Altunyaldız: Çağdaş Yönetim Anlayışına Önem Veriyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yöneticileri Ankara’da Bakanlığımız Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen seminerde bir araya geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Yenilikçi Düşünce, İnsan Odaklı Yönetim Anlayışı, Risk Analizi Seminerleri ve İstişare Programları” konulu programın açılışında yaptığı konuşmada Bakanlık olarak insan odaklı ve çözüme yönelik çalışmanın önemine vurgu yaptı.

17 Mayıs 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yöneticileri Ankara’da Bakanlığımız Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen seminerde bir araya geldi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Yenilikçi Düşünce, İnsan Odaklı Yönetim Anlayışı, Risk Analizi Seminerleri ve İstişare Programları” konulu programın açılışında yaptığı konuşmada Bakanlık olarak insan odaklı ve çözüme yönelik çalışmanın önemine vurgu yaptı.



Kamuda pozitif manada ilklerin yapıcısı bir bakanlık olarak çalıştıklarını ifade eden Altunyaldız“Bu tür programlara büyük önem veriyoruz. Bu tür toplantılarda daha iyiyi nasıl yaparız, geleceğin kurgusunu nasıl inşa ederiz fırsatı veriyor. Bu seminerlere büyük önem vermemiz gerekiyor.” dedi.


Altunyaldız, “Bugün dünyanın geldiği noktada, üretime ve ticarete dönük yapılanmalarda bir paradigma değişikliğine gittiğini söyleyebiliriz. Bu değişime ne kadar ayak uydurabiliyoruz, bu değişimi ne kadar yönetiyoruz gibi soruları kendimize sormamız lazım. Bu değişim dönüşümde aslında, gelişen ekonomiler arasında bir güç kayması yaşanmaktadır. 2000’li yıllarda 32 trilyon dolar olan toplam dünya üretiminin %20’si yükselen ve gelişmekte olan ülkelerdeyken, 2012’de 72 trilyon dolara çıkan toplam üretimin %36’sının yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde olduğunu görüyoruz. Yine dünya ticaretine baktığımızda 2000’li yıllarda mal ve hizmet ticareti 7,9 trilyon dolar civarındayken, 2012’de 22,5 trilyon civarına gelmiş ve yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin payı %46’ya ulaşmış. Bu değişimde ne kadar rol alabiliyoruz?” dedi.
Türkiye ve dünyadaki dış ticaret rakamlarını ve gelinen noktayı değerlendiren Müsteşar Altunyaldız, Bakanlık olarak önümüzdeki 2023 hedefleri doğrultusunda yapılması gerekenler hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Ticaret, ülkeler için çok önemli refah kaynağı. Ülkeler, dünya ticaretinden daha fazla pay aldıkça daha fazla zenginleşiyorlar. Bugün, her ülkenin amacı zenginleşmek ve insanlarına daha iyi hayat şartları sağlamaktır. Ülkemiz, bugün dünya ihracat hacminden Binde 8 pay alıyor. Hepimiz 2023 hedeflerini biliyoruz ve her bir birey olarak gece gündüz çalışıyor ve çabalıyoruz. 2023’de dünya toplam ihracatının %1,5’ini yapmak istiyoruz. Bunun için çok ciddi bir lojistik gücüne, gümrük işlemlerinin hızlandırılmasına, iş ortamının iyileştirilmesine ihtiyacımız var. Aksi halde bunu gerçekleştirmemiz mümkün olmayacak.” diyen Altunyaldız“Ancak takım oyunu oynarsak bu başarıyı yakalayabiliriz. Hedefleri birlikte gerçekleştirebilme ruhunu, tutkusunu, inancını yakalayabilmek için bu tür etkinliklere ihtiyacımız var.” diye konuştu.
 


Dünya ticaretinde Türkiye’nin potansiyeli hakkında konuşan Altunyaldız, “Bugün bildiğimiz gibi dış ticaret hacmimiz 390 milyar dolar. Son 40 yılda bir ton eşyanın taşınması için yapıla masraflar  %70’ler oranında düşmüş. Bu rekabetin sonucunda dünyada ülkelerin iş yapmasını ölçen kuruluşların raporları, sizin işinizi ne kadar yapabildiğinizi üçüncü bir göz olarak inceliyor. 180 ülke arasında uluslararası ticaret alanında iş yapma kolaylığı bakımından 78. sırada olduğumuzu görüyoruz. 2023’te ilk 10 ülke arasına girme hedefine ulaşmamız için yapacağımız çok şey olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.
“Bakanlığımızın tüm kademedeki çalışanlarına büyük işler düşüyor. Hepimize çok önemli görevler düşüyor.”diyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, herkesin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip, Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmede üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Çağdaş Yönetim Anlayışına Önem Veriyoruz”
Başarıya giden yolun modern ve çözüm odaklı çalışmalardan geçtiğini ifade eden Altunyaldız“Çözüm odaklı, insanlara iyi hizmet verebilen, hizmet aşkıyla çalışan, her insanın en iyi muameleye layık olduğu düşüncesiyle hareket etmeliyiz.” şeklinde konuşan Müsteşar Altunyaldız, “Bakanlık olarak geniş bir yelpazede insanımıza hizmet veriyoruz. 1,5 milyon işletme, 2 milyon esnaf, 13 binin üzerinde kooperatif, 75 bin civarında dış ticaret erbabı, 75 milyon insan var. Baktığınız zaman hizmet vermediğiniz kimse kalmıyor. Bu denli büyük bir alana hizmet veren bir bakanlık olarak insanı merkeze alan bir anlayışla yaptığımız her işten verim alalım. Sorunları çözüm odaklı, yaptığımız her işi yapmış olmak adına değil, insanların ihtiyacını gidermiş olma adına yapıyoruz. Bu düşünceyi muhafaza edersek, hem bakanlığımız hem de ülkemiz adına çok önemli yollar alabiliriz.” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çalışanı Olmanın Gururunu Taşıyabilme ve Bakanlık Kültürü
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız konuşmasını şöyle tamamladı. “Her gün ülkeye olan katkıyı tartalım. Daha çok şey yapmak için didinelim, çalışalım. Zor görünen pek çok şeyin bu anlayışla ve inançla, dünyadaki en üretken modellerin ülkemize özgü değerlerle örtüştürülerek uygulanmasıyla aşılacağını düşünüyorum. Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz sistemler ve çalışma anlayışıyla, Sayın Bakanımızın önderliğinde önümüzdeki hedefleri gerçekleştirmek noktasında üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirmeliyiz.”
Bakanlığımız Müsteşar Yardımcıları, Genel Müdürleri, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri, İl Ticaret Müdürleri’nin katılımıyla gerçekleşen eğitim seminerinde Mehmet Kocabaş da bir sunum yaptı.