2013 Bütçesine 513 milyon 901 bin TL'lik Kaynak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara kullandırılan kredihacminin 7,2 milyar lira gibi rekor bir seviyeye ulaştığını ifade etti.Yazıcı, bu kooperatifler aracılığıyla düşük faizle kredi kullandırmak amacıyla 2013 yılı bütçesine de 513 milyon 901 bin liralık rekor bir kaynak tahsis edildiğini ifade etti.

12 Mart 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara kullandırılan kredihacminin 7,2 milyar lira gibi rekor bir seviyeye ulaştığını ifade etti.Yazıcı, bu kooperatifler aracılığıyla düşük faizle kredi kullandırmak amacıyla 2013 yılı bütçesine de 513 milyon 901 bin liralık rekor bir kaynak tahsis edildiğini ifade etti.

Bakan Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri'nce kullandırılan kredileri değerlendirdi.

Üreten Türkiye ekonomisinin önemli bir kesimini, yardımlaşma ve dayanışma esasına göre çalışan kooperatiflerin oluşturduğunu belirten Yazıcı, bugün Türkiye ekonomisinin her sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflerle toplumun geniş kesimlerine hizmetler sunduklarını kaydetti.

Kooperatif ortaklık modelinin, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Yazıcı, şu ifadelere yer verdi:
"Bu önemin farkında olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'mız, kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına yönelik önemli hizmetler sunmaktadır. Hükümetimizin belirlediği politikalar çerçevesinde kooperatifler aracılıyla yürüttüğümüz önemli hizmetlerden biri de Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile küçük işletmelerin, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın kredi ihtiyaçlarınınkarşılanmasıdır.

Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları bu kooperatifler, esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadır. Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını sağlıyor."
Bakan Yazıcı, geçen yılın bütçesine konulan toplam 392 milyon 393 bin lira ödenekle küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarının düşük faizli kredilerle karşılandığını anımsatarak, 2002-2012 döneminde Türkiye genelinde kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla yaklaşık 850 bin küçük işletme, esnaf ve sanatkarın, düşük faizli kredi imkanından yararlandığını bildirdi.





Yazıcı, şöyle devam etti:
"Bakanlığımız kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı bu kredilerle, ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarkları döndürülmektedir. Bugün itibarıyla Türkiye'nin 81 ilinde kurduğumuz 1009Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile bu hizmetler sunulmaktadır. 28 Şubat 2013 itibariyle söz konusukooperatiflerden 826 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır. Bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu göstermektedir.

Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 28 Şubat 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 260 binlere yaklaşmıştır. Kooperatifler aracılığıyla 28 Şubat 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi de 7,2 milyar lira gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır."

-2013 yılı için destek miktarı-
Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis edilen kaynakların sürekli artırıldığına da değinen Yazıcı"2013 yılı bütçesinde de kaynak miktarını rekordüzeyde arttırdık. Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla düşük faizle kredi kullandırmak amacıyla 2013 yılı bütçesine 513 milyon 901 bin liralık rekor bir kaynak tahsis edilmiştir. Bu ödeneğin tamamının 2013 yılı içerisinde kullanılması halinde küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2013 yılında kullanabileceği toplamkredi hacminin ortalama 10,3 milyar liraya ulaşması beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.