Altunyaldız Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyonu Seminerine Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız İstanbul’da “Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyonu Semineri”ne katıldı.

07 Mayıs 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız İstanbul’da “Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyonu Semineri”ne katıldı.
 
AB’nin Teknik Destek ve Bilgi Değişimi (TAIEX) mekanizması kapsamında gerçekleştirilen söz konusu seminerin açılış konuşmaları ülkemizi temsilen Müsteşar Ziya Altunyaldız katıldı. Avrupa Birliği tarafını temsilen ise Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü Menşe Kuralları Birim Başkanı Pierre-Jacques Larrıeu tarafından gerçekleştirildi.
 
Altunyaldız konuşmasında, 1997 yılında oluşturulan Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi’nin 2005 yılında Akdeniz ülkelerini kapsayacak şekilde Pan-Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon sistemi olarak genişletildiğine değindi. Ziya Altunyaldız, bu kapsamda taraf ülkeler arasında politik diyalog kadar ekonomik işbirliğini arttırıcı bir etki yarattığını belirtti. Bunun sonucu taraf devletler arasında 2005 yılında 525 milyar dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 895 milyar dolara çıktığına değinen Altunyaldız, gelişen ekonomik işbirliği mekanizmasının taraf ülkelerin büyümelerine sağladığı katkının altını çizdi ve mevcut ticaret hacminin on yıl içinde 2 trilyon dolara ulaşmasının beklenildiğini vurguladı.
 
Müsteşar Altunyaldız konuşmasında ayrıca, taraf ülkeler arasında mevcut olan 60’tan fazla menşe protokolünü tek bir belgeye indirecek olan Bölgesel Konvansiyon’un, taraflar arasındaki karmaşık ekonomik ilişkileri basitleştirmenin yanında gümrük idarelerince yürütülen işlemleri kolaylaştıracağını ifade etti. Kurulan yeni yapının Konvansiyon’a taraf ülkeler açısından değişen piyasa koşullarına uyum sağlanması için etkili ve kolaylaştırıcı bir araç olacağını belirtti.