1972 Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesi’nin ve Geçici İthalat Sözleşmesi’nin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

1972 Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesi’nin ve Geçici İthalat Sözleşmesi’nin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

25 Şubat 2016
Geçici ithalat rejimi kapsamında ülkemize giriş ve çıkış yapan konteynerlere ilişkin bilgilerin elektronik ortamda kayıt altına alınması ve limandaki konteyner ve eşya hareketlerinin elektronik ortamda takibini teminen, "Konteyner ve Liman Takip Sistemi” nin hayata geçirilmesi planlanmıştır.

Söz konusu sistem sayesinde gümrük idaresinin sistemleriyle liman işletmesinin sistemleri entegre edilerek gümrük denetimlerinin etkinliğinin artırılması, kaçakçılıkla mücadelede kullanılan veri tabanının genişlemesi ve işlemlerin hız kazanması ile firmalara zaman ve maliyet avantajı sağlanması öngörülmektedir. Ayrıca, bu sistem aracılığıyla limana gelen-giden konteynerin, liman içi hareketleri dahil olmak üzere etkin bir şekilde izlenmesi ve sağlıklı istatistik üretilmesi amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda, konteyner takibinin en önemli unsurlarından biri olan “Konteyner Kayıt ve Takip Formu” nun elektronik ortama alınmasına ilişkin Yönetmelik değişikliği 23 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Buna göre;

- “Konteyner Kayıt ve Takip Formu”, konteyner sahipleri, işletmecisi veya bunların temsilcilerince elektronik ortamda verilecek, gümrük idaresince forma ilişkin işlemler elektronik ortamda sonlandırılacaktır.
- Konteyner acentelerince, bu aşamasıyla sisteme entegrasyon 1/12/2016 tarihine kadar tamamlanacaktır.
- Bu tarihe kadar kağıt ortamında düzenlenen konteyner kayıt ve takip formuna ilişkin işlemler Yönetmeliğin değişiklik tarihinden önceki hükümleri uyarınca kağıt ortamında sonlandırılacaktır.
- Bakanlıkça belirlenen limanlarda konteyner işlemleri sadece elektronik ortamda yapılacak, bu limanlardan girişi yapılan konteynerin bir başka gümrük idaresinden çıkış işlemleri de elektronik ortamda yapılacaktır.

Yönetmelik metni için tıklayınız.