SIKÇA SORULAN SORULAR ?
Gümrük Muhafaza İşlemleri ile ilgili sıkça sorulan sorulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.
22 Mart 2023Soru: Yolcu kimdir?
Cevap: Yabancı bir ülkeden kara, demiryolu, deniz veya hava yollarından biriyle Türkiye Gümrük Bölgesine gelen yabancı bir ülkede oturan Türkler ile yabancılar veya herhangi bir amaç ile gittikleri yabancı ülkeden kesin veya geçici olarak dönen, Türkiye’de oturan Türkler ve yabancılar ile Türkiye’den aynı amaçlarla ve aynı yollarla yabancı bir ülkeye giden benzeri Türk ve yabancılardır.
Soru: Kimler Yolcu Sayılmaz?
Cevap: Vapur ve gemi süvarisi, tayfa ve hizmetlileri, şeftren, kondüktör, biletçi, kontrolör, makinist, ateşçi, gardfren, restoran şefi, şef brigat, garson gibi demiryolu ve yataklı ve yemekli vagon hizmetlileri, otomobil, otobüs, kamyon uçak, diğer kara, deniz ve hava nakil araçlarının sevk ve idaresinde, yolcu ve eşyaya ait hizmetlerde yolculuk süresince görevli şahıslar yolcu sayılmazlar.
Soru: Yolcu beraberinde vergi ödenmeksizin getirilmesi serbest eşya nelerdir?
Cevap: Gümrük idaresi tarafından yolcular kontrol edilebilir ve aranabilir. Yolcu olarak Türkiye'ye girerken getirebileceğiniz eşyanın cins, miktar ve değer olarak limitleri gümrük mevzuatında belirlenmiştir.
Türkiye'ye giriş yapacağınız kara sınır kapısı, deniz ve hava limanlarında bulunan mağazalardan satın alacağınız ya da beraberinizde getirebileceğiniz bazı eşya da gümrük vergilerinden muaftır.
Yolculuğunuz sırasında kullandığınız saat, tablet, fotoğraf makinesi vb. eşya ile alkol, tütün, kozmetik, ilaç, cep telefonu ve gıda gibi ürünleri de aşağıdaki limitler dahilinde beraberinizde getirebilirsiniz.
Tütün ürünleri için belirlenmiş olan limitler:
- 600 adet sigara
- Her biri 3 gramdan ağır olmayan 100 adet sigarillo
- 50 adet puro
- 250 gram kıyılmış tütün
- 250 gram pipo tütünü
Alkollü ürünler için belirlenmiş olan limitler:
- Alkol derecesi % 22 yi geçen alkol ve alkollü içkilerden 1 litre,
- Alkol derecesi %22 yi geçmeyen alkol ve alkollü içkilerden 2 litre
İlaçlar için belirlenmiş olan limitler: Rapor veya reçete göstermek kaydı ile, kişisel tedaviniz için kullandığınız makul miktardaki ilacı beraberinizde getirebilirsiniz.
Gıda ürünleri için belirlenmiş olan limitler: Çay, kahve, çikolata, şeker mamülü ürünlerin her birinden 1'er kilogram getirme hakkınız vardır. Et ve süt ürünleri, yolcu beraberinde getirilemez.
Kozmetik ürünleri için belirlenmiş olan limitler: 600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesini beraberinizde getirebilirsiniz.
Cep telefonu için belirlenmiş olan limitler: Kimlik numaranıza kayıtlı hatlarla kullanmanız şartıyla üç takvim yılında 1 adet cep telefonu getirebilirsiniz.
Telefona, kıymetine bakılmaksızın muafiyet tanınır. Ancak cihazın IMEI kaydının 120 gün içerisinde yapılması gerekir.
Diğer eşya için belirlenmiş olan limitler:
Yolcular tüketim maddeleri dışında ayrıca belirli miktarlarda giyim ve yolculuk eşyası, spor ve oyun aleti, elektronik/dijital eşya, sağlık cihazı, müzik aleti, mutfak eşyası gibi eşyayı da vergi ödenmeksizin yolcu beraberinde getirebilir. Ayrıca, bu eşya yolcu beraberinde gelebileceği gibi yolcunun gelişinden 1 ay önce veya 3 ay sonra posta veya hızlı kargo yoluyla getirilebilir.
Yolcular beraberlerinde tüketim maddeleri, giyim ve yolculuk eşyası, spor ve oyun aleti, elektronik/dijital eşya, sağlık cihazı, müzik aleti, mutfak eşyası gibi eşya haricinde ilave olarak 430 Avro değerinde hediyelik eşyayı da (15 yaşın altındakiler için 150 Avro) vergi ödemeksizin getirebilir.
