Altunyaldız: Uyuşturucu Madde Elde Etmek Amacıyla Ekilen Bitki Yakalamalarına da İkramiye Verilecek
Altunyaldız: Uyuşturucu Madde Elde Etmek Amacıyla Ekilen Bitki Yakalamalarına da İkramiye Verilecek
22 Temmuz 2013Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "Bundan böyle uyuşturucu madde yakalamalarına ilave olarak, uyuşturucu madde elde etmek amacıyla ekilen bitki yakalamalarına da ikramiye verilecek" dedi.
Kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçmek amacıyla çok önemli adımları attıklarını bildiren Altunyaldız, 11 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6455 sayılı Kanun’la getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Altunyaldız, düzenleme öncesinde ihbar edenlerin (muhbirlerin) veya adli kolluk birimlerinin düzenledikleri operasyonlarda sadece mamul halde kullanıma hazır olarak ele geçirdikleri uyuşturucu maddeler için ikramiye alabildiğini anımsattı. Altunyaldız, yeni düzenleme ile muhbirlerin Hint Keneviri veya haşhaş ekimi yapılmış bir tarlayı ihbar ettiklerinde de ikramiye alabileceklerine dikkati çekti.
Akaryakıt Kaçıkçılığının Kapsamı Genişletildi
Altunyaldız, kaçakçılık faaliyetleri içinde akaryakıt kaçakçılığının da ayrı bir öneme sahip olduğunu, bu sorunla mücadele etmek için Bakan Hayati Yazıcı koordinasyonunda kurulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu'nun çalışmalarına hız verdiğini ifade ederek, "Kaçak akaryakıta ilişkin yapılacak ikramiye ödemeleri önceki düzenlemede ilgili İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyorken, yeni düzenlemeyle kaçak akaryakıta ilişkin ikramiye ödemeleri ilgili kurumların bütçesinden karşılanması hükmü getirildi" diye konuştu.
Akaryakıt yerine kullanılan petrol türevleri ve bunların karışımları ile akaryakıt yerine kullanılan diğer ürünlerin de Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına alındığını kaydeden Altunyaldız, daha önce kanun kapsamında yer almayan birçok faaliyetin de "kaçakçılık" olarak belirlendiğine, böylece kaçak akaryakıtın ve akaryakıt kaçakçılığı fiillerinin kapsamının genişletildiğine dikkati çekti. Müsteşar Altunyaldız, ayrıca kaçak akaryakıt satışının, sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman kullanılarak gerçekleştirilmesi halinde de verilecek cezalar 2 kat artırıldığını da vurguladı. Kaçak akaryakıt suçlarını ihbar edenlerin kimliğinin hiçbir şekilde açıklanmayacağını ve bu kişiler hakkında tanıkların korunmasına ilişkin hükümlerin uygulanacağını belirten Altunyaldız, şunları kaydetti: "Yoğun şekilde kaçakçılıkla mücadele eden personelleri de unutmadık. Kaçak akaryakıtın yakalanmasına yardımda bulunan ihbarcı ve personele verilen ikramiyelerde de iyileştirmeye gidildi. Ayrıca, sigara ve alkollü içki yakalamaları ile ilgili olarak yapılan değişiklikle de Bakanlar Kurulunca paket, kilogram ve litre bazında tespit edilecek sabit rakamların memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak değer ikramiye olarak ödenecek ve bu ürünlerin kaçakçılığıyla mücadele kararlılığı da artarak sürdürülmesi hedeflendi."
Kaçakçılara Lisans Yolu Kapatıldı
Kaçakçılıkla mücadele kapsamında rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahipleri ile serbest kullanıcıların bulundurmakla yükümlü oldukları stoklarla ilgili işlemler konusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yetki verildiğini kaydeden Altunyaldız, şöyle devam etti: "Düzenleme, yalnız bayilere değil, büyük dağıtıcı firmalara da sorumluluk getiriyor. Dağıtıcı lisansı sahiplerine, EPDK tarafından belirlenen esaslara uygun olarak bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik tedbirleri almak zorunluluğu getirildi. Diğer taraftan, kanunda belirtilen kaçakçılık fiillerinin işlendiği tespit edilen rafineri hariç her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetler EPDK tarafından geçici olarak durdurulacak ve bu süre içinde başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmeyecek. Tüm bu düzenlemelerle kaçak akaryakıtın sadece yurda giriş aşaması değil, yurt içinde depolanma ve satış aşamalarına ilişkin kontroller sıklaştırıldığı gibi uygulanan cezaların da daha caydırıcı hale gelmesiyle akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele güçlendirilmiş olundu."
Taklitçilere Ceza
Bakanlığın kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinin akaryakıtla sınırlı kalmadığını hatırlatan Altunyaldız, aynı kanun kapsamında tütün mamulleri ve alkollü içkilerin ambalajları, ambalajlarında kullanılan hologram, bandrol, etiket gibi işaretlerin sahtesini üretme, sahte evraklarla ilgili kurumlardan temin etme, bunları başka ürünlerde kullanma gibi fiillerde kaçakçılık fiili olarak belirlendiğine dikkati çekti.