Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de Yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anonim şirketlerdeki hak sahiplerinin, elektronik genel kurulda oylarını gönderme süresinin 5 dakikadan 2 dakikaya düşürüldüğünü söyledi.

02 Temmuz 2013


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anonim şirketlerdeki hak sahiplerinin, elektronik genel kurulda oylarını gönderme süresinin 5 dakikadan 2 dakikaya düşürüldüğünü söyledi.

Yazıcı, Anonim Şirketlerin Genel Kurullarında Uygulanacak Elektronik Genel Kurul Sistemi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin Resmi Gazete'nin 29 Haziran 2013 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bakan Yazıcı, tebliğe göre, anonim şirketlerin hak sahiplerinin elektronik ortamda yapılan genel kurullarda gündem maddelerine ilişkin oylarını gönderme süresinin 5 dakikadan 2 dakikaya indirildiğini açıkladı.

Yazıcı, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) ve Bakanlıkça çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerin yenilikçi anlayışla evrensel açılımlar ve teknolojik gelişmelerin hayata geçirilmesini hedeflediğini ifade etti. Bakanlık olarak getirilen yeniliklerin, şirketlere saygınlık kazandıracağını belirten Yazıcı, buna bağlı olarak şirketlerin daha kolay ortak, sermaye ve kredi bulabileceğini, ayrıca daha uzun ömürlü olacağını kaydetti.

Söz konusu düzenlemeler çerçevesinde, Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ'nin Bakanlıkça yetkilendirilmesiyle Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin oluşturulduğuna işaret eden Yazıcı, bu sistemle anonim şirketlerin genel kurullarına elektronik ortamda katılma, öneride bulunabilme, görüş açıklayıp, oy kullanma olanağı getirildiğini belirtti.