2 Milyon Liranın Üzerinde Kaçak Elektronik Eşya Ele Geçirildi
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Sirkeci'deki Doğubank iş hanında yaptıkları aramalarda, değeri 2 milyon liranın üzerinde kaçak elektronik eşya ele geçirdi.
08 Kasım 2012Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Sirkeci'deki Doğubank iş hanında yaptıkları aramalarda, değeri 2 milyon liranın üzerinde kaçak elektronik eşya ele geçirdi.
Gümrük muhafaza ekipleri, vatandaşların Doğubank iş hanında bulunan bazı iş yerlerinden aldıkları elektronik eşyalara ilişkin şikayetleri üzerine çalışma başlattı.
Yakın takibe alınan iş yerlerinin kaçak eşya bulundurduğunu tespit eden ekipler, mahkemeden 62 işyeri hakkında arama kararı alarak, iş hanına baskın düzenledi.
Ürünleri inceleyen ve belgelerini kontrol eden ekiplerin, kaçak olduğu belirlenen binin üzerinde cep telefonuna ve çok sayıdaki elektronik eşyaya el koyduğu bildirildi.
Çin menşeli malların değerinin 2 milyon liranın üzerinde olduğunu dile getiren yetkililer, 62 işyerinden sadece birkaçında kaçak malzeme bulunmadığını kaydetti.
Yetkililer, belgesiz mal satanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Doğubank’ta gerçekleştirilen kaçak telefon operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Yazıcı, kaçak telefonlara dair denetimi 60 görevli tarafından yapıldığını, Doğubank'ta bulunan bütün dükkânlara bakıldığını kaydederken, ''Vergisi ödenmemiş, ithalatı yapılmamış, kaçak olarak piyasaya satılan ürün var mı, o denetleniyor.” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kırtasiye malzemelerinin denetlenmesi sonucu toplum sağlığına olumsuz etkileri olduğu belirlenen kırtasiye ve çeşitli ihtiyaç maddeleriyle ilgili olarak açıklamada bulundu.
-“Herkes mevzuata uyacak”
Bakan Yazıcı; “''Kullanım, sağlık, ihtiva ettiği unsurlar bakımından sağlığa zararlı mı, değil mi diye elde ettiğimiz verileri ilgili kurumlarla paylaştık. Onu ithal eden ve üreten firmalar nezdinde gerekli tespitler yapıldı, bunların bir kısmı piyasadan toplandı. Şimdi biz o ilanlarla birlikte geçen yıl yapılanların tamamını bu sene internet sitemize koyduk. Sitemize girerseniz, hangi ürünlere denetim yaptığımızı görürsünüz. O ürünleri ithal eden veya üretenlerle ilgili, bu denetim sonucuna uygun olarak yargısal sürece geçilmiştir. Yoksa herhangi bir kişinin faaliyetine ilişkin olarak yargısal süreçler bitmeden onu kamuoyunda teşhir etmemiz, kamuoyu ile paylaşmamız söz konusu değil. Bu duyurular, ilanlar mevzuata göre yapıldı. Sitemizde de yer alıyor. Herkes mevzuata uyacak. 'Bizim ürünlerimizde şunlar şunlar çıkmıştır kamuoyuna duyurulur' şeklinde ilan verenlere de teşekkür ediyorum. Tüketicilerimizin giderek bilinçlerinin arttığını görmekten de mutluluk duyuyorum. Biz bu sene de denetim yaptık ama ben onların sonucunu oransal olarak paylaştım. Sağlığa zararlı ürünleri üreten ya da ithal edenlerle ilgili prosedür devam ediyor. Geçen seneye göre önemli ölçüde azalma var. Hatta giysilerde herhangi bir zararlı unsura da rastlanmadı.'' diye konuştu.
video yok