Soru: Yolcular beraberinde vergi ödenerek getirebilecek eşya nelerdir?
Cevap: Her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyanın 430/150 Avro’dan fazla olan miktarı için eşyanın AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20 oranda tek ve maktu vergi uygulanır. Örneğin, yolcu beraberinde Fransa’dan 800 Avro kıymetinde hediyelik eşya gelmesi durumunda 370 Avro (800-430 = 370) üzerinden % 18 vergi hesaplanır
Beraberinizde getirdiğiniz cins ve miktar olarak bir limit belirlenmeyen eşyanız ise kıymetine göre vergilendirilir.
Söz konusu eşya kıymeti 1500 Avro’yu aşması durumunda yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanır
Soru: Yolcu beraberinde hayvan getirebilir mi?
Cevap: Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan (sadece kedi, köpek ve kuş) toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla) getirilebilir.
Soru: Gümrük yolcu salonlarındaki yeşil ve kırmızı hat ayrımı nedir?
Cevap: Türkiye'ye giriş yaptığınız sınır kapılarında kırmızı ve yeşil hatlar bulunur. Türkiye'ye giriş yaparken yanınızda gümrüğe bildirmeniz gereken bir eşyanız yok ise yeşil hattı kullanmalısınız. Gümrüğe bildirmeniz gereken bir eşyanız varsa veya eşyanız için herhangi bir beyanda bulunacağınızdan emin değilseniz kırmızı hattı kullanmalısınız.
Kırmızı ve yeşil hatlardan birini kullanmanız, Türkiye'ye ithali yasak olan ya da ithal edilebilmesi için bir izin alınması gereken eşyayı ülkeye sokabileceğiniz anlamına gelmez. Kırmızı ve yeşil hatlardan birini kullanırken her zaman gümrük memurları tarafından kontrole tabi tutulabilirsiniz. Beraberinizde limit fazlası ürün bulunması halinde cezai işlem yapılır.
Soru: Yurt dışına nasıl para çıkarabilirim?
Cevap: Yurt dışına para çıkarmak isteyen kişi, şu yöntemleri izleyebilir:
- Yurt dışı yolculuğu esnasında parasını yanında götürerek,
- Banka aracılığı ile yurt dışındaki bir alıcıya para göndererek,
- Herhangi bir uluslararası para transferi yöntemlerini tercih ederek.
Soru: Nakit para olarak hangi değerleri yanımda götürebilirim?
Cevap: Türk Parası, yabancı paralar ve bunlarla ödemeyi sağlayan; bono, poliçe ve çekler ile seyahat çekleri, posta çekleri, yurt içinde veya yurt dışında yerleşik kuruluşlarca verilen ödeme emri vb. belgeler nakit olarak kabul edilmektedir.
Soru: Beyanı zorunlu nakit para ne demektir?
Cevap: AB ülkeleri ve Türkiye güzergâhındaki ülkelerde 9.999 avro üzeri ya da buna eşdeğer dövizi beyan etmeden taşımak yasaktır. Unutmayalım ki çek ve senet gibi ödeme araçları da nakit olarak kabul edilmektedir.
Ülkemizde, Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Soru: Yurt dışına para çıkarma limiti ne kadardır?
Cevap: Öncelikle, yurt dışına para çıkarma, paranın fiziksel olarak yurt dışına götürülmesi anlamına gelir. Yani, yurt dışı yolculuğunuza çıkarken yanınızda taşıdığınız para bu limit kapsamında değerlendirilir.
Ülkemizde yurt dışına para çıkarma limiti Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Euro ve eşiti efektif dövizi çıkarmaya kadar tanınır.
Soru: Para sınırı/ para taşıma sınırı ne kadardır?
Cevap: Gümrük, ülkeye giriş ve çıkış esnasında kişinin yanında bulunduğu eşya ve malların denetimini yapan ve buna göre vergi kesen kamu kurumudur.
Hangi ulaşım aracı seçildiği fark etmeksizin her yolcu, gümrük tarafından yapılan yasal düzenlemeleri takip etmek ve onlara uymak zorundadır. Denetlemeler, ülkeye giriş ve çıkış esnasında fiziksel olarak gerçekleştirilir.
Türkiye için uçak yolculuğunda belirtilen 25.000 TL ya da 10.000 Euro veya eşiti efektifi yurt dışına çıkarma kuralı diğer tüm ulaşım yollarında da geçerlidir.
Soru: Hem 25.000 TL hem de 10.000 Euro parayı aynı anda yurt dışına çıkarabilir miyim?
Cevap: Hem 25.000 TL hem de 10.000 Euro miktarlarındaki parayı aynı anda yurt dışına çıkarmak mümkün değildir. Beyan edilen paraların toplam değerinin izin verilen limiti aşmaması gerekmektedir.
