2019 yılı Mayıs Ayı Geçici Dış Ticaret, Şirket, Esnaf ve Kooperatif Veri Bülteni

Bakanlığımız idari kayıtlarından derlenen 2019 Yılı Mayıs Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatiflere ilişkin veri bülteni yayımlandı.

13 Haziran 2019

 

GTS’YE GÖRE İHRACATIMIZ %11,46 ARTIŞ GÖSTERDİ: Aylık olarak Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırıldı!
 

GTS’ye göre Mayıs ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %11,46 oranında artarak 16 milyar 813 milyon dolara yükseldi.

 

Böylece Türkiye ihracatta Mayıs ayında, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşmıştır.
 

2019 yılının ilk 5 ayında ihracatımız %5,37 artışla 76,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ilk 5 aylık ihracat rakamıdır.

 

Mayıs ayında İthalatımız ise %19,85 azalarak 18 milyar 588 milyon dolara gerilemiştir.

 

Son 12 aylık ihracatta tarihi zirvedeyiz: 
 

Son 12 aylık dönemde, ihracatımız bir önceki yıla göre %6,26 oranında artış ile 180 milyar 771 milyon dolar ile tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

 

İhracattan Büyümeye Tarihi Katkı:
 

2019 yılında ihracatımızdaki yakaladığımız olumlu ivme, büyüme rakamlarına da olumlu şekilde yansımıştır. 

 

TÜİK tarafından Cuma günü açıklanan büyüme rakamlarına göre net ihracatımızın büyümeye katkısının 12,2 puan gibi rekor bir seviyeye ulaşması dikkat çekmiştir. 

 

Geçen yılın aynı döneminde bu oran eksi 3,5 seviyesindeydi. Yine bir önceki çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı 9,7 puan olarak gerçekleşmişti.

 

Diğer bir ifade ile 2019 yılında net ihracatımız büyümemize de tarihe seviyelerde bir destek sunmaktadır.

 

İkinci çeyrek rakamları başta olmak üzere önümüzdeki aylarda da ihracatımızın büyümeye güçlü şekilde pozitif destek vermeye devam etmesi beklenmektedir. 

 

 

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ %78,11 AZALDI
 

Mayıs ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %78,11 düzeyinde azalarak 1 milyar 774 dolara geriledi. Geçen yılın Mayıs ayında dış ticaret açığımız 8 milyar 108 milyon dolar seviyesindeydi.
 

Dış ticaret hacmimiz ise %7,51 azalarak 35,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
 

 

Türkiye Ekonomisinin Dış Finansman İhtiyacını İhracat Performansımız Düşürüyor!
 

2019 yılında dış ticaret açığımızdaki hızlı azalış, ekonomimizin dış finansman ihtiyacını azaltarak ekonomiye stratejik bir katkı sunmaktadır. 

 

Yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığımızdaki daralma 25,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer bir ifade ile ülke ekonomimizin geçen yılın aynı dönemine göre dış finansman ihtiyacı 25,5 milyar dolar azalmıştır.

 

Ticaret Bakanlığı olarak hedefimiz devreye soktuğumuz veya çok yakında uygulamaya alacağımız pek çok yapısal reform ile dış ticaretimizin ülke ekonomimize katkısını sağlamlaştırmaktır.
 

 

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANIMIZ YÜKSELMEYE DEVAM ETTİ
 

2018 yılının Mayıs ayında %65 olarak gerçekleşen ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı 2019 yılının Mayıs ayında %90,5 düzeyine yükseldi.

 

Son dönemde Bakanlığımızca finansmandan dijitalleşmeye, yeni pazar stratejilerinden ticaret diplomasisine, sivil toplumla istişare mekanizmalarından ihracatın tabana yayılması faaliyetlerine kadar atılan adımların da katkısıyla ihracatımız önemli bir ivme yakalamıştır. 

 

İhracatımızdaki bu momentum, Çin’in dahi aylık olarak ihracatının düştüğü, ticarette korumacılık eğilimlerinin arttığı, Avrupa’nın ekonomisinde yavaşlamanın olduğu bir dönemde görülmüştür. 

 

2019 yılı boyunca Türkiye ihracatındaki bu olumlu gelişmelerin sürmesini beklenmektedir. 
 

 

ÜRÜNLERE GÖRE İHRACATIMIZ
 

-Yatırım Malları İhracatımızdaki Artış, Genel Artışın Üzerindedir
 

2019 yılının ilk 5 ayında, dünya ticaret piyasalarındaki tüm zayıflamaya rağmen ihracatını %5,37 oranında artıran Türkiye, aynı dönemde yüksek katma değerli yatırım ürünleri ihracatında ise %8,88 gibi üst seviyede bir artış yakalamıştır.

 

Yılın ilk 5 ayında yatırım ürünleri ihracatımızın (9 milyar 275 milyon dolar) yatırım ürünleri ithalatımızı (10 milyar 195 milyon dolar) karşılama oranı da %91 gibi tarihi bir zirveye yükselmiştir.

 

Hedefimiz ihracat kompozisyonu içerisindeki yüksek katma değerli ürünlerin payını yükseltmektir.

 

MAYIS AYINDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FASIL YİNE “MOTORLU KARA TAŞITLARI” OLDU
 

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Mayıs ayında % 2,5 artışla 2 milyar 414 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve makineler” (1 milyar 727 milyon dolar) ve “Demir ve Çelik” (1 milyar 23 milyon dolar) oldu.

 

 

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA
 

Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya ve İngiltere olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Rusya Federasyonu, Almanya ve Çin aldı. Mayıs ayında ihracatçılarımız 208 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı.

 

En önemli ihracat pazarımız Almanya’daki ekonomik yavaşlamaya rağmen (2019 yılı ilk çeyreğinde yalnızca %0,4 büyüme) Mayıs ayında Almanya’ya ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 gibi yüksek bir oranda artmıştır.

 

Son dönemde ithalat vergileri yükselen ABD’ye ihracatımızda görülen %25,6’lık artış önemli bir başarıdır. Ayrıca, Mayıs ayında Irak’a ihracatımızda ise %13,5’lik artış gerçekleşmiştir..

 

 

2019 yılı Mayıs ayı veri bülteni için tıklayınız.