2018 Yılı Ekim Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatiflere İlişkin Veri Bülteni Açıklandı

2018 yılı Ekim ayı ihracatımız 15 milyar 732 milyon dolar, ithalatımız ise 16 milyar 261 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

01 Kasım 2018
İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİ REKORU
 
Ekim ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 oranında artarak 15 milyar 732 milyon
 
dolara yükseldi. İhracatımız bu performansıyla tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi ve
 
Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.
 
Ekim ayında ithalatımız ise %23,5 azalarak 16 milyar 261 milyon dolara geriledi.
 
Son 12 aylık dönemde ihracatımız bir önceki döneme kıyasla %7,9 artış gösterdi ve 166 milyar 809 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık dönemde ulaştığımız bu ihracatımız da Cumhuriyet tarihinde ulaştığımız en yüksek yıllık ihracatımız oldu.
 
 
Söz konusu dönemde dış ticaret hacmimiz de 400,9 milyar dolara yükseldi.
 
DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ %92,8 DÜZEYİNDE AZALDI
 
Ekim ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %92,8 düzeyinde azalarak 529 milyon dolara geriledi. Ekim ayında dış ticaret hacmimiz ise %9,1 azalarak 32 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %96,7’YE YÜKSELDİ
 
2017 yılının Ekim ayında %65,4 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılının Ekim ayında %96,7 düzeyine yükseldi.
 
İHRACATIN LİDERİ YİNE OTOMOTİV
 
Ekim ayında ihracatımızın lokomotifi yine “Motorlu Kara Taşıtları” faslı oldu. “Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ekim ayında %17,1 artışla 2 milyar 543 milyon dolara yükseldi. Söz konusu fasılda Ocak-Ekim dönemindeki ihracatımız ise %13,1 artışla 22 milyar 168 milyon dolara yükseldi.
 
Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve makinalar” (1 milyar 480 milyon dolar) ve “Demir ve Çelik” (1 milyar 153 milyon dolar) oldu.
 
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA, EN FAZLA İTHALAT RUSYA’DAN
 
Ekim’de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya, Almanya ve Çin aldı.
 
Ocak-Ekim döneminde Almanya’ya ihracatımız %8,7 artışla 13,5 milyar dolara yükselirken İngiltere’ye ihracatımız ise %17,5 artışla 9,3 milyar dolara yükseldi.
 
POTANSİYEL PAZARLARA İHRACATIMIZ ARTIYOR
 
Tüm dünyanın küresel ticaret savaşı belirsizlikleriyle mücadele ettiği bir dönemde ülkemiz, ihracat pazarlarındaki gücünü korumaya devam ediyor. Ülkemiz Ekim ayında 223 farklı ülkeye ihracat yaptı.
 
Ekim ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat %14 artışla 7 milyar 847 milyon dolara yükselirken Ekim ayı ihracatımız içerisindeki payı %49,9 düzeyinde gerçekleşti.
 
Yine Ekim ayında Afrika kıtasına yaptığımız ihracat %25 artış gösterirken Bakanlığımız tarafından belirlenen ”Ticarette Yeni Yol Haritası” kapsamında Sayın Bakanımızın işaret ettikleri potansiyel pazarlara ihracatımızda da önemli artışlar kayıtlara geçti.
 
Öyle ki, söz konusu dönemde Afrika kıtasına yapılan ihracat %25 artış gösterdi. Ekim ayında diğer potansiyel pazarlardan Meksika’ya ihracatımız %14,8 oranında, Hindistan’a ihracatımız ise %16,7 oranında artış gösterdi. Ekim ayında Latin Amerika ülkelerine ihracatımızda ise %41,6’lık ihracat dikkat çekti.
 
İHRACATIMIZIN TEKNOLOJİ YOĞUNLUĞU YÜKSELİYOR
 
Ekim ayında yüksek teknolojili ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artarken aynı dönemde orta-yüksek teknolojili ihracatımız ise %13,8 düzeyinde artış gösterdi.
 
DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
 
 
Ekim ayı itibarıyla milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 180’e yükselirken aynı dönemde 113 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde Türk Lirası ile yapılan ihracat %35 artış gösterdi.
 
Ekim ayında Türk Lirası ile yapılan ticaretin hacmi, 5,3 milyar TL’si ihracat, 4,5 milyar TL’si ithalat olmak üzere toplam 9,8 milyar TL’ye ulaştı.
 
TİCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMA YOLUNDA KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ
 
Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ediyor. Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 380 firma, Ekim ayı itibarıyla ihracatımızın %29,46’sını gerçekleştirirken ithalatımızın ise %37,12’sini gerçekleştiriyor.
 
Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi Ocak-Ekim döneminde 111 milyar doları aştı (40,9 milyar dolar ihracat, 70,7 milyar dolar ithalat).
 
GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ PAYI %23,9
 
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Ekim ayında 12 milyar 781 milyon TL olurken 2018
 
yılı Ocak-Eylül döneminde gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirlerimiz
 
içerisindeki payı %23,85 olarak gerçekleşti.
 
AKTİF FİRMA SAYISI ARTIYOR, ÜLKEMİZ KAZANMAYA DEVAM EDİYOR
 
Ekim ayı sonu itibarıyla ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı bir önceki aya göre 7 bin 193 firma artışla 1 milyon 889 bine yükselirken yılın başından bu yana aktif firma sayısında 92 binlik artış kaydedildi.
 
Tüketici fiyatları üzerinde spekülatif atakları önlemek ve tüketicilerimize güven sağlamak için Bakanlık olarak geliştirdiğimiz ve başarıyla uygulamaya koyduğumuz Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyve ticaretine ilişkin tüm bilgileri kayıt altına almaya devam ediyoruz.
Ekim ayı sonunda Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla %15,1’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 14,1 milyon olarak gerçekleşti.
 
REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİYOR, TİCARET ERBABINA NEFES ALDIRIYORUZ
 
Bakanlığımızca ticaret erbabımıza düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak rekabetçilik düzeylerini artırmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak sağlanan finansman desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı Ekim ayında 486 bine ulaşırken kullandırılan kredi tutarı ise toplamda 30,5 milyar TL’ye ulaştı.
 
ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZ EKONOMİMİZE GÜVEN DUYMAYA DEVAM EDİYOR
 
Ekim ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı 1 milyon 878 bine yükseldi. 2018 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda 75 binlik artış kaydedildi.
 
Kadınlarımızın toplumun her alanında olduğu gibi ekonomimizde de daha aktif rol almalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Ekim ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 282 bin 363’e yükselirken 2018 yılının başından beri kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 21 bin artış gösterdi.

2018 Yılı Ekim Ayı Veri Bülteni için tıklayınız.