Soru: 15 yaşındayım, yurt dışına 10.000 Euro’ya kadar (limit dâhilinde) nakit para çıkarabilir miyim?
Cevap: Bu limit, 18 yaş ve üstü olan kişiler için geçerlidir. Limit ve alakalı kurallar T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ayarlanır ve denetlenir. Tüm yolculuk türleri (uçak, motorlu taşıt, gemi ve benzeri yollar aracılığıyla) aynı kurallara tâbi tutulur.
Soru: 10.000 Euro üzeri nakit parayı yurt dışına çıkarmak istiyorum. Nasıl çıkarabilirim?
Cevap: Belirlenen miktar geçildiği takdirde yolcunun gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur, aksi takdirde yolcuya idari para cezası uygulanır. Yurt dışına para çıkarma kuralı, Türk lirasının değerini koruma ve yasal olmayan şekilde para aklamanın önüne geçilmesi adına düzenlenmiştir.
Soru: Ailem ile yolculuk etmekteyim. Yine aynı limite uymak zorunda mıyım yoksa ayrı bir hakka sahip olabilir miyim?
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır.
Ancak;
• 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
• Türkiye güzergâhı üzerindeki ülkelerin bazılarında, yanında nakit para bulunduran kişinin ülke kanunlarına göre yetişkin sayılması (çoğu ülke bakımından 18 yaşını tamamlamış olmak) şartı aranmaktadır.
Soru: Yolcu beraberinde çıkarılması yasak olan nakitleri Türkiye’den nasıl çıkarabilirim?
Cevap: Bu nakitler sadece bankalar aracılığıyla çıkarılabilir.
Soru: Söz konusu ülkeden çıkarılması yasak olan nakitleri çıkarmaya çalıştığımın tespit edilmesi halinde herhangi bir yaptırıma tabii tutulur muyum?
Cevap: Çıkışı yasak olan nakitlerin yolcu beraberinde çıkarıldığının tespit edilmesi halinde nakde el konulur.
Yolcuların kendi rızasıyla beyanda bulunmalarının haricinde gümrük memurları tarafından, yolcudan nakdin miktarı ve kaynağına ilişkin açıklama talep edilebilir. Bu durumda yolcuların tam ve doğru bir açıklama yapmaları zorunludur. Yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde açıklanmayan miktarın %10’u tutarında idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır.
Soru: Ülkeye giriş ve çıkışlarda nasıl nakit beyanı yapabilirim?
Cevap: Yurt dışına gerçekleştirilen bir yolculukta herhangi bir beyan vermeden taşınabilecek olan para limiti geçildiği takdirde bahse konu parayı taşıyan kişinin sınırdan geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyan vermesi zorunludur. Kişinin gümrük kapılarında görevli gümrük memurlarından “Nakit Beyan Formu” talep ederek bu formu doğru şekilde doldurması gerekmektedir. Bu form, kara para aklanmasının ve terörist faaliyetlere finansman sağlanmasının önüne geçmek amacıyla zorunlu kılınmıştır. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyaya yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.
Soru: Beyan ettiğim nakit para için harç veya vergi ödemek zorunda mıyım?
Cevap: Ülke sınırlarından geçerken beyanda bulunulan 10.000 avro ve üzerindeki nakit para için herhangi bir ceza uygulaması olmadığı gibi harç ya da vergi alınması da söz konusu değildir.
Soru: Üzerimde 10.000 Euro ve üzeri nakit cinsi para ve benzeri değerler ile beyan vermeden ülkeden çıkmaya çalışırsam ne olur?
Cevap: Türkiye güzergâhındaki ülkelerin gümrük kontrollerinde, limit üzerinde bildirimi yapılmamış ya da yanlış bildirimde bulunulmuş nakit para tespit edildiği takdirde cezalar, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bütün paraya el koyulmasına kadar varabilmektedir.
Türkiye’ye seyahat edecek kişilerin birçok noktada sınır kontrolü olduğunu dikkate alarak 10.000 avro ve üzeri nakit paranın bildirimi kuralına mutlaka uymaları gerekmektedir.
Aksi takdirde, kişiler ihmal ya da unutkanlıktan dolayı olsa bile yanındaki nakit parayı beyan etmediği için bütün parasına el koyulması sebebiyle mağduriyet yaşayabileceklerini gibi idari para cezalarına da tabi tutulabileceklerini unutmamalıdırlar.
Soru: Yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunursam herhangi bir yaptırımla karşılaşır mıyım?
