2018 yılı Kasım Ayına Ait Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatiflere İlişkin Veri Bülteni Açıklandı

01 Aralık 2018

İHRACATTA BİR REKOR DA KASIM AYINDA

Kasım ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %9,49 oranında artarak 15 milyar 532 milyon dolara yükseldi. İhracatımız bu performansıyla tüm zamanların en yüksek Kasım ayı düzeyine yükseldi ve rekor kırdı.
Kasım ayında ithalatımız ise %21,47 azalarak 16 milyar 136 milyon dolara geriledi.

Son 12 aylık dönemde ihracatımız bir önceki döneme kıyasla %7,8 artış gösterdi ve 168 milyar 77 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık dönemde ulaştığımız bu ihracatımız da Cumhuriyet tarihinde ulaştığımız en yüksek yıllık ihracatımız oldu.

Söz konusu dönemde dış ticaret hacmimiz de 397 milyar 626 milyon dolara yükseldi.

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ %90,5 DÜZEYİNDE AZALDI

Kasım ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %90,5 düzeyinde azalarak 604 milyon dolara geriledi. Kasım ayında dış ticaret hacmimiz ise %8,8 azalarak 31,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI %96,3 OLDU

2017 yılının Kasım ayında %69 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2018 yılının Kasım ayında %96,3 düzeyine yükseldi.

OTOMOTİV İHRACATIN PARLAYAN YILDIZI

Kasım ayında ihracatımızın yıldızı yine “Motorlu Kara Taşıtları” faslı oldu. “Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Kasım ayında %7,7 artışla 2 milyar 430 milyon dolara yükseldi. Söz konusu fasılda Ocak-Kasım dönemindeki ihracatımız ise %12,6 artışla 24 milyar 597 milyon dolara yükseldi ve 2017 yılının tamamında yapılan ihracat değerini de geçti.

Kasım ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve makineler” (1 milyar 485 milyon dolar) ve “Demir ve çelik” (1 milyar 249 milyon dolar) oldu.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA, EN FAZLA İTHALAT RUSYA’DAN

Kasım’da en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya, Almanya ve Çin aldı.

DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALARA YELKEN AÇIYORUZ

Tüm dünyanın küresel ticaret savaşı belirsizlikleriyle mücadele ettiği bir dönemde ülkemiz, ihracat pazarlarındaki gücünü korumaya devam ediyor. Dış ticarette sadece potansiyelimizi güçlendirmiyor, aynı zamanda dünyanın birçok yerine erişmeyi başarıyoruz. Kasım ayında ihracatçılarımızın ulaştığı pazar sayısı 220’ye ulaştı.

Kasım ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat %11,2 artışla 7 milyar 750 milyon dolara yükselirken Kasım ayı ihracatımız içerisindeki payı %50 düzeyinde gerçekleşti.
Yine Kasım ayında Afrika kıtasına yaptığımız ihracat %41 artış gösterirken Bakanlığımız tarafından belirlenen ”Ticarette Yeni Yol Haritası” kapsamında Sayın Bakanımızın işaret ettikleri potansiyel pazarlara ihracatımızda da önemli artışlar kayıtlara geçti.

Öyle ki, Kasım ayında diğer potansiyel pazarlardan Meksika’ya ihracatımız %39,2 oranında, Hindistan’a ihracatımız ise %18,5 oranında artış gösterdi. Kasım ayında Latin Amerika ülkelerine ihracatımızda ise %52,8’lik ihracat artışı dikkat çekti.

DIŞ TİCARETİMİZİ MİLLİ PARA BİRİMİMİZLE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yerli ve milli para birimimizin dış ticaretteki kullanımını giderek artırıyoruz. Kasım ayı itibarıyla milli paramızla ihracat işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 174’e yükselirken aynı dönemde 110 ülkeyle ithalat işlemlerimizi Türk Lirası ile gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde Türk Lirası ile yapılan ihracat %17,7 artış gösterdi.

