Altunyaldız,''Tekstil ve Hazır Giyimde İletişim''Toplantısına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, bakanlık olarak, gelecek yılbaşında yerinde gümrükle sistemini hayata geçireceklerini bildirdi.

19 Kasım 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, bakanlık olarak, gelecek yılbaşında yerinde gümrükle sistemini hayata geçireceklerini bildirdi.
Altunyaldız, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu'nun kasım ayı yönetim kurulu toplantısı kapsamında Ege Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen ''Tekstil ve Hazır Giyimde İletişim'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, yeni yapılanmasıyla üretene değer yaratan tüm ticari kesimlerin bakanlığı olduğunu ifade etti.
Ticaretin her boyutunu temsil eden bakanlık olarak, stratejik çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Altunyaldız, ''Ülkelerin, kurumların ve özel işletmelerin mutlaka yol haritası olmalı. Özellikle uluslararası çalışmalarda her kurumun mutlaka vizyonu ve stratejik planı olmalı'' dedi.
Altunyaldız, bununla birlikte stratejik planların her zaman, uygulama şansı bulamadan rafa kaldırılma riski bulunduğunu, bu nedenle planların uygulama programı ile zamanlamasının çok iyi olması gerektiğine işaret ederek,''İyi bir yönetici takımı, inanç ve iyi bir çalışma ekibi olmalı. Bu üç unsur bir arada olursa stratejik başarıdan söz edebiliriz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak stratejik planımızda, iyi bir yönetim takımı ve paylaşımcı yönetim anlayışımız var'' diye konuştu.
-Yerinde gümrükleme geliyor-
Bakanlık olarak, ticaret erbabının maliyetlerini düşüren, daha etkin, verimli bir işleyiş sağlayan projeleri hayata geçirdiklerini belirten Altunyaldız, şunları kaydetti:
''Ticaret erbabının rekabet gücünü artırmak için ilgili tüm unsurlarla çok titiz çalışıyoruz. Perakende sektörü eylem planı oluşturduk, yeni elektronik özet beyan sistemine geçtik. 2013 başında yerinde gümrükleme sistemi ile yetkilendirilmiş yükümlü sistemini hayata geçireceğiz. Bilgisayarlı yeni transit sistemi ile kara yoluyla transit taşımacılığımızı AB ile uyumlu hale getirdik. Yap-işlet-devret modeli ile sınır kapılarımızı ve gümrüklerimizi devlet bütçesine yük getirmeden yeniliyoruz.''



Altunyaldız, ayrıca gümrükte uzlaşma müessesesini oluşturarak, şirketler ile gümdük idaresi arasındaki sorunların çözümüne katkı sağlandığını, yenilenen Türk Ticaret Kanunu ile hayata geçirilen ''ticari rönesans'' ile ticarette rekabeti şansını artırdıklarını ifade etti.
-''Tekstil ve hazır giyim sektörü önemli bir değer''-
Ziya Altunyaldız, tekstil ve hazır giyim sektörünün, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesinde büyük katkı sağladığını dile getirdi.
Bu sektörün, dünya ihracatının yüzde 5'ini oluşturduğun, Türkiye'nin ise 25 milyar dolar ile dünyada en fazla tekstil ve hazır giyim ihracatı yapan 6. ülke konumunda bulunduğuna dikkati çeken Altunyaldız, şöyle konuştu:
''TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2010 yılında 22,2 milyar dolar olan sektör ihracatı, 2011 yılında yüzde 14,1 artarak 25,3 milyar dolara yükselmiştir. Bu rakam, 2011 yılındaki toplam 135 milyar dolarlık ihracatımızın neredeyse yüzde 19'unu oluşturmaktadır. Tekstil sektörünü yaşatmak, derinleştirmek zorundayız. İhracatın artmasına rağmen, hazır giyim sektöründeki karlılığın düşmesi ve kalitede rekabetin giderek artışı, moda, marka ürünlere yönelik daha fazla girişime ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Markanın bir prestij ve kimlik haline geldiği günümüzde, dünya pazarlarında markalarımızla yer alabilmeliyiz. Tekstilde katma değeri yüksek ürünlerin üretimine geçmeli, Türkiye'de üreterek, katma değeri ülkede tutmak çok önemli. 2023'te olması öngörülen 10 küresel markadan birkaçının tekstil sektöründen çıkacağına inanıyoruz.''






 

  •  
  •  
  •  
  •