Altunyaldız, Dünya Gümrük Günü Münasebetiyle Düzenlenen Toplantıda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Dünya Gümrük Günü münasebetiyle İstanbul’da düzenlenen programda konuştu.

29 Ocak 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Dünya Gümrük Günü münasebetiyle İstanbul’da düzenlenen programda konuştu.
 
Gümrük ve Dış Ticaret camiasıyla, meslek kuruluşlarıyla, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğinin Dünya Gümrük Günü dolayısıyla düzenlediği bu organizasyonda bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Müsteşar Altunyaldız, ,Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ)'nün ilk resmi oturumunu 26 Ocak 1953 tarihinde gerçekleştirdiğini, Örgütün 1981 yılında aldığı bir kararla 26 Ocak gününün Dünya Gümrük Günü olarak ilan edildiğini, bu önemli günün 
Dünya Gümrük Örgütü'ne üye 179 ülke tarafından her yıl 26 Ocak tarihinde kutlandığını söyledi.

Dünya Gümrük Günü'nün, her yıl Dünya Gümrük Örgütü'nün belirlediği bir tema çerçevesinde kutlandığını ifade eden Müsteşar Altunyaldız, bu yılın teması; “İletişim: daha iyi işbirliği için bilgi paylaşımı”  dedi.

Endüstri Çağını Geride Bıraktık; İletişim Ve Bilgi Çağını Yaşıyoruz 
Uzmanların, bilim insanlarının, bugün  iletişim ve bilgi çağı içerisinde olduğumuzu söylediğini ifade eden Altunyaldız, şöyle konuştu:

 “Gerçekten de, şöyle geriye dönüp baktığımızda, çok değil mesela 20 yıl önce, hayatımızda mektup vardı. Sevdiklerimize, dostlarımıza, arkadaşlarımıza mektup gönderirdik. Telgrafın tellerine türkü yakardık. Trenlerin yollarını beklerdik…
Şimdilerde, mektubun ve telgrafın yerini elektronik postalar ve mesajlar aldı. Sadece geçtiğimiz yılda, yaklaşık 3,9 milyar e-posta hesabından günde 182,9 milyar e-posta gönderildi”

 
İletişim Çağı: Dünya Küçük Bir Köy Haline Geldi
Tarihin, yazının icadı ile başladığını, geçen süreçte cep telefonu, internet kullanımı ile birlikte dünyanın küçük bir köy haline geldiğini ve gelişen teknolojik imkânlarla birlikte insanların birçok imkândan faydalandığını söyleyen Müsteşar Ziya Altunyaldız“Bugün, dünyada iki milyarı aşkın internet kullanıcısı var. Yani dünya nüfusunun üçte biri... Bu demektir ki, dünya nüfusunun üçte biri, bugün internet sayesinde, mesafe tanımaksızın bir biri ile anında iletişim kurabilecek durumda” diye konuştu.
 
IMF: Dünya Üretiminde ve Ticaretinde Gelişmekte Olan Ülkelerin Payı Artıyor
Dünya üretimi ile ilgili sayısal verilere değinen Altunyaldız“IMF verilerine göre, 2000-2012 yılları arasında dünya üretimi 32 trilyon dolardan 72 trilyon dolara yükseldi. Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin payı %20’den %38’e ulaştı. Yine uluslararası ticaret hacmi de büyük bir artış kaydetti. Aynı dönemler arasında dünya mal ve hizmet ihracatı 7,9 trilyon dolardan 22,5 trilyon dolara yükseldi. Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin payı ise %46’ya ulaştı” diye konuştu.

Altunyaldız, doğrudan yabancı yatırımların, 2000 yılında 1 trilyon 400 milyar dolardan 2012 yılında 1 trilyon 350 milyar dolara düşmesine rağmen, aynı dönemde gelişmekte olan ülkelerin aldıkları payın %18’den %52’ye yükseldiğini ifade etti.
 
 Gümrüklerin Değişen Rolü 
“Gümrükler, eskiden olduğu gibi, sadece vergi toplama ve kaçakçılıkla mücadele gibi bilinen klasik fonksiyonlarını mı icra edecek? Yoksa onlar da düz dünyanın kurallarına göre kendilerini yeniden mi konumlayacak?” 
 “1980’lerde, gümrük idareleri daha çok bir gelir toplama ve muhafaza birimi olarak görülüyordu. Gümrük idarelerinden, her gümrük işlemini ve her sevkiyatı kontrol etmesi bekleniyordu. 1990’lar, gümrük ve gelir idarelerinin entegre hale geldiği yıllardır. 2000’lerin başında, 11 Eylül saldırıları sonrasında gümrüklerin küresel arz zinciri güvenliğindeki rolleri ön plana çıkmaya başladı. Bugün ise gümrüklerin rekabetçilik ve ekonomik büyüme alanındaki katkıları giderek daha fazla önem kazanıyor”   diye konuşan Altunyaldız, ülkelerin gümrük sınırlarının bir anlamda eşyanın gönderildiği ülkeden başladığını söyledi.
 
