23 Nisan Öncesinde Oyuncaklar Mercek Altında

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yaklaşan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kırtasiye malzemeleri, oyuncak, emzik, biberon gibi ürünlere yönelik olarak denetim gerçekleştirdi.

09 Nisan 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yaklaşan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 18 büyük ilde satılan kırtasiye malzemeleri, oyuncak, emzik, biberon gibi ürünlere yönelik olarak denetim gerçekleştiriyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ankara Ticeret İl Müdürü Abdullah Emir'in de katıldığı Ankara'nın Altindağ İlçesi  Ziraat Mahallesi’nde gerçekleştirilen denetimler kapsamında oyuncaklardan alınan numuneler, kanserojen madde içerip içermediğine yönelik kontrol edilmek üzere laboratuara gönderildi.

Toplanan numunelerden çıkacak olan herhangi bir zararlı üründe üretici firmalara para cezaları uygulanacak. Ayrıca üretici firmaların zararlı ürünleri piyasadan toplatması istenecek. Ürünlerde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde bin 520 lira ile 95 bin 178 lira arasında değişen para cezası verilebilecek.

2011 yılından itibaren gıda dışındaki pek çok üründe denetim faaliyetlerinin yürütülmekte olduğunu belirten g
ümrük uzmanı Atilla Saka,  2014 yılı içerisinde 12 ayda planlanan denetimin hâlihazırda olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle bir kampanya denetiminin planlandığını kaydeden Saka, “Planlama çerçevesinde de 18 büyük ilimizde oyuncaklar ile ilgili olarak denetmenler tarafından piyasanın gözetimi sağlanacaktır.Bugün de uygulamayı Ziraat Mahallesi’nde 8 denetmen ile birlikte gerçekleştireceğiz. Genel olarak oyuncaklarda riskli durum olarak belirlenen yaş grupları vardır. 10 ay altı, 36 ay altı çocuklar ve bunlarla ilgili riskli grup olarak belirlediğimiz oyuncaklar da denetim planlıyoruz. Ürünlerin genel olarak etiket bilgilerine, kullanma talimatlarına, risk oluşturabilecek ürünle ilgili küçük parçalara, aşırı ses çıkartan oyuncaklardaki yayılan ses basınç seviyesine, pilli oyuncaklarda açılıp kapanabilen oyuncakların kontrolü yapılacaktır. Tamamına yönelik olarak pek çok oyuncak denetlenecek. Bu grup içerisinde riskli görülen oyuncaklar analize alınacak” diye konuştu.




Ankara'dan sonra İstanbul İstoç Ticaret Merkezi'nde bulunan çok sayıda oyuncak ithalat ve ihracat firmalasını denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, firmaların ellerinde bulunan oyuncakların hem iç hem de dış piyasadaki koşullara uygun olup olmadığını yerinde inceledi.

Raflarda dizili oyuncakları inceleyen ve basın mensuplarına açıklamalarda bulunan denetmen Meral Karaaslan, "Bugün bakanlık olarak oyuncaklarla ilgili denetim yapıyoruz. Oyuncaklarla ilgili denetimlerde bizim ve tüketicilerin en çok dikkat edeceği husus, imalatçının ya da ithalatçının iletişim bilgilerinin muhakkak bulunması gerekiyor. Ayrıca oyuncaklarda (CE) işaretinin bulunması zorunludur. Çünkü bu işaret oyuncakta kimyasal ya da fiziksel bir risk olmadığının ispatıdır. Oyuncaklarda bir de yaş işaretlerine dikkat etmeliyiz" dedi.

Denetimlerin 18 ilde sürdüğüne dikkati çeken Karaaslan, şöyle devam etti:

"Ülke genelinde 18 ilde denetimler sürmekte ve denetimlerin İstanbul ayağında 8 kişilik bir ekip İstoç Ticaret Merkezi'nde incelemeler yapıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi oyuncak satışının artış göstereceğini düşündüğümüz için Nisan ayında denetimleri üst seviyeye çıkardık. Denetimlerde uygunsuz ve sağlıksız oyuncaklar ele geçirilirse kanunlar çerçevesinde gerekli yaptırımlar uygulanacak."