7. Küresel Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Kongresi Tamamlandı

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sahte ve korsan eşyayla mücadelede tüketiciye de büyük görevler düştüğüne işaret ederek, "Tüketici bilincinin geliştirilmesi bu alandaki en önemli hadisedir" dedi.

26 Nisan 2013

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sahte ve korsan eşyayla mücadelede tüketiciye de büyük görevler düştüğüne işaret ederek, "Tüketici bilincinin geliştirilmesi bu alandaki en önemli hadisedir" dedi.
 

 
Fatih Metin


Metin, 7. Küresel Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Kongresi'nin kapanış konuşmasında, Türkiye'nin evsahipliğinde düzenlenen kongrenin, fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında, sahtecilik ve korsanla ilgili fakındalığı artırmak, daha iyi mevzuat ve muhafaza alanlarının geliştirilmesini, işbirliği ve koordinasyonu sağlamak ve özellikle sahte mallarla ilgili güvenlik ve sağlık riskleri alanlarına odaklı çözümler üretmek bakımından önemli bir misyonu yerine getirdiğini söyledi.
Kongreye ulusal ve uluslararası çok sayıda katılım olduğunu belirten Metin, kongreye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Fikir alışverişinde bulunulması imkanının ortaya çıktığı kongrede, fikri mülkiyet haklarına saygı duyulması ve bunun teşvik edilmesine ilişkin farkındalık oluşturulması konusunda yeni girişimlerin üzerinde duruldu. Kongrenin kendisi farkındalık oluşturma konusunda önemli bir görevi yerine getirdi. Çok önemli konular gündeme geldi, tartışıldı, konuşuldu. İnternet üzerinden yapılan sahte ve korsan satışlara ilişkin konular gündeme geldi."
Metin kongrede ele alınan diğer konular hakkında da katılımcılara bilgi vererek, insan sağlığı odaklı risklerin bu alanlarının en önemli konularından biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
"Sahte ve korsan eşyayla mücadelede tüketiciye de büyük görevler düşmektedir" diyen Fatih Metin, "Tüketicilerin sahtecilik ve korsan konusunda farkındalığının artırılması için kamu ile özel sektörün işbirliği içinde olması elzemdir" ifadelerini kullandı.
Metin tüketici bilincinin geliştirilmesinin bu alandaki en önemli hadise olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
"Bu alanda biz bakanlık olarak, bir tüketici kanunu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. ÖZellikle 'Basiretli tacir-Bilinçli tüketici' kavramını bir slogan haline getirdik. Etkin bir fikri mülkiyet sisteminin en önemli unsurlarından bir diğeri de gümrük faaliyetlerine ilişkin uygulamalardır. Eşyanın yurt içinde piyasaya dahil olmasından evvel sınır önlemleri vasıtasıyla yurda girişinin önlenmesi ve imha edilmesi önemlidir. Uygulamaların fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması çerçevesinde şekillendirilmesi önemlidir. Biz hükümet olarak çok önemsiyoruz ve öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor bu konu..."
Hükümet olarak fikri ve sınai hak ihlallerinin suç boyunun her geçen gün arttığının farkında olduklarına dikkati çekenMetin, "Bunlar, terörizm, silah ve uyuşturucu kaçakçılığında olduğu gibi organize suçlara özgü özellikler içermektedir. Suçlar artık bireysel değil, örgütsel boyuttadır. Sahtecilik ve korsan üretim üzerinde dikkatle çalışılması ve engellenmesi gereken bir konudur. Etkin denetimlerin yanı sıra istihbarat ve soruşturma kapasitesinin artırılması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Fikri ve sınai mülkiyet hakları ancak uluslararası düzlemde yaptırımların ve hukuk uygulamalarının tüm ülkelerde paralel bir biçimde uygulanmasıyla korunabilir" diye konuştu.