Altunyaldız konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bir işlemin başlamasından bitmesine kadarki aşamalarda görev alan tüm aktörlerin entegre ve birbirleriyle iletişim halinde hareket ettiği bir süreçten söz edeceğiz. DGÖ çoktan kolları sıvadı bile… “21. yy’da Gümrükler” isimli bir stratejik vizyon belgesini 2008 yılında yayımladı. Buradaki temel hedeflerden ilki, gümrük idareleri arasında bilgi paylaşımına dayalı küresel bir iletişim ağının kurulmasını sağlamak (Globally Networked Customs) DGÖ, bu yönde önemli adımlar atıyor. Örgüt bünyesinde üye ülkelerin de katılımıyla önemli çalışmalar yürütüyor”
  
Gümrükler Yerel Ticaretten Uluslararası Ticarete Geçiş Kapısıdır
Gümrüklerin, lojistik süreçte alıcı, gönderici, nakliyeci, müşavir ve aracıların yanı sıra eşyanın güvenlik ve insan sağlığı için gerekli gözetim ve kontrollerini gerçekleştiren kurum ve kuruluşların, komşu ülke gümrük idarelerini ve birçok uluslararası kuruluşu da bir araya getirdiğini; bunlar arasında iletişimi, bilgi akışını ve işbirliğini sağladığını söyleyen Altunyaldız, “Şuna inanıyoruz sağlıksız iletişim duvar örer, sağlıklı iletişim ise köprü kurar” dedi.

Elektronik Özet Beyan Uygulamasına Geçtik 
“2012 yılında “elektronik özet beyan” uygulamasını başlattık. Artık, AB ülkelerinde olduğu gibi eşyaya ilişkin bilgileri eşya ülkemize varmadan elektronik ortamda alıyoruz. Bu bize daha iyi bir iletişim ve sağlıklı bir risk analizi yapma olanağı veriyor. Böylece eşyanın gümrük işlemlerini daha hızlı ve daha az maliyetle tamamlıyoruz” diyen Altunyaldız,  ülkemizin,  AB ve EFTA ülkelerinde uygulanmakta olan ortak transit sistemin bir parçası haline geldiğini, ticaret erbabımızın, Bilgisayarlı Yeni Transit Sistemi (NCTS)’ni kullanarak, AB ve EFTA ülkelerine daha ucuz bir transit taşımacılık gerçekleştirildiğini ifade etti.  
 
Ortak Transit Sistemini kurarak karşılıklı veri transferi yoluyla Türk gümrüklerinin 28 AB ve 4 EFTA ülkesindeki yaklaşık 3 bin gümrük idaresiyle daha kuvvetli iletişim kurarak tam işbirliği yapar hale gelindiğini söyleyen Müsteşar Altunyaldız“Bu sistem sayesinde, sektöre toplamda yıllık 67 milyon avro tasarruf sağlamış olduk.  Bu uygulama ile 12 günlük Türkiye-AB arası gidiş dönüş süresi 9 güne düştü” şeklinde konuştu.
 
Gümrük Müşavirliğine geçiş süresinin 6 yıldan 3 yıla indirildiğini ifade eden Altunyaldız, Bakanlık olarak gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse derneklerinden gelen taleplerin değerlendirilmesinde gümrük müşavirlerinin ülkemiz dış ticaret işlemlerindeki rolünün göz önünde bulundurulduğunu vurguladı.
 
2013 yılında Gümrük Kanunu'nda değişiklik yaparak staj süresinin 3 yıldan 1 yıla, müşavir yardımcılığında geçirilmesi gereken sürenin ise 3 yıldan 2 yıla indirildiğini ifade etti. Böylelikle gümrük müşavirliği sınavına girişte doldurulması gereken toplam sürenin yarı yarıya kısaltılarak 6 yıldan 3 yıla düştüğünü ifade eden Altunyaldız, bu düzenleme ile gümrük müşavirliği mesleğine bir dinamizm kazandırılması planlandığını söyledi.