Bakan Aşcı: " Suriyeli Sığınmacıları Diğer Ülkeler Kabul Ederse Biz Geçmelerine Müsade Edeceğiz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Edirne'den Avrupa'ya geçmek için sınıra doğru yola çıktıktan sonra durdurulan sığınmacılara ilişkin, "Bizim ülkemizden çıkışlarına bir engel yok ama bu insanların çoğunun pasaportları yok. Karşı ülkeler de kabul etmiyor. Dolayısıyla şu anda bekliyorlar. Diğer ülkeler kabul ederlerse biz geçmelerine müsaade edeceğiz" dedi.

19 Eylül 2015
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Edirne'den Avrupa'ya geçmek için sınıra doğru yola çıktıktan sonra durdurulan sığınmacılara ilişkin, "Bizim ülkemizden çıkışlarına bir engel yok ama bu insanların çoğunun pasaportları yok. Karşı ülkeler de kabul etmiyor. Dolayısıyla şu anda bekliyorlar. Diğer ülkeler kabul ederlerse biz geçmelerine müsaade edeceğiz" dedi.
Bakan Aşcı, bazı ziyaretlerde bulunmak için Aksaray'a gitti. İlk olarak Sarıyahşi ilçesini ziyaret eden Bakan Aşcı Sarıyahşi Kaymakamı Yıldız Büyüker'den ilçe hakkında bilgi aldı. 
Bakan Aşcı, burada gazetecilerin Edirne'de Avrupa'ya geçmek için sınıra doğru yola çıktıktan sonra durdurulan Suriyelilerle ilgili sorusu üzerine, sığınmacıların bu ülkenin misafirleri olduğunu belirtti.
Türk milletinin Suriyelileri hep ensar ruhuyla kucakladığını ifade eden Aşcı, şunları kaydetti:
"Kim darda zorda kalmışsa yüce millet hep yardım etmeye çalışmış. Bu kardeşlerimiz bu vesile ile bizim ülkemizdeler. Biz onlara kucak açtık. Bizim ülkemizden çıkışlarına bir engel yok ama bu insanların çoğunun pasaportları yok. Karşı ülkeler de kabul etmiyor. Dolayısıyla şu anda bekliyorlar. Diğer ülkeler kabul ederlerse biz geçmelerine müsaade edeceğiz. Bizim vatandaşımız olmadığına göre istedikleri yere gitmekte hürler. Ama 'kesin bir çözüm mü?' derseniz, hayır. Şu anda ülkeler kabul etmiyorlar ki... Sadece bizde değil Avrupa'nın kendi içinde de... Aynı zamanda Sırbistan kapattı, Macaristan kapattı, geçişler durmuş durumda." 

" Hükümet Olarak Seçimin Güven İçinde Geçmesi İçin Tüm Gayretleri Gösteriyoruz"
 

Ağaçören'de imam hatip lisesinin temel atma törenine katılan Bakan Aşcı, Ağaçören Belediyesini ziyaret etti. Aşcı, ziyarette yaptığı konuşmada, hükümet olarak seçimin güven içinde geçmesi için tüm gayreti gösterdiklerini söyledi. 

Seçime az bir süre kaldığını hatırlatan Aşcı, şunları kaydetti:

"Bizim görevimiz sadece ülkeyi suhuletle seçime götürmek değil alınması gereken bütün kararlar, siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili kararları tereddüt etmeksizin almak ve uygulamak. Bunları kamuoyu da görüyor. Hükümetimiz kararları alıyor ve kararlılıkla uyguluyor. Anayasal görevimiz bunu gerektiriyor. Artık yüce hakemdedir karar yetkisi. 1 Kasım'da  inşallah temiz vicdanla karar verilecek. Milletimiz ne karar verdiyse doğru karar verir. O da bizim başımız üstüne."

Bakan Aşcı, daha sonra Ortaköy, Güzelyurt ve Gülağaç ilçelerini ziyaret etti. 

Programa İçişleri Bakanı Selami Altınok ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da katıldı.