi Arabistan pazarında çok sayıda büyük ve orta ölçekli Hintli şirket faaliyet gösteriyor.