Amacımız, Ticaretin En Kolay Yapılabildiği Ülkelerden Biri Olmak

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Metin, İtalya’nın Milano şehrinde Milano Ticaret Odası tarafından düzenlenen “3. Akdeniz Ekonomik Ve Mali Forumu” na katıldı. İtalya Başbakanı Sayın Mario Motti ile görüşen Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Motti ile çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.

15 Kasım 2012

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Metin, İtalya’nın Milano şehrinde Milano Ticaret Odası tarafından düzenlenen “3. Akdeniz Ekonomik Ve Mali Forumu” na katıldı. İtalya Başbakanı  Sayın Mario Motti ile görüşen Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Motti ile çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.



İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Michele Valensise başkanlığında gerçekleştirilen foruma İtalya Başbakanı Mario Motti’nin yanı sıra,  Suudi- İtalyan Gelişim Şirketi Başkanı L.t.d. (SIDCO)- H.R.H. Prens Abdullah Bin Faisal Bin Turki Al Saud, Tunus Cumhuriyeti Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Riadh Bettaieb, Avrupa Bankası Büyüme ve Kalkınma Genel Sekreteri Enzo Quattrocıocche (EBRD), Ekonomik Büyüme Danışmanlık Kuruluşu Başkanı ve Avrupa- Afro Al Mutawassit Medya Şirketi Başkanı gibi çeşitli Akdeniz ülkelerinden Bakan ve Bakan Yardımcıları, Ticaret ve Sanayi Oda Başkanları ve sektör temsilcileri düzeyinde  katılım gerçekleşti.
Forumda konuşan Bakan Yardımcısı Metin, Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) bölgesel ve uluslararası ticaret sistemine entegre olarak büyümelerinin sağlanmasında gümrük ve ticaret ile ilgili kamu kurumlarının ve bölgedeki işbirliğinin giderek artan rolüne değindi. Metin,  KOBİ’lere yönelik kısa vadeli teşvik ve finansman odaklı çözümler yerine; yönetim becerilerini, üretim kabiliyetlerini ve rekabet güçlerini arttıracak çözümler için adımlar atılmasını anlamlı bulduğunu ve KOBİ’lerin uluslararası pazarlara erişim becerilerinin geliştirilmesi ve desteklenmesinin gerektiğini dile getirdi.
-“Amacımız, Ticaretin En Kolay Yapılabildiği Ülkelerden Biri Olmak”
Metin, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak misyon ve vizyonumuzun en temel unsurlarından birisinin “ticaretin en kolay yapılabildiği ülkelerden birisi” haline gelmek olduğunu vurguladı.
Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Lübnan ve Ürdün’e yönelik olarak yürütülen Bakanlığımızın İtalyan Gümrük İdaresi ile birlikte  “kurucu ortak” olarak dahil olmayı beyan ettiği, 3 Ekim 2012 tarihinde Sicilya’da gerçekleştirilen “Akdeniz İşbirliği” bölgesel işbirliği projesi hakkında konuşan Bakan Yardımcısı Metin, gümrük ve ticaret alanında ortak kurallara ulaşmanın amaç edinildiğini söyledi. Bakan Yardımcısı Metin konuşmasına şöyle devam etti. “Ticaretin güvenli ve hızlı gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini ve globalleşen dünyada bu hedeflere bir ülkenin tek başına ulaşmasının mümkün olmadığının bilincindeyiz.”