Cevap: Herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde açıklanmayan miktarın %10’u tutarında idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır. Cumhuriyet savcılığına ile Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 AVRO ve eşiti efektif üzeri miktarın gümrük idaresine beyan edilmeden çıkarıldığının tespit edilmesi halinde ise durum, Cumhuriyet savcılığına ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir. Söz konusu değerler üzerinden idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır.
Soru: Yolcu beraberinde getirilmesi yasak olan nakitleri Türkiye’ye nasıl getirebilirim?
Cevap: Yolcu beraber yasak olarak sayılan nakitler sadece bankalar aracılığıyla getirilebilir.
Ülkemize yolcu beraberinde girişi yasak olanlar haricindeki nakitlerin ülkemize getirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Soru: Türkiye’ye getirilmesi yasak olan nakitleri getirmeye çalıştığımın tespit edilmesi halinde herhangi bir yaptırıma tabii tutulur muyum?
Cevap: Yolcuların kendi rızasıyla beyanda bulunmalarının haricinde gümrük memurları tarafından, yolcudan nakdin miktarı ve kaynağına ilişkin açıklama talep edilebilir. Bu durumda yolcuların tam ve doğru bir açıklama yapmaları zorunludur. Girişi yasak olan nakitlerin yolcu beraberinde getirildiğinin tespit edilmesi halinde nakde el konulur.
Ayrıca, yolcu tarafından herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde açıklanmayan miktarın %10'u tutarında idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır. Durum, Cumhuriyet savcılığı ile Mali Suçları Araştırma Kuruluna bildirilir.
Soru: Yolcu beraberinde ülkemize girişi yasak olan nakdin kaynağı ve kullanım amacı itibariyle türleri nelerdir?
Cevap: Yurt dışından yolcu beraberi ülkemize getirilen nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir. Ancak beyanda bulunulmak istenirse gümrük memuruna tam ve eksiksiz beyanda bulunmak zorunludur. Bununla birlikte;
Yolcu beraberinde ülkemize girişi yasak olan nakitler vardır. Bunlar;
• Kişisel borçlar
• Armağan
• Hediye
• Bağış
• Çeyiz
• Gelin ve güveyin karşı tarafa verdiği para
• Miras
• Göçmenlerin varlıkları
• Yurtdışından alınan krediler
• Ham elmas ihraç bedelleri vb.
Bu nakitler sadece bankalar aracılığıyla getirilebilir.
Ülkemize yolcu beraberinde girişi yasak olanlar haricindeki nakitlerin ülkemize getirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Girişi yasak olan nakitlerin yolcu beraberinde getirildiğinin tespit edilmesi halinde nakde el konulur. Yolcuların kendi rızasıyla beyanda bulunmalarının haricinde gümrük memurları tarafından, yolcudan nakdin miktarı ve kaynağına ilişkin açıklama talep edilebilir.
Bu durumda yolcuların tam ve doğru bir açıklama yapmaları zorunludur. Yolcu tarafından herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde açıklanmayan miktarın %10'u tutarında idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır. Durum, Cumhuriyet savcılığı ile Mali Suçları Araştırma Kuruluna bildirilir.
Nakit: Türk Parası, yabancı paralar ve bunlarla ödemeyi sağlayan; bono, poliçe ve çekler ile seyahat çekleri, posta çekleri, yurt içinde veya yurt dışında yerleşik kuruluşlarca verilen ödeme emri vb. belgeler.
Soru: Yolcu beraberinde ülkemiz dışına çıkışı yasak olan nakdin kaynağı ve kullanım amacı itibariyle türleri nelerdir?
Cevap: Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir. Yolcu beraberinde ülkemizden çıkışı yasak olan nakitler;
Kişisel borçlar
• Yerli sermaye
• Yurt dışına verilecek kredi
• Sermaye piyasası araçlarının gelirleri
• Yurt dışındaki sermaye piyasası araçlarının alış bedeli
• Armağan, hediye, bağış
• Çeyiz, gelin ve güveyin karşı tarafa verdiği para
• Miras
• Göçmenlerin varlıkları
• Yurtdışında gayrimenkul hakların alış bedeli
• Yurt dışına çıkarılacak yerli sermaye
• Yurt dışına verilecek krediler
• Menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçları
• Türkiye’deki gayrimenkul ve gayrimenkule bağlı ayni hakların gelirleri ve satış bedelleri
• Yurtdışındaki gayrimenkul ve gayrimenkule bağlı ayni hakların alış bedelleri
• İthalat ve transit ticaret işlemlerine ilişkin transfer bedelleri
• Uluslararası nakliyat, bankacılık, sigortacılık, dışarıya yaptırılan hizmetler ve diğer görünmeyen işlemlerle ilgili transfer bedelleri
• Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki faaliyet ve işlemlerinden doğan net kar, temettü, satış, tasfiye ve tazminat bedelleri, lisans, yönetim ve benzeri anlaşmalar karşılığında ödenecek meblağlar
• Yurt dışından temin edilen kredilere ait anapara geri ödemeleri ile faiz ve diğer ödemelerin transfer bedelleri
• Ham elmas ithal bedelleri
• Vb.
