Altunyaldız,ODD'nin 28. Genel Kurul Toplantısı’na Katıldı

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Genel Kurula Gümrük ve Ticaret Bakanı Ziya Altunyaldız’da katıldı.

26 Mart 2014

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıda konuşma yapan Altunyaldız, Türkiye'de kişi başına otomobil sayısında kat edilmesi gereken önemli mesafeler bulunduğunu ifade etti.

Güney Koreli Hyundai'nin 1967 yılında, Türk Anadol markasının ise 1966 yılında kurulduğunu hatırlatan Müsteşar Altunyaldız, "Bu yıllara geldiğimiz zaman Hyundai bir küresel marka olmuş ama Anadol maalesef tarih olmuş" dedi.

Otomotiv sektörünün, gerek dünya ekonomisi için gerek ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirten Ziya Altunyaldız, "Otomotiv sektörü, dünya genelinde 50 milyon kişiye, ülkemizde ise 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sektörün toplam cirosu yaklaşık 2 trilyon euro…Yani dünyanın 6. ekonomisine eş değer bir büyüklük…Otomotiv sektörü, dünya ticaretinde de önemli bir yere sahip. 2012 yılında dünya mal ihracatı 18 trilyon dolarken, otomotiv sektörünün ihracat hacmi 1.2 trilyon dolardan daha fazla oldu. Türkiye, 2012 yılında, dünya otomotiv üretiminin %1.26’ sını gerçekleştirerek 16. sırada, otomotiv pazarında ise %0,97 ile 19. sırada yer aldı."diye konuştu.
 
Otomotiv sektörünün kamu tarafından hiçbir şekilde göz ardı edilemeyecek bir konumda bulunduğunu vurgulayan Altunyaldız, "7 yıldır ihracatın lideri olan, 1,2 milyon üretim yapan, bölge ve dünyada belli bir güce sahip bir Türk otomotiv sektöründen söz ediyoruz. Otomotiv sektörü paydaşları ekonominin lokomotifi olan bir sektörün mensuplarıdır. İniş çıkışlar olacaktır. Sektör hiçbir zaman zaten umutsuzluğa düşmedi. İniş çıkışlara rağmen bu sektörün yönü hep yukarı doğrudur" değerlendirmesini yaptı.

Yeni bir ticaret kanunun önemine değinen Altunyaldız," Bu Kanun, Türkiye açısından adeta bir “ticari rönesans” tır.  Bu Kanun, yeni küresel ekonomik düzen içerisinde kendine yer açmak isteyen, yerini daha da güçlendirmek isteyen şirketlerimiz ve tacirlerimiz için birçok yenilik getiriyor. Yeni Kanun, ticari hayatımıza kurumsal yönetim ilkelerini hakim kılıyor, yönetim ve denetim kurumunu profesyonelleştiriyor, şirket kuruluşlarını ve işleyişlerini basitleştiriyor, ticari hayatta güven tesis etmeye yönelik mekanizmaları hayata geçiriyor. " diye belirtti.    

Bakanlık olarak ticareti daha fazla kolaylaştırarak güvenli hale getirecek projeler geliştirildiğine değinen Altunyaldız,"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak biz şuna inanıyoruz: Bir ülkede ticaret ne kadar kolay yapılabiliyorsa o ülkenin ticareti o kadar artar. O ülkeye gelen yabancı sermaye yatırımları artar.  O ülke daha fazla gelişir ve mutlaka dünyanın en iyileri ligine yükselir. Bu nedenle vizyonumuzu “en kolay ve en güvenli ticaret” olarak belirledik. Ticareti daha fazla kolaylaştıracak ve güvenli hale getirecek projeler geliştirdik."diye aktardı.

Bakanlık olarak gümrükler alanında yürütülen çalışmalar hakkında da kısa bilgiler veren Altunyaldız şunları kaydetti,"İhracatta bürokrasiyi en aza indirdik. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünü hayata geçirdik. Yerinde gümrükleme başladı. Gümrük transit işlemlerini basitleştirdik, maliyetleri azalttık. Gümrük kapılarımızı modernize ediyoruz. İstanbul lojistik merkez haline gelecek. Gümrüklerde uzlaşma müessesesini hayata geçirdik. Lüks otomotivde ÖTV kaybını önledik." 

Ziya Altunyaldız, "Büyük hedeflere ulaşmak sabır işidir. Büyük hedefler birlikte başarılır. Biz de sabırla ve hep birlikte 2023’ün büyük Türkiye’sini inşa edeceğiz inşallah." diyerek konuşmasını bitirdi.

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce de ODD'nin sektörün 2014 yılına iyi bir başlangıç yapmadığını belirterek, "Yıla yüzde 18 civarında bir daralmayla başladık. Maalesef içerisinde bulunduğumuz seçim süreci olsun, makro-ihtiyati tedbirler olsun, düşük büyüme süreci olsun, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası olsun… Bunlar şu an için bizim işimizi kolaylaştırmayan faktörler. Bunlar yurt içi kaynaklı. Yurt dışı kaynaklı tapering (tahvil alım azaltımı) süreci ve global para teşviklerinin azaltılmasıyla finansal imkanların zorlaşması da maalesef içinde bulunduğumuz süreci daha da güçleştirmekte" diye konuştu.

ODD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Mustafa Bayraktar ise yaptığı konuşmada, 2013 yılının son döneminde kur ve faiz artışlarının sektörde yarattığı olumsuz etkiye ilave olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı makro ihtiyati tedbirlerle Şubat 2014'ten itibaren otomobil kredilerine ve vadelerine sınırlamalar getirildiğini anımsattı.

Bu gelişmeler ışığında, 2014 yılı için zaten olumsuz bir senaryo beklentisi içerisindeyken, yılbaşında beklenmedik bir şekilde yükselen Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) otomotiv pazarı için öngörülerinin iyice küçülmesine yol açtığını anlatan Bayraktar, yılın ilk iki ayında sektörün yüzde 18 civarında daraldığını aktardı.

Otomotiv pazarında bu yıl yüzde 20-30 aralığında bir daralmanın sürpriz olmayacağını ifade eden Bayraktar, 1 milyon adetlik otomotiv pazarına 2014 yılı itibariyle varılabileceğini öngörmüşken, bugün maalesef 2014 için 600-700 bin adetlik pazar tahminlerini konuşur durumda olduklarını söyledi.

Mustafa Bayraktar Yeniden ODD Başkanı

ODD'nin 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda derneğin yeni Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi.

Mustafa Bayraktar yeniden ODD Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, Ali Bilaloğlu (Doğuş Otomotiv), Ali Haydar Bozkurt (Toyota Türkiye), Aykut Özüner (Ford Otomotiv), Bora Koçak (Çelik Motor), Özcan Keklik (General Motors Türkiye), Şükrü Bekdikhan (Mercedes-Benz Türk) yönetim kurulu üyeleri oldu.