Gümrük yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile gümrük genel tebliği

07 Ekim 2016
7/10/2016 tarihli ve 29850 sayılı Resmi Gazete’de, “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile “Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No:6)” yayımlanmıştır.
 
Söz konusu düzenlemeler ile yapılan değişikliklere aşağıda yer verilmektedir:
 
  • A ve B sınıfı onaylanmış kişi statü belgelerinin sona eriş süresi ile buna bağlı ithalatta mavi hat uygulaması 15/8/2017 tarihine kadar uzatılmıştır. Diğer taraftan 15/8/2017 tarihinden itibaren onaylanmış kişi statü belgelerinin sınıf ayrımı olmaksızın tek tip belge şeklinde düzenlenmesi ve bu belge sahiplerinin ihracatta mavi hat uygulamasından yararlanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. Anılan düzenleme sayesinde halihazırda A veya B sınıfı onaylanmış kişi statü belgesi sahibi olan kişilerin yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası veya tek tip onaylanmış kişi statü belgesi başvurusunda bulunmak istemeleri halinde buna ilişkin hazırlıklarını yapabilmeleri için ek süre tanınmıştır.
 
  • Gümrük Yönetmeliğinin 85 inci maddesinde yapılan değişiklik ile yeniden düzenlenmiştir. Anılan düzenleme sayesinde 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca el konulan eşyanın mahkemesince iadesine karar verilmesi halinde teslim alınması ile ilgili Gümrük Kanununun 177 inci maddesinin ikinci fıkrası ile Gümrük Yönetmeliğinin 85 inci maddesinde belirtilen süreler açısından uygulamada ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması sağlanmıştır.
 
  • Halihazırda, eşyadan numune alınarak analize gönderilmesi ve analiz sonucu gelmeden araçların sevkine izin verilmemesi nedeniyle kara sınır kapılarında beklemeler olabilmekteydi. Yönetmeliğin 196 ncı maddesinin yedinci fıkrasında yapılan değişiklik ile tahlillerin sınırda değil iç gümrüklerde yapılması sağlanmış olup bundan böyle tahlil nedeniyle kara sınır kapılarında bekleme olmayacaktır.
 
  • Gümrük Yönetmeliği’nin 251 inci maddesi ile demiryolu;  252 nci maddesi ile denizyolu ile taşımalara ilişkin basitleştirilmiş usuller düzenlenmiştir. Ayrıca, söz konusu Yönetmeliğin 253 ila 262 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. Anılan değişiklikler ile, transit rejiminde demiryolu ve denizyolu taşımalarına ilişkin basitleştirme başvurusunda aranan koşulların ve basitleştirme izni kapsamında gümrük idarelerinde yapılacak işlemlerin, izin sahibi asıl sorumlunun yükümlülüklerine ve basitleştirme iznine ilişkin diğer hususların Bakanlıkça belirleneceği yönünde düzenleme yapılmıştır.
 
  • Gümrük Yönetmeliğinin 380 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile; kamu kuruluşları, belediyeler ve sermayesinin tamamı devlete ait olan kamu iktisadi kuruluşları ile yapılan sözleşmeye istinaden, ticari amaçla kullanılmak üzere getirilen, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik bir kişi adına ve bu bölge dışında tescil edilmiş olan ambulans hava taşıtları, yangın söndürme hava taşıtları, zirai ilaçlama hava taşıtları ve sıhhi ilaçlama hava taşıtlarına, söz konusu kuruluşlarla yapılan sözleşme sürelerine bağlı olarak geçici ithalat iznine ilişkin yirmi dört ayı aşan süre ile süre uzatımı yapılabileceği düzenlenmiştir. Anılan düzenleme sayesinde, bahse konu hava taşıtlarına rejime giriş gümrük idaresince yirmi dört ay aşan süre ile süre uzatımı yapılabilmesi sağlanmıştır.
 
  • Gümrük Yönetmeliğinin Ek-82’sinin 15 numaralı satırında yapılan değişiklik ile, ihracat eşyasının karayoluyla yurtdışına sevkinde hava durumu ve yol şartları gibi sebeplerle ihracat beyannamesinin bağlı olduğu transit beyannamesinde belirtilen varış (çıkış) gümrük idaresinden farklı bir idareden çıkış yapılması halinde usulsüzlük cezası uygulanmaması sağlanarak ihracatçılarımızın ve taşıyıcılarımızın ilave mali yükümlülüklerle karşılaşması önlenmiştir.
 
  • Gümrük Yönetmeliğinin Ek-82’sine eklenen 50 numaralı satır ile, antrepo işleticilerince antrepo stok kayıtlarının Gümrük Yönetmeliğinin 536 ve 537 nci maddelerine uygun şekilde güncellenmemesi durumunda uygulanacak cezai işlem belirlenmiştir.
 
  • Gümrük Yönetmeliği'nin Ek-6’sına yapılan satır eklemeleri ile 'Tekstil Ürünleri Haricindeki Ürünler' için geçerli olan "Menşeli Olmayan Girdilerle İmal Edilen Ürüne Menşe Statüsü Kazandıran veya Kazandırmayan İşçilik veya İşleme Faaliyetlerine İlişkin Liste" de değişiklik yapılarak “yalnız 8501” ve “yalnız 8541” tarife pozisyonlarında sınıflandırılan eşyanın menşe kazanma kuralları düzenlenmiştir. Anılan düzenleme sayesinde 2454/93 sayılı AB Gümrük Yönetmeliği'ne uyum sağlanmıştır.
 
  •  “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği” uygulamasının etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli değişiklikler yapılmıştır. Yönetmelikteki değişikliğe uygun olarak da tebliğ düzenlenmiştir.
 
         Kamuoyunun bilgisine sunulur.