15,6 milyon Avroluk Proje

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, deniz ve limanlarda kaçakçılıkla mücadelede daha etkin olabilmek amacıyla 10 deniz devriye botu, 5 konteyner tarama sistemi ile 25 özel donanımlı devriye aracı alacaklarını bildirdi.

03 Aralık 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, deniz ve limanlarda kaçakçılıkla mücadelede daha etkin olabilmek amacıyla 10 deniz devriye botu, 5 konteyner tarama sistemi ile 25 özel donanımlı devriye aracı alacaklarını bildirdi.
-15,6 milyon Avroluk Proje
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı deniz ve limanlarda kaçakçılıkla mücadele kapasitesini artırıyor. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği Programı kapsamında 17 Haziran 2011'de başlatılan Türk Gümrük İdaresinin Modernizasyonu konulu AB Projesi tamamlandı. 15,6 milyon avroluk bütçeye sahip proje çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına10 adet deniz devriye botu, 5 adet araç ve konteyner tarama sistemi ile 25 adet özel donanımlı devriye aracı alınacak.
-''Bu yılın 10 ayında deniz ve limanlarda 205 milyon lira değerinde uyuşturucu, akaryakıt ve ticari eşya ele geçirildi''
Bakan Yazıcı, başta akaryakıt ve insan kaçakçılığı olmak üzere, deniz yoluyla gerçekleştirilen kaçakçılıkla mücadeleye bakanlık olarak çok önem verdiklerini ve buna yönelik her geçen gün yeni tedbirler aldıklarını belirtti. Deniz ve limanlarda geçen yıl 122 milyon lira değerinde uyuşturucu, akaryakıt ve ticari eşya ele geçirildiğini anlatan Yazıcı, bu rakamın 2012 yılının 10 ayında 205 milyon liraya çıktığını söyledi.
-''Devriye botları, İstanbul, Çanakkale, İzmir, Mersin, Marmaris, Trabzon, Samsun ve Hopa'ya gönderilecek''
Liman ve denizlerde devriye, gözetim, gemi ve konteynerlerin aranması ve kontrolü işlemlerinin çok daha etkin yürütülmesi için gerek insan kaynağına gerekse teknolojik altyapıya önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden Yazıcı, son olarak ''Türk Gümrük İdaresinin Modernizasyonu'' başlığı altında yürüttükleri ve 15,6 milyon avroluk bütçesi ile bakanlıkça bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük AB projesini başarıyla tamamladıklarını kaydetti.
-Özel eğitmen ekibi kuruldu-
Proje kapsamında 15 ay süresince Alman ve İngiliz gümrük idareleriyle ortak çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Yazıcı, özellikle denizlerde gümrük gözetimi ve devriyesi, gemi ve konteynerlerin aranması ve kontrolü konularında uluslararası deneyime sahip ve çok iyi yetiştirilmiş 24 kişilik özel bir eğitmen ekibi oluşturduklarını bildirdi. Yazıcı, özel eğitmen ekibinin limanların bulunduğu gümrük idarelerine giderek, buradaki personele eğitim vereceğini anlattı.
Denizlerdeki devriye botu sayısının hali hazırda 15 olduğunu anlatan Yazıcı, ''Yani alacaklarımızla birlikte bu sayı 25'e yükselecek. Botları belirli bir takvim çerçevesinde alacağız. 2013 yılının başlarında botların ilk partisi gelecek. Böylece teknik kapasite anlamında oldukça güçlenmiş olacağız. Ayrıca proje kapsamında alacağımız 5 araç ve konteyner sistemini limanlara kuracağız ve bu şekilde tırların ve konteynerlerin kontrolünü çok daha kısa sürede ve etkin bir şekilde gerçekleştirerek gümrüklerdeki bekleme süresini azaltacağız'' dedi.
Bakan Yazıcı, 13 metre uzunluğunda, 33 knot hıza sahip, 7 kişi kapasiteli botların taşımacılığın yoğun olarak yapıldığı ve kaçakçılık açısından risk teşkil eden İstanbul, Çanakkale, İzmir, Mersin, Marmaris, Trabzon, Samsun ve Hopa'da limanlara gönderileceğini belirterek, ''Gerek konteyner tarama sistemlerinin gerekse devriye botlarının alınmasıyla kaçakçılıkla mücadele kapasitemiz ve operasyon kabiliyetimiz önemli ölçüde artmış olacak. Kaçakçılara denizlerde de de göz açtırmayacağız'' diye konuştu.