Amacımız Vatandaşın Daha Çok Tasarruf Etmesidir

Hayati Yazıcı, kredi kartına taksit sınırlandırmasının ardından kayıt dışılığın artmaması için çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya, süreci ekonomi yönetiminin iyi izlediğini ve bu uygulamanın doğru tarafları kadar yanlış taraflarının da olabileceği yanıtını verdi.

07 Mart 2014


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul’da düzenlenen Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye başlıklı panele katıldı.Panel sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı kredi kartına taksit sınırlandırmasının ardından kayıt dışılığın artmaması için çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya, süreci ekonomi yönetiminin iyi izlediğini ve bu uygulamanın doğru tarafları kadar yanlış taraflarının da olabileceği yanıtını verdi.

Süreci biraz daha bekleyip görmek gerektiğinin altını çizen Yazıcı, 28 Mayıs’ta Tüketicinin Korunması Kanunu’nun yürürlüğe gireceğini ve kanunun yürürlüğe girmesinden önce, uygulamasıyla alakalı 20'yi aşkın düzenleme gerçekleştirilip bunların da resmi gazetede yayımlanmasını sağlayacaklarının bilgisini verdi.

Taksit sınırlandırmasının en önemli sebebinin, Türkiye’de tasarruf eğiliminin çok düşük olması olduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, "Yüzde 10-12 oranında tasarruf var. Amacımız vatandaşın daha çok tasarruf etmesi ve artan tasarrufların kaynak teşkil edecek şekilde yatırıma dönüşmesini sağlamak. Sürecin işlemesiyle alakalı aldığımız önlemlerin, yaptığımız düzenlemelerin gerek ekonomik beklentilerimiz açısından gerek tüketicilerin hak ve hukukunun korunması anlamında hedeflerimize varma noktasında aksamaya yol açacağını görürsek, oturup yeni düzenleme neyse onu yaparız. Bu konuda kaygı duyulmasına gerek yok, süreci izliyoruz" diye konuştu.

Yazıcı, Bulgaristan sınır kapısında yaşanan sorunun hatırlatılması üzerinde de "Bulgaristan'ın AB üyesi olarak yaptığı uygulama, Avrupa'nın ekonomiyle ilgili değerleriyle kesinlikle örtüşmez. AB üyesi bir ülkenin, Türkiye'ye araçların giriş çıkışlarıyla alakalı, ürünlerin çeşitliliğiyle alakalı yaptığı frenleme eylemi kabul edilebilir değil. Yurtdışına çıkacak tırlarımızın Bulgar direnmesine karşı alternatif güzergahlar ürettik, uzun süre bekleyemediler davet ettiler ve tekrar taşıma belgelerini verdiler. Bununla ilgili önlemlerimiz var, Bulgaristan'ı aşarak onu devre dışı bırakarak taşımacılığı yapma konusundaki çalışmalarımız devam ediyor " değerlendirmesinde bulundu.