Altunyaldız, Uluslararası Taşımacılar Birliği Yönetim Kurulu Toplantısında Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Uluslararası Taşımacılar Birliği’nin (IRU) İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıya katıldı.

10 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Uluslararası Taşımacılar Birliği’nin (IRU) İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Yönetim Kurulu Toplantısı’nda üyelere hitaben bir konuşma yapan Müsteşar Altunyaldız,  "İhracatı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarma hedefine, ancak ticaret ve uluslararası kara taşımacılığının geliştirilerek ve kolaylaştırılarak ulaşılabileceğini belirterek, "Bu da, sınırlarımızda ana uluslararası ticaret rotalarındaki bekleme sürelerini aşağı çekecektir. Bu kolaylaştırıcı düzenlemelerin, mümkün olan en büyük faydayı sağlamak amacıyla diğer ülkeler tarafından da desteklenmesi gerekmektedir" dedi.
 
Altunyaldız konuşmasında, IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto'yu genel sekreter seçilmesinden dolayı tebrik ederek, "Uzun süredir  sorunsuz bir seyir izleyen IRU ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük İdaresi arasındaki ilişkilerin, Sayın De Pretto’nun genel sekreterliği döneminde ivme kazanacağına olan inancımı da ifade etmek isterim" dedi.
 
Günümüzde ticaretin kolaylaştırılmasının, dünyanın her yerinde bölgesel büyüme ve ekonomik kalkınmanın kilit unsurlarından biri olduğunu ifade eden Altunyaldız "Bu bağlamda, ticareti kolaylaştırmayı hedefleyen girişimlerde, ikili ve çok taraflı iş birliği faaliyetlerinde bulunarak bu başarılara ulaşmanın gayreti içindeyiz" diye konuştu.
 
Altunyaldız, dünya ticaret hacminin 1948 yılında sadece 60 milyar dolarken; bu rakamın yaklaşık 300 kat artarak 2012 yılında 18 trilyon dolara ulaştığını anımsattı. Bu rakamı her gün daha da yukarılara çekme niyetinde olunsa da, dünya ticaret hacminin değişmediği zamanların da olduğunu anlatan da Altunyaldız, şöyle devam etti:
 
"Bu anlamda ticareti kolaylaştırmaya ve ticaret hacmini artırmaya yönelik çabalarımız çok daha hayati bir önem kazanmaktadır. Türk Gümrük İdaresi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin, ihracat hacmini, Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 yılında 500 mlilyar dolara çıkarma şeklindeki stratejik hedefine büyük önem atfetmektedir. Bu hedefe, ancak ticaret ve uluslararası kara taşımacılığı geliştirilerek ve kolaylaştırılarak ulaşılabilir. Bu da, sınırlarımızda ve Türkiye ile Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu Bölgeleri'ndeki temel ticari partnerlerimiz arasında bulunan ana uluslararası ticaret rotalarındaki bekleme sürelerini aşağı çekecektir. Bu kolaylaştırıcı düzenlemelerin, mümkün olan en büyük faydayı sağlamak amacıyla diğer ülkeler tarafından da desteklenmesi gerekmektedir."
 
“ Türkiye, ticaret rotalarının ve küresel üretim merkezlerinin kesişme noktasında”
 
Türkiye'nin ticaret rotalarının, ana pazarların, enerji kaynaklarının ve küresel üretim merkezlerinin kesişme noktasında bulunduğuna dikkati çeken Altunyaldız, bu durumun, Türkiye’nin önüne birçok fırsat getirdiği gibi, içinde bulunduğu bölgede ticaretin temel etkeni olarak Türkiye'ye karayolu taşımacılığını kolaylaştırmada uluslararası sorumluluk da yüklediğini kaydetti.
 
Altunyaldız, nakliyecilerle ilişkili taşımacılık işlemlerinin kolaylaştırılması için azami çabayı göstermekte olduklarını ve gerek donanım gerekse yazılım bakımından ulusal gümrük idarelerini modernize etmeye yönelik çabaları başarıyla devam ettirdiklerini de anlattı.
 
Sınır geçiş noktalarının yapısal modernizasyonunda yararlanılan yöntemlerden birinin de Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli olduğunu söyleyen Altunyaldız, şunları kaydetti:
 
"Bu modelin kamu-özel sektör ortaklığının iyi bir örneği olduğuna bütün samimiyetimle inanmaktayım. Bu model, gümrük idarelerinin modernizasyonu hususunda 2004 yılından bu yana Türkiye’de başarıyla kullanılan bir modeldir. Kapıkule Sınır Geçiş Noktasının yeniden yapılandırılmasında da bu modelden yararlanılmıştır. Yap-İşlet-Devret modelinden bugünün ekonomik krizinde karşı karşıya kaldığımız mali güçlükler hususunda da yararlanılabileceğini ve bu konuda diğer gümrük idareleriyle iş birliğine her zaman hazır ve açık olduğumuzu ifade etmek isterim."
 
“Türkiye, BM’in ticaret ve karayolu taşımacılığına ilişkin düzenlemelerini uygulamaya koymaya kararlıdır”
 
Uluslararası iş birliğinin, ticaretin kolaylaştırılması ve gümrük işlemlerinin basitleştirilmesiyle ilgili temel unsurlardan biri olduğuna işaret eden Alltunyaldız, şöyle devam etti:
 
"Türkiye, gümrük ve taşımacılık konularında uluslararası düzenlemelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt etmiştir. Esas itibariyle, Türkiye, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Avrupa arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) ticaret ve karayolu taşımacılığına ilişkin temel düzenlemelerini uygulamaya koymaya kararlıdır. Bu amaca ulaşmak için, BM Uyumlaştırma Sözleşmesi’nin karayolu taşımacılığına ilişkin 8 no’lu Ek’i, 20 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup; demir yolu sınır geçişine ilişkin 9 no’lu Ek ise halen, yasalaşmak üzere Parlamento’nun gündeminde yer almaktadır. Bu çerçevede, hedeflerimize ulaşmak ve IRU ile yakın bir gelecekte daha fazla birlikte çalışmalar yapmak için IRU’ya büyük önem atfettiğimizi ifade etmek istiyorum."