Bakan Canikli : “Ahiler Hiçbir Zaman Aldatmaz, Hiç Kimseyi Aldatmaz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Ahiliğin bir çok ilkesi var ama bana göre en önemli olan, en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Bunlarda bir tanesi, Ahiler hiç bir zaman aldatmaz, hiç kimseyi aldatmaz" dedi. Canikli, Kırşehir Ahi Meydanı'nda düzenlenen 28. Ahilik Haftası kapanış programında yaptığı konuşmada, Ahiliğin bu topraklarda toplumun ve devletin bir arada tutulmasına, kardeşliğin devam ettirilmesine çok büyük katkı sağladığını söyledi. Ahilik müessesesi ve ilkelerinin mutlaka iyi kavranması ve öğrenilmesi gerektiğini belirten Canikli, Ahiliğin en önemli özelliğinin ithal olmaması, bu topraklarda yaşayanların atalarının ortaya çıkardığı bir yapı olduğunu vurguladı

16 Mayıs 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Ahiliğin bir çok ilkesi var ama bana göre en önemli olan, en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Bunlarda bir tanesi, Ahiler hiç bir zaman aldatmaz, hiç kimseyi aldatmaz" dedi.
 
 
Canikli, Kırşehir Ahi Meydanı'nda düzenlenen 28. Ahilik Haftası kapanış programında yaptığı konuşmada, Ahiliğin bu topraklarda toplumun ve devletin bir arada tutulmasına, kardeşliğin devam ettirilmesine çok büyük katkı sağladığını söyledi.
 
Ahilik müessesesi ve ilkelerinin mutlaka iyi kavranması ve öğrenilmesi gerektiğini belirten Canikli, Ahiliğin en önemli özelliğinin ithal olmaması, bu topraklarda yaşayanların atalarının ortaya çıkardığı bir yapı olduğunu vurguladı.
 
Canikli, dışarıdan enjekte ettirilmeye çalışılan kurum, kural ve organizasyonları, bu toplumun benimsemediğini dile getirerek, Ahiliğin bugün ki temsilcileri olan esnaf ve sanatkarlara her zaman destek sağlanması gerektiğine işaret etti.
 
Ahiliğin okullarda ders olarak okutulması konusuna değinen Canikli, "Ahilik Merkez Yürütme Kurulu bir tavsiye kararı aldı. Bunu da yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına gönderdi. Dolayısıyla inşallah ders kitaplarında okutulacak. Onunla ilgili bakanlığımızla görüştük. Bu topraklarda doğan ve bütün dünyaya ışık tutan Ahilik ilkeleri, inşallah yeni dönemde ders olarak çocuklarımıza okutulmaya başlanacak."
 

Canikli, Ahiliğin önemli prensipleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Ahiliğin bir çok ilkesi var ama bana göre en önemli olan, en çok altının çizilmesi gereken iki temel ilkenin hiç unutulmaması gerekir. Bunlarda bir tanesi, Ahiler hiç bir zaman aldatmaz, hiç kimseyi aldatmaz. Doğruluğu tam olarak uygular. Aynı zamanda Ahiler aldanmaz. Ahiler, hem aldatmaz, hem de aldanmaz. Ahilerin her zaman uyanık olması gerekir, her zaman dikkat etmeleri gerekir. Ahilerin kendilerine sunulduğu iddia edilen, parlak, gösterişli, cilalı sözlere de aldanmaması gerekir. Bu aldanmama kuralı her zamankinden daha önemlidir."
 
“Paralel Yapı Devletin Resmi Kayıtlarında Terör Örgütü Olarak Kabul Ediliyor”
 
Bakan Canikli, Ahilik programının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'yi makamında ziyaret etti. Burada Bakan Canikli, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Canikli, bir gazetecinin Paralel Yapı'ya yönelik soruşturmalara ilişkin sorusu üzerine, bu yapının devletin resmi kayıtlarında ve "kırmızı kitapta" terör örgütü olarak kabul edildiğini söyledi.

Terör örgütüne finansal destek sağlamak ya da herhangi bir şekilde yardım etmenin, mevzuatlara göre suç olduğunu ifade eden Bakan Canikli, bu yapının son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karşılaştığı en tehlikeli yapılar arasında bulunduğunu vurguladı.

Son yapılan operasyonları da bu bağlamda değerlendirmek gerektiğine işaret eden Canikli, şöyle konuştu:
"Bu yapıya, örgüte finansal destek sağlayanlar varsa ya da insan