Bu nakitler sadece bankalar aracılığıyla çıkarılabilir.
Ülkemizden yolcu beraberinde çıkışı yasak olanlar haricindeki nakitlerin ülkemizden çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Çıkışı yasak olan nakitlerin yolcu beraberinde çıkarıldığının tespit edilmesi halinde nakde el konulur. Yolcuların kendi rızasıyla beyanda bulunmalarının haricinde gümrük memurları tarafından, yolcudan nakdin miktarı ve kaynağına ilişkin açıklama talep edilebilir. Bu durumda yolcuların tam ve doğru bir açıklama yapmaları zorunludur.
Herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde açıklanmayan miktarın %10’u tutarında idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır. Cumhuriyet savcılığına ile Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 AVRO ve eşiti efektif üzeri miktarın gümrük idaresine beyan edilmeden çıkarıldığının tespit edilmesi halinde durum, Cumhuriyet savcılığına ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilir. Söz konusu değerler üzerinden idari para cezası uygulanarak yolcu beraberi tüm nakit muhafaza altına alınır.
Soru: Yolcu ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden yapılan eşyayı yurt içine getirebilir veya yurt dışına çıkarabilir mi?
Cevap: Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000 ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurtdışına çıkarabilirler. Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurtdışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'de satın alındığının belgelendirilmesi şartına bağlıdır.
Soru: Ülkemizde Tax-free (vergi iade) işlemi nasıl yürütülmektedir?
Cevap: Türkiye’de yetkili noktalardan satın aldığınız eşyanın KDV’sini, yurt dışına çıkarken geri alabilirsiniz. Bu uygulamaya tax-free denilmektedir. Bu uygulamadan (geriye dönük 185 günden fazla zaman Türkiye’de yaşamayan);
- Yabancı uyruklular
- Yabancı bir ülkede ikamet tezkeresi olan Türk uyruklular yararlanabilir.
Soru: Yat Nedir?
Cevap: Yat; gezi, spor ve eğlence amacıyla deniz turizmi ticaretinde kullanılmaya uygun, taşıdığı yolcu sayısı on ikiyi geçmeyen, yük, yolcu ve balıkçı gemisi niteliğinde olmayan, kamarası, tuvaleti ve mutfağı olan, kabotaj seferinde yüz mille sınırlı, en yakın karadan yirmi milden fazla uzaklaşmamak koşulu ile taşıdığı yolcu sayısı otuz altıyı geçmeyen, tonilato belgesinde yat olduğu belirtilen deniz turizmi aracıdır.
Soru: Yatçı Kimdir?
Cevap: Yatçı; özel yatlarda mürettebat ve diğer hizmet personeli dışında gezi, spor ve eğlence amacıyla yatta bulunan kişileri ifade eder.
Soru: Yabancı Bayraklı Yat ile Türkiye’ye Gelmeden Önce Herhangi bir İşlem Yapılması Gerekir mi?
Cevap: Hayır. Yabancı bayraklı yat ile Türk karasularında seyir izni alınabilmesi için gerekli işlemler Türkiye’ye girişte seyir izin belgesi düzenlenmesi ile başlar.
Yüzerek gelme dışında herhangi bir yolla Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getirilen yatların seyir izin belgesi işlemleri yatın ilk denize indirildiği yerde başlar.
Soru: Yabancı Bayraklı Yat ile Türkiye’ye Giriş ve Çıkışlar Nasıl Yapılır?
Cevap: Yat Turizmi Yönetmeliği’ne göre ülkemize giren veya çıkan yatların hudut kapılarından giriş çıkış yapmaları gerekmektedir. Ülkemize giriş çıkış yapılabilecek deniz hudut kapılarına www.ticaret.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
Soru: Seyir İzin Belgesi (Transitlog) Nedir?
Cevap: Seyir izin belgesi; Türk bayraklı deniz turizmi araçları ile yabancı limanlardan gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı deniz araçlarının vardıkları ilk Türk limanında veya kışlamak üzere kaldıkları son bağlama yerinde yapacakları araç, personel, yolcu ve sefer ile ilgili beyan ve işlemlerin yer aldığı, ayrıca liman seferi dışında yapacakları yolculuğa müsaade edildiğini gösteren, liman çıkış belgesi yerine de geçen belgedir.
Yabancı bayraklı yat ile ülkemize giriş yaparken ve ülkemizden ayrılırken gerçekleştirilen gümrük işlemleri, seyir izin belgesi üzerinde beyan yoluyla yapılmaktadır.
