4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

09/01/2016 tarihli ve 29588 sayılı Resmi Gazete’de, 2015/8352 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” yayımlanmıştır.

11 Ocak 2016
Kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarına ilişkin işlemler, geçici ithalat rejimi kapsamında gerçekleştirilmekte olup 4458 sayılı Gümrük Kanununun 128 inci maddesi uyarınca, geçici ithalat rejiminin konusunu, serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracı oluşturmaktadır.
 
Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının ülkemize giriş ve çıkışları bir program vasıtasıyla kayıt altına alınmaktadır. Ancak, Suriye’de yaşanan savaş ve olağanüstü durum nedeniyle bu taşıtların bir kısmı gümrük kapıları dışında yerlerden giriş yapmak zorunda kalmışlar bu nedenle bir gümrük kaydı yapılamamıştır.
 
2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar”a, 9/1/2016 tarihli ve 29588 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/8352 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen geçici madde, gümrük kaydı bulunmayan söz konusu taşıtların 6 (altı) ay içerisinde geçici ithalat rejimi kapsamına alınmasını düzenlemektedir.
 
Söz konusu düzenleme, ülkemizde herhangi bir gümrük ve trafik kaydı olmayan Suriye plakalı taşıtların kayıt altına alınmasını, ayrıca Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesini sağlayacaktır.
 

Bilgi Notu için Tıklayınız

Karar Metni için Tıklayınız