Kasım ayında Türk Lirası ile yapılan ticaretin hacmi, 4,8 milyar TL’si ihracat, 5,3 milyar TL’si ithalat olmak üzere toplam 10,1 milyar TL’ye ulaştı.

TİCARETİN EN KOLAY VE GÜVENLİ YAPILDIĞI ÜLKE OLMA YOLUNDA KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ

Bakanlık olarak ülkemizin en kolay ve en güvenli ticaretin yapıldığı ülke olma amacı doğrultusunda geliştirmiş olduğumuz “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması” başarıyla devam ediyor. Söz konusu uygulama kapsamında birçok kolaylıktan faydalanarak rekabet güçlerini artırmayı başaran 392 firma, Kasım ayı itibarıyla ihracatımızın %29,75’ini gerçekleştirirken ithalatımızın ise %37,68’ini gerçekleştiriyor.

Bakanlığımızın sunduğu kolaylaştırıcı dış ticaret uygulamalarından faydalanan firmalarımızın toplam dış ticaret hacmi Ocak-Kasım döneminde 123,7 milyar dolara ulaştı (45,9 milyar dolar ihracat, 77,8 milyar dolar ithalat).

GÜMRÜK İDARELERİNCE TAHSİL EDİLEN VERGİLERİN TOPLAM İÇERİSİNDEKİ PAYI %24,09

Gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergi tutarı Kasım ayında 12 milyar 781 milyon TL olurken 2018 yılı Ocak-Ekim döneminde gümrük idarelerince tahsil edilen vergilerin toplam vergi gelirlerimiz içerisindeki payı %24,09 olarak gerçekleşti.

AKTİF FİRMA SAYISI ARTIYOR, ÜLKEMİZ KAZANMAYA DEVAM EDİYOR

Kasım ayı sonu itibarıyla ülkemizde faaliyet gösteren aktif firma sayısı bir önceki aya göre 7 bin firma artışla 1 milyon 895 bin 721’e yükselirken yılın başından bu yana aktif firma sayısında 99 binlik artış kaydedildi.

Tüketici fiyatları üzerinde spekülatif atakları önlemek ve tüketicilerimize güven sağlamak için Bakanlık olarak geliştirdiğimiz ve başarıyla uygulamaya koyduğumuz Hal Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla %15,5’lik yükseliş kaydedilirken sistemdeki bildirim sayısı ise 13,8 milyon olarak gerçekleşti.

REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİYOR, TİCARET ERBABINA NEFES ALDIRIYORUZ

Bakanlığımızca ticaret erbabımıza düşük maliyetli finansman desteği sağlayarak rekabetçilik düzeylerini artırmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak sağlanan finansman desteklerinden yararlanan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısı Kasım ayında 488 bine ulaşırken kullandırılan kredi tutarı ise toplamda 30,7 milyar TL’ye ulaştı.

İHRACAT ODAKLI BÜYÜMENİN TEMELİ KADINLARIMIZIN İŞ HAYATINDA DAHA FAZLA YER ALMASINDAN GEÇİYOR

Kasım ayı sonunda ülkemizde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâr sayısı 1 milyon 882 bin 727’ye yükseldi. 2018 yılının başından beri esnaf ve sanatkâr sayımızda 81 binlik artış kaydedildi.

İhracatımızı geliştirmek, ihracatımızın niteliğini artırmak ve ihracat odaklı büyümeyle birlikte tasarım, marka, teknolojiye yatırım yapmak için kadınlarımızın gücünden de faydalanmak istiyor, kadınlarımızı ekonomide daha fazla görmek istiyoruz.
Bu bağlamda, kadınlarımızın toplumun her alanında olduğu gibi ekonomimizde de daha aktif rol almalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Kasım ayı sonu itibarıyla kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 283 bin 792’ye yükselirken 2018 yılının başından beri kadın esnaf ve sanatkâr sayısı 20 bin artış gösterdi.

Bakanlığımız idari kayıtlarından derlenen 2018 Yılı Kasım Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatiflere ilişkin veri bülteni için tıklayınız