Yat tanımı içerisinde değerlendirilmiş olsa dahi yük ve yolcu taşımacılığı yapılan ticari kullanıma mahsus deniz taşıtları için seyir izin belgesi kullanılmaz. Bunlar hakkında Gümrük Yönetmeliği'nin ticari gemilerin denetimine ilişkin hükümleri uygulanır
Soru: Seyir İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Cevap: Seyir izin belgesinin sırasıyla Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Pasaport Polisi, Gümrük İdaresi, Liman Başkanlığı kurumlarının onayı alınarak yat sahibince başvurulabileceği gibi acentelerden hizmet de alınabilir.
Deniz Turizmi Yönetmeliğinde 19/10/2022 tarihli ve 31988 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6229 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleştirilen değişiklik ile seyir izin belgesi elektronik olarak düzenlenebilmektedir. Seyir İzin Belgesi Sistemine https://atlantis.uab.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
Soru: Seyir İzin Belgesi Edinmek İçin Herhangi bir Ücret Ödemek Gerekir mi?
Cevap: Evet. 2023 yılı için Seyir İzin Belgesi ücreti Türk bayraklı yatlar için 300 TL, yabancı bayraklı yatlar için ise 60 Avro karşılığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca uygulanan günlük Efektif Döviz Satış Kuru üzerinden Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Seyir İzin Belgesinin Y1 nüshasına bağlı her düzenlemede (Türk Limanlarına Giriş, Dahili Sefer, Yenileme ve Türk Limanlarından Çıkış) bu ücret tahsil edilecektir.
Soru: Seyir İzin Belgesinin Geçerlilik Süresi Nedir?
Cevap: Seyir izin belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Ancak yatın ülkemizde kışlamaya bırakılması durumunda kışlama süresi boyunca bu belge geçerlidir. Geçerlilik süresi biten seyir izin belgesinin yenilenmesi gerekmektedir.
Yat sahibinin veya donatanın değişmesi, yatın Türkiye Gümrük Bölgesi'nin dışına çıkması veya herhangi bir nedenle seyir izin belgesinin kayıp edilmesi halinde belgenin geçerliliği sona erer. Kaptanın değişmesi bu belgenin değiştirilmesini gerektirmez. Ancak, kaptan değişikliği seyir izin belgesine işlenir.
Soru: Kışlama Nedir?
Cevap: Kışlama; Yabancı bayraklı deniz turizm araçlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli bir deniz turizm tesisinde bakım onarım da dâhil olmak üzere karada park edilmesi veya denizde bağlı olmasıdır.
Soru: Yabancı Bayraklı Yatlar Türkiye’de Hangi Süreyle Kalabilir?
Cevap: Yabancı bayraklı deniz turizmi araçları; Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletmesi veya kısmi turizm işletmesi belgeli deniz turizmi tesislerinde ayrıca bir izne gerek kalmaksızın beş yıla kadar denizde ve karada kışlama, bakım ve onarım amacıyla bırakılabilir. Belgeli deniz turizmi tesislerinde beş yıl kalan yabancı bayraklı özel yatların kalış süresi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından beş yıl daha uzatılabilir.
Soru: Kaptanlar, Yat Sahibi Yatta Olmadan Yatı Kullanabilir mi?
Cevap: Kaptanlar, yat sahibi yatta olmadan yatları gezi, spor ve eğlence amacı ile kullanamazlar. Yat sahibinin yazılı veya faks talimatı doğrultusunda yat sahibinin veya ailesinin başka bir limandan alınması veya başka bir limana bırakılması gerektiği durumlarda, Liman Başkanlığından sefer izni alınarak, yat sadece kaptan tarafından gidiş ve dönüşlerde kullanılabilir.
Soru: Yabancı Bayraklı Yatların Türkiye’de Bakım ve Onarımı Nasıl Yapılır?
Cevap: Yabancı bayraklı yatların Türkiye’deki bakım ve onarım işlemleri gümrük idaresinin gözetim ve denetimine tabidir.
Soru: Yabancı bayraklı Yatların Bakım ve Onarımı İçin Gerekli Yedek Parçalar Nasıl İthal Edilir?
Cevap: Yabancı bayraklı yatların bakım ve onarımı için gerekli yedek parçaların ithalatı 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliğinin geçici ithalat rejimi hükümlerine göre yürütülür.
Soru: Yabancı Bayraklı Yatların Yedek Parçaları Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir?
Cevap: Yabancı bayraklı yatların yedek parçaları ile diğer malzemeleri yatın Türkiye'de kalış süresini düzenleyen 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 29 uncu maddesinde belirtilen süre kadar kalabilir.
