Bursa Laboratuvar Müdürlüğü Akreditasyonu - 05.02.2025
07 Şubat 2025BURSA LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKAK TARAFINDAN 20 METOTTA DAHA AKREDİTASYON SERTİFİKASI ALMAYA UYGUN BULUNMUŞTUR.
Laboratuvar akreditasyonu teknik yeterliliğin güvenilir bir göstergesi olarak hem ulusal hem de uluslararası yüksek saygınlığı ifade etmektedir. Laboratuvarların akredite edilmesi için yapılan gerekli işlemler uluslararası kriterlere göre düzenlenmiş ve standartlaştırılmıştır. Akreditasyon için kullanılan ortak yaklaşım sayesinde akredite laboratuvarlar tarafından elde edilen sonuçları ihtiva eden rapor ve sertifikalar uluslararası kabul görmektedir. Bu durum, ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz deney ve analiz tekrarları ile yavaşlaması riskini azaltmakta, ilave deney ve analiz masraflarını azaltmaktadır.
Bu çerçevede, Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğümüz bağlantısı Bursa Laboratuvar Müdürlüğü 14.11.2013 tarihinde TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2012 “Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar” hükümlerini yerine getirerek akredite olmuş olup, 29.01.2025 tarihinde TÜRKAK tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardı kapsamında akreditasyonunu sürdürdüğünü kanıtlayarak, daha önce 21 olan akredite metot sayısını 20 metotta yapmış olduğu kapsam genişletmesi ile toplam 41 analiz metoduna çıkarmış bulunmaktadır.
Bursa Laboratuvar Müdürlüğünce kapsam genişletme çalışmaları kapsamında Akreditasyon sertifikası alınan metotlar aşağıdadır:
Metal ve Alaşımlardan Yapılan Ürün ve Malzemeler
1- Çinko ve Çinko Alaşımları; Optik Emisyon-Spektral Analiz Deneyi-Aluminyum (Al) ve Magnezyum (Mg) elementinin tayini (TS EN ISO3815-1)
Gıda ve Yem Ürünleri
2- Tahıl ve Tahıl Ürünleri; Rutubet Tayini (TS EN ISO 712)
3- Süt Tozu; Kül Tayini (AOAC 930.30)
4- Kakao-Öğütülmüş; Rutubet Tayini (TS 3076-1)
5- Süt Tozu; Rutubet Tayini (TS 1329)
6- Çiğ Çekirdek Kahve; Rutubet Tayini (TS 2314)
7- Kahve-Kavrulmuş, Öğütülmüş; Rutubet Tayini (TS ISO 11294)
8- Hayvansal ve Bitkisel Katı ve Sıvı Yağlar; Kırılma İndisi Tayini (TS EN ISO 6320)
9- Tahıllar, Baklagiller ve Yan Ürünleri; Kül Tayini Yakılarak (TS EN ISO 2171)
10- Meyve ve Sebze Mamulleri; Çözünür Katı Madde Miktarı Tayini –Refraktometrik Metot (TS ISO 2173)
11- Meyve Sebze Ürünleri; pH Tayini (TS 1728 ISO 1842)
Tekstil ve Deri Ürünleri
12- Tekstil-Kantitatif Kimyasal Lif Analizi (AATCC 20A Test Analizi No . Metot No:2)
13- Tekstil; Bileşim Testi-Liflerin Tanımlanması TS CEN ISO/TR 11827 Madde 7.5)
14- Tekstil; Kantitatif Kimyasal Lif Analizi-Genel Test Prensipleri (TS EN ISO 1833-1)
15- Tekstil; Kantitatif Kimyasal Lif Analizi-3’lü karışımlar (TS EN ISO 1833-2)
16- Tekstil; Tekstil Liflerinin Tanınması Metotları (TS 4739)
Plastik ve Kauçuk Ürünleri
17- Polistirenler; Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC) ile Camlaşma Sıcaklığının
Tayini (TS EN ISO 11357-3, TS EN ISO 11357-2)
18- Plastik; Yapı Tayini Kalitatif (FTIR Metodu) (İşletme İçi Metot)
Kimyasallar ve Kimyasal Ürünler
19- Toz Haline Getirilebilen Organik Maddeler; Erime Noktası Tayini (TS 8394)
Petrol ve Petrol Ürünleri
20- Metanol; Su Miktarı Tayini- Kulometrik Karl Fischer Titrasyon Yöntemi (ASTM E 1064)
Diğer taraftan, Gümrük Laboratuvar Müdürlüklerimiz 212 olan akredite metot sayısını 2025 yılı Ocak ayı itibarı ile 232 metoda çıkarmış olup tüm laboratuvar müdürlüklerimizce akredite metot sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalar, aralıksız olarak sürdürülmeye devam etmektedir.
Laboratuvarlarımızın akreditasyon sürecinde son durumları şu şekildedir:
LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ | Ankara | İzmir | Bursa | Mersin | İstanbul | Kocaeli | TOPLAM |
AKREDİTE METOT SAYISI | 25 | 55 | 41 | 21 | 80 | 10 | 232 |
Kamuoyunun bilgisine sunulur. (05.02.2025)