2018 yılı Eylül ayına ait dış ticaret, ticaret, esnaf ve kooperatiflere ilişkin geçici idari veriler

Eylül ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %22,6 artarak 14 milyar 476 milyon dolara yükselerek tüm zamanların en iyi Eylül performansını gösterdi.

01 Ekim 2018
TÜM ZAMANLARIN EN İYİ EYLÜL İHRACATI
 
Eylül ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %22,6 artarak 14 milyar 476 milyon dolara yükselerek tüm zamanların en iyi Eylül performansını gösterdi.
 
İthalatımız ise Eylül ayında %18,1 azalarak 16 milyar 368 milyon dolara geriledi.
 
Son 12 aylık dönemde ise ihracatımız bir önceki döneme kıyasla %7,6’lık artışla 165,1 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde dış ticaret hacmimiz 404 milyar dolar oldu.
 
DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ %76,9 DÜZEYİNDE AZALDI
 
Eylül ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %76,9 düzeyinde azalarak 1 milyar 892 milyon dolara geriledi.
 
Eylül ayında dış ticaret hacmimiz ise %3 azalarak 30,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
 
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %88,4 OLDU
 
2017 yılının Eylül ayında %59,1 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılının Eylül ayında %88,4 düzeyinde gerçekleşti.
 
İHRACATIN LİDERİ YİNE OTOMOTİV
 
Eylül ayında en fazla ihracat yaptığımız yine “Motorlu Kara Taşıtları” oldu. Motorlu Kara Taşıtları faslında Eylül ayında 2 milyar 205 milyon dolarlık ihracat yapılırken bir önceki yıla göre artış oranı ise %24 oldu. Bu fasılda Ocak-Eylül döneminde yapılan ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %12,7 artışla 19 milyar 633 milyon dolara ulaştı ve 20 milyar dolar sınırına yaklaştı.
 
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA, EN FAZLA İTHALAT RUSYA’DAN
 
Eylül’de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya, Çin ve Almanya aldı.
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde ziyaret ederek derin ekonomik bağları vurguladığı Almanya’ya Ocak-Eylül dönemindeki ihracatımız 12,1 milyar dolara yükselirken dış ticaret hacmimiz ise 27,6 milyar dolara ulaştı.
 
POTANSİYEL PAZARLARA İHRACATIMIZ ARTIYOR
 
Tüm dünyanın küresel ticaret savaşı belirsizlikleriyle mücadele ettiği bir dönemde ülkemiz ihracat pazarlarındaki gücünü korumaya devam ediyor. Ülkemiz Eylül ayında 223 farklı ülkeye ihracat yaptı.
 
Eylül ayında ayrıca, Bakanlığımız tarafından belirlenen ”Ticarette Yeni Yol Haritası” kapsamındaki pazarlara ihracatımızda da önemli artışlar dikkat çekti. Öyle ki, söz konusu dönemde Afrika kıtasına yapılan ihracat %35,6 artış gösterdi. Eylül ayında diğer potansiyel pazarlardan Meksika’ya ihracatımız %50, Hindistan’a ihracatımız ise %60,2, Latin Amerika ülkelerine ihracatımız ise %54,3 oranında artış gösterdi.
 
TÜRK LİRASI’NIN DIŞ TİCARETTEKİ KULLANIMI ARTIYOR
 
Eylül ayı itibarıyla milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 173’e yükselirken aynı dönemde 108 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde Türk Lirası ile yapılan ihracat yıllık bazda %29,5 artış gösterdi.
 
Eylül ayında Türk Lirası ile yapılan ticaretin hacmi, 5,2 milyar TL’si ihracat, 4,6 milyar TL’si ithalat olmak üzere toplam 9,8 milyar TL’ye ulaştı.


TİCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMAYI HEDEFLİYORUZ
 
Bakanlığımızın “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” kapsamında faaliyet gösteren 373 firma, ihracatımızın %29,4’ünü gerçekleştirirken aynı firmalar ithalatımızın ise %36,5’i gerçekleştiriyor.
 
Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi Ocak-Eylül döneminde 100 milyar dolara ulaştı (36,2 milyar dolar ihracat, 63,5 milyar dolar ithalat).
 
GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ PAYI %23,2
 
Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen veri tutarı Eylül ayında 14 milyar 320 milyon TL olurken 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin ülkemizin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı %23,2 olarak gerçekleşti.
 
FAALİYET GÖSTEREN AKTİF FİRMA SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR
 
Eylül ayı sonu itibarıyla ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı 1 milyon 882 bine yükselirken yılın başından bu yana aktif firma sayısında 80 binlik artış kaydedildi.
 
Bakanlık olarak gıda fiyatlarındaki spekülasyonların önüne geçmek ve tüketicimizi korumak için geliştirdiğimiz; sebze ve meyve ticaretine ilişkin tüm bilgilerin kayıt altına alındığı Hal Kayıt Sistemi’nin kullanımı da artış göstermeye devam ediyor.
 
Eylül ayı sonunda Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla %15,1’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 11,8 milyon olarak gerçekleşti.
 
REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİYOR, TİCARET ERBABINA NEFES ALDIRIYORUZ
 
Bakanlığımızca sağladığımız finansman imkânından yararlanan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı 483 bine ulaşırken kullandırılan kredi tutarı ise toplamda 30,3 milyar TL’ye ulaştı.
 
SON 1 YILDA KADIN ESNAF SAYISI 18 BİN ARTTI
 
Kadınlarımızın üretken faaliyetlerini destekliyor, ekonominin her alanında daha aktif rol almalarını önemsiyoruz. Eylül ayında kadın esnaf sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 18 bin artarak 280 bin 624’e yükseldi.
 
Son bir yılda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı ise 43 bin artış gösterdi.


Eylül ayı dış ticaret verileri için tıklayınız. 

Metaveri için tıklayınız.