Soru: Yabancı Bayraklı Yatların Bakım ve Onarımı Sırasında Ortaya Çıkan Eski Yedek Parçalar Hakkında Ne Yapılabilir?
Cevap: Bakım onarım sırasında ortaya çıkan eski yedek parçalar;
a) Yat yetkilisinin isteği üzerine 4458 sayılı Gümrük Kanununun 164 üncü maddesi uyarınca gümrük idaresine terk edilebilir.
b) Yat yetkilisi tarafından beraberinde götürülerek Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkarılabilir.
Gümrüğe terk edilen eski yedek parçaların tasfiye idaresine devrine kadar, bu amaca tahsisli antrepo bulunmaması halinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Belgeli Yat Limanı veya yat çekek yerleri işletmelerinin sorumluluğunda depolanır.
Soru: Karayolu ile Türkiye’ye Gelenler Yat ile Türkiye’den Ayrılabilir mi?
Cevap: Evet. Karayolu ile Türkiye'ye gelen kişilerin Türkiye Gümrük Bölgesi'nden yat ile ayrılabilir. Bu durumda, bu kişilere ait kara taşıtları gümrüğün denetimi altında bulunan yerlere bırakılır.
Soru: Yat İşlemlerinde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Cevap: Türk karasularında başka yatlardan veya gemilerden gümrük işlemleri tamamlanmamış malzeme alınması ve satılması; Yatın sahibi veya donatanı dışındakiler tarafından izinsiz kullanılması; yatta bulunan demirbaşların ve kişisel eşyanın satılması veya bir başkasına verilmesi; Ülkeye giriş ve çıkışta gerekli seyir izin belgesi işlemlerinin gerçekleştirilmemesi ve yukarıda ifade edilen yurtta kalış ve seyir izin belgesinin yenilenmesine dair sürelere uyulmaması halinde adli ve idari yaptırımlar uygulanabilir.
Soru: Cep telefonları ile ilgili 1/11/2022 tarihi itibariyle başlatılan uygulama neleri içermektedir?
Cevap: Yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limitinin takibini mümkün kılmak amacıyla, 1/11/2022 tarihi itibariyle başlatılan elektronik kontrol sistemi ile yolcu beraberi muafiyet dâhilinde getirilen cep telefonu sayısı ve kullanılan muafiyet hakkı sorgulanmaktadır. Ayrıca söz konusu kontrol aşamasında yolcu bilgisi ile yolcu beraberinde ülkeye getirilen yeni cep telefonuna ait bilgiler kayıt altına alınmaktadır. Dolayısıyla söz konusu sistem ile 2009/15481 sayılı, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar’ın yolcu beraberi cep telefonu muafiyetine ilişkin 58’inci maddesi kapsamında yürütülmekte olan uygulamaların takibi ve olası suiistimallerin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Soru: Yolcu beraberi muafiyet limiti fazlası getirilen cep telefonlarına ilişkin uygulama nedir?
Cevap: Gümrük personeli tarafından yapılan kontrolde, yeşil hattan geçen yolcunun üzerinde ya da eşyası içerisinde beyanına aykırı olarak, muafiyet kapsamı dışında cep telefonu olduğu tespit edilirse, eşyanın ticari miktar ve mahiyet arz ettiğinin değerlendirilmesi halinde 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 6’ncı maddesi kapsamında adli işlem başlatılmaktadır. Ticari miktar ve mahiyette olmadığına kanaat getirilen muafiyet limiti fazlası cep telefonları için ise, Gümrük Kanunu’nun 235/3 maddesi kapsamında idari işlem tesis edilmektedir.
Yolcunun kırmızı hattan geçmesi durumunda ve eşyanın ticari nitelikte olduğu belirlenmesi halinde, beyanın doğru olması koşuluyla ithalat rejimi hükümleri çerçevesinde işlem yapılabilmekte; ticari mahiyet arz etmesi ancak beyan farklılığı tespitinde Gümrük Kanunu’nun 235/1 maddesi gereğince işlem başlatılmaktadır. Kırmızı hattan geçen yolcuya ait, ticari miktar ve mahiyette olmayan, muafiyet limiti fazlası cep telefonları için ise, yolcunun talebine göre ithalat rejimi hükümleri çerçevesinde değerlendirilmekte ya da söz konusu cep telefonları, Gümrük Kanunu’nun 48 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, 3 aylık süreyle ambara alınmakta ve 3 ay içerisinde yolcunun ülkeden çıkış gerçekleştirilmesi durumunda yolcuya tekrar teslim edilmektedir. (Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün 2014/2 sayılı ve Gümrük Kanunu Md.235/3 konulu Genelgesi, 2014: madde 1, 2)
Soru: Yurt dışından cep telefonu getirenlerin muafiyet haklarının bulunup bulunmadığı nasıl kontrol edilebilir?
