Altunyaldız Fransa'da Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türk ve Fransız Gümrük İdareleri'nin sigara kaçakçılığının önlenmesi kapsamında işbirliği kararı aldıklarını bildirerek, ''Çalışmalarımız sonucunda piyasadaki kaçak sigara oranı yüzde 20'lerden yüzde 17'lere düştü. Bu anlaşma, kaçak sigara oranının daha da aşağıya inmesine önemli bir katkı sağlayacak'' dedi.

25 Şubat 2013

Türkiye-Fransa Gümrük İşbirliği

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türk ve Fransız Gümrük İdareleri'nin sigara kaçakçılığının önlenmesi kapsamında işbirliği kararı aldıklarını bildirerek, ''Çalışmalarımız sonucunda piyasadaki kaçak sigara oranı yüzde 20'lerden yüzde 17'lere düştü. Bu anlaşma, kaçak sigara oranının daha da aşağıya inmesine önemli bir katkı sağlayacak'' dedi.
Türkiye, kaçakçılıkla mücadele kapsamında diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarına hız verdi. Türk ve Fransız gümrük idareleri, iki ülke arasında özellikle sigara kaçakçılığının önlenmesi konusunda işbirliği yaptı.
Gümrük İdaresi Başkanları toplantısına katılmak üzere Fransaya giden Altunyaldız, burada Fransız Gümrük İdaresi Başkanı Jerome Fournel ile görüştü.

Altunyaldız, başta çevre ülkeler Gümrük İdaresi Başkanları olmak üzere Güney Kore, Hollanda, Almanya gibi pek çok ülkeyle yoğun temasları olduğunu belirterek, bu çerçevede Fransa Gümrük İdaresi ile de bir dizi görüşme yaptıklarını söyledi.
Altunyaldız, iki ülke arasında eğitim konuları başta olmak üzere pek çok alanda işbirliği kararı aldıklarını kaydederek, bu kapsamda ortak eğitim programları ile karşılıklı eleman değişimi ve oryantasyon programının en önemli işbirliği kararlarından biri olduğuna işaret etti.
Kaçakçılığın önlenmesi konusunda da iki ülke arasında kararlı bir tutum izlendiğini ifade eden Altunyaldız, şunları kaydetti:
''Özellikle kaçak sigara en önemli sorunlarımız arasında yer alıyor. Türkiye'deki kaçak sigara hacminin neredeyse yüzde 10'una tekabül eden kısımı, bir Fransız firmasına ait olan iki markadan oluşuyor. Bunların kaçak yolla girişine dönük ortak operasyon yapılması, bilgi değişimi yapılması ve ortak bir birim oluşturulmak suretiyle hem operasyon, hem de bilgi değişiminde işbirliğine gidilmesi hususunda bir karar aldık. Bu bizim için son derece önemliydi.''
-''Varış ülke uyarısı olmayana geçiş yok''-
Altunyaldız, sigara kaçakçılığı ile mücadele konusunda çalışmalarını çok yönlü olarak yürüttüklerini ifade ederek, varış ülkesine ait yasal uyarıları hem sigaranın paketinde, hem de kolilerde olmayan transit tütün mamüllerinin Türkiye'den geçişini yasakladıklarını bildirdi.
Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, zaman zaman da İran olmak üzere pek çok ülkeyle sigara ve uyuşturucu konusunda ortak operasyonlar yaptıklarını anlatan Altunyaldız''Bu çalışmalarımızın sonucunda, kaçak sigara oranının piyasada yüzde 20'lerden yüzde 17'lere düştüğünü görüyoruz. Fransa ile yapmış olduğumuz bu ortak çalışma anlayışı da bu kapsamda değerlendirilmeli. Önümüzdeki dönemlerde bu oranın daha da aşağıya inmesine doğrusu önemli bir katkı sağlayacağını da düşünüyorum'' diye konuştu.