Araç Satışlarına "Gümrük" Dopingi

Tasfiyelik haldeki araç satışlarına hız vermek için düğmeye basıldı. Tasfiyelik araç satışlarında uygulanan esaslarda değişikliğe gidilirken, söz konusu değişikliklerle gümrük depolarında satılmayı bekleyen araçlar ekonomiye kazandırılacak.

03 Aralık 2013


Tasfiyelik haldeki araç satışlarına hız vermek için düğmeye basıldı. Tasfiyelik araç satışlarında uygulanan esaslarda değişikliğe gidilirken, söz konusu değişikliklerle gümrük depolarında satılmayı bekleyen araçlar ekonomiye kazandırılacak.  

Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gümrüklerdeki eşyanın tasfiyesinin hızlanması, elde edilen gelirlerin arttırılması ve şikayetlerinin giderilmesi konularında önemli önemli düzenlemeler yapıldı.

Düzenlemeden önce, tasfiye edilecek araçların satışına başlamadan trafik tescil kuruluşlarından aracın trafik kayıtlarının kapatılması isteniliyordu. Trafik tescil kuruluşlarının, kayıtların kapatıldığının bildirilmesi halinde araçlar satışa sunuluyor, araç üzerinde mahkemelerce konulmuş "ihtiyati tedbir-satılamaz-devredilemez" gibi bir şerhin bulunduğunun bildirilmesi halinde ise mahkemelerden bu şerhlerin kaldırılması isteniliyordu. Mahkemelerce bu şerhler kaldırılmadığı takdirde, karar kesinleşene kadar araçlar satışa sunulamıyordu. Eğer araç üzerinde üçüncü kişilerce konulmuş haciz, rehin, ipotek v.b. takyidatlar varsa, araçlar bu durum belirtilerek satışa sunuluyor ve satış sonrasında takyidatı koyan her birimden ayrı ayrı bu takyidatların kaldırılması isteniliyordu. Ne var ki, takyidatlar, ilgili birimlerce kaldırılana kadar aracı alan kişi, söz konusu aracı bir başkasına satamıyor dolayısıyla satın aldığı araç hakkında herhangi bir tasarrufta bulunamadığından şikayet ediyordu. Bu nedenle, bu tür araçlara ihalelerde talep az oluyor var olan olan taleplerde ise ihalelerde aracın normal bedelinin altında bir bedel teklif ediliyordu.

"Araçlar değerini yitirmeden ekonomiye kazandırılacak"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 2012 sonu itibariyle tasfiyelik haldeki 2 bin 162 araçtan bin 476’sının bu işlemler nedeniyle satışa sunulamaması veya satışa sunulsa bile satılamaması nedeniyle yeni bir düzenleme getirdiklerini ifade etti.

Yapılan bu düzenleme ile üzerlerinde "Satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek" gibi şerhler bulunan taşıtların tasfiyesinde, şerhlerin ayrı bir işleme gerek olmaksızın, tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren kalkmış sayılacağını belirten Altunyaldız,  "Varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilir ve tasfiyesi tamamlanarak ilgili hükümler çerçevesinde kalan para emanete alınır. Dava sonucunda taşıtın sahibine iadesine karar verilmesi halinde, şerhlere konu bedel ilgilisine ödendikten sonra kalan tutar ikinci fıkra hükmü uyarınca sahibine ödenmesi hususları düzenlendi" diye konuştu.

Altunyaldız, öte yandan, yeni bir uygulama gerektiren bu düzenleme dolayısıyla ortaya çıkabilecek sorunları giderebilmek için yapılan düzenleme hakkında trafik tescil kuruluşlarının bilgilendirilmesinin de sağlandığını bildirdi.

Yapılan bu düzenleme ile tasfiyelik hale gelen araçların ekonomik değerlerini yitirmeden bir an önce ekonomiye kazandırılmasının sağlandığına dikkati çeken Altunyaldız, "Taşıtı alan kişinin taşıt üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlayan unsurlar giderilmiş, ayrıca taşıt üzerindeki takyidatları koyan kişilerin de alacakları korunmuş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Müsteşar Altunyaldız, 6455 sayılı Kanun öncesinde tasfiye işletme müdürlüklerinin elinde bulunan 2285 araçtan 1073’ünün üzerinde takyidat bulunduğu için satışa sunulamadığını belirterek, öncelikle bu araçların satış işlemlerine başlanıldığını ifade etti.  2012 yılında 5607 sayılı Kanun kapsamında tasfiyelik olan 839 araç satışa sunulmuş ve bunlardan 423’ü satılmışken 2013 yılı Ekim ayı itibariyle de bu kapsamda satışa sunulan araç sayısının 1306, satılan araç sayısının ise 710 olduğunu bildirdi. 
   
Müsteşar Altunyaldız, ayrıca, eşyanın tasfiyesi amacıyla yapılan satış rakamlarına bakıldığında, 2012 yılında ihale yoluyla satışlardan elde edilen 52 milyon TL‘lik hasılata bu senenin ilk 10 ayında ulaşıldığını, bunun da eşyanın tasfiyesinin hızlandırılması amacıyla 6455 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemelerin ne derece etkili olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. 


Gümrük ve Ticaret Bakanlğı TASİŞ Genel Müdürüğü tarafından yapılan araç satışlarına ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için  tasfiye.gtb.gov.tr  adresine girebilirsiniz.