Cevap: E-devlet sisteminde, BTK “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” hizmeti ile https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama adresinden kişilerin yurt dışından muafiyet kapsamında telefon getirme haklarının bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir.
Soru: Cep telefonuna ait IMEI numarasının klonlanmış ya da kayıt dışı olup olmadığı nasıl kontrol edilebilir?
Cevap: E-devlet sisteminde yer alan, BTK “IMEI Sorgulama” hizmeti ile https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden, mobil cihazın yasal yollar ile ithal edilip edilmediği ve kayıp/çalıntı olup olmadığı, cihaza ait IMEI numarası ile sorgulatılabilmektedir. Mobil cihazlara ait IMEI numarası, cep telefonundan *#06# tuşlanarak öğrenilebilir.
Soru: Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleye nasıl katkı sunabilirsiniz?
Cevap: Akaryakıt kaçakçılığı yapıldığına ilişkin edindiğiniz tüm bilgi ve belgeleri Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün ALO136 veya https://ticaret.gov.tr/onlineihbar ihbar hattına ya da kolluk birimlerine bildirebilirsiniz.
Soru: Aldığınız akaryakıtın vergilendirilmesini nasıl kontrol edebilirsiniz?
Cevap: Mükellefin bunu kontrol edebileceği bir imkan bulunmamaktadır. Ancak araç sahiplerine e-devlet üzerinden, aldığı akaryakıtın bilgilerine erişim imkanı sunulması, vatandaşa bir kontrol imkanı sunacaktır. (EPDK tarafından 1240 sayılı Kurul Kararında düzenlemeye gidilerek bu imkanın sunulması mümkündür. Veriler otomasyon veya dağıtıcı firmalarında depolanmaktadır.)
Soru: Tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığıyla mücadeleye nasıl katkı sunabilirsiniz?
Cevap: Yasal düzenlemeler gereği tütün veya tütün mamulleri, üzerlerinde seri numaraları ve diğer güvenlik önlemleri bulunan bandrollü olarak piyasaya sürülmektedir. Kaçak olduğundan şüphe ettiğiniz ürünü bandrolünü https://www.buis.com.tr adresinden kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca, tütün veya tütün mamulleri kaçakçılığı yapıldığına ilişkin edindiğiniz tüm bilgi ve belgeleri Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün ALO136 veya https://ticaret.gov.tr/onlineihbar ihbar hattına ya da kolluk birimlerine bildirebilirsiniz.
Soru: Gümrük Kaçakçılık olaylarına ilişkin ihbarları nereye yapabilirim?
Cevap:
- ALO 136‘yı 7 gün 24 saat Türkiye’nin her yerinden ücretsiz arayarak
- Online web ihbar sayfası üzerinden
- Bakanlığımız Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü veya bağlantı taşra idarelerimize bizzat başvurarak
Soru: Kimlik bilgilerim gizli kalıyor mu?
Cevap: Evet. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrası; “Bu Kanunun 3 üncü maddesi kapsamındaki suçları ihbar edenler ile 23 üncü maddesi gereğince ikramiye ödenmesi öngörülen muhbirlerin kimliği izinleri olmadıkça veya ihbarın niteliği haklarında suç oluşturmadıkça hiçbir şekilde açıklanamaz. Bu kişiler hakkında tanıkların korunmasına ilişkin hükümler uygulanır.” hükmünü amirdir.
Soru: Yaptığımız ihbarlar ne kadar sürede sonuçlanır?
Cevap: Bu durum verdiğiniz ihbarın içeriğine göre, ihbara ilişkin yapılan inceleme, araştırma, operasyon vb. gibi durumlara göre değişkenlik göstermekle birlikte, ihbarın sonuçlanmasına yönelik herhangi bir süre kavramı öngörülememektedir.
Soru: Muhafaza Memuru Olma Şartları Nelerdir?
Cevap:
1-En az dört yıllık eğitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, matematik ve istatistik fakülte, yüksekokul veya bölümleri ile mühendislik fakültelerinin gıda, kimya, makine, maden, tekstil, elektrik ve elektronik bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmak veya en az dört yıllık yükseköğrenimden sonra bu alanlarda lisansüstü eğitim görmüş olmak.
2-Atanacağı yıl itibariyle 30 yaşını doldurmamış olmak.
3- Erkeklerde en az 1.72 cm, bayanlarda ise 1.65 cm boyunda olmak ve hastanelerden “Yurdun her yerinde görev yapabilir ve silah kullanabilir” ibareli sağlık raporu almak.
4- KPSS’den geçerli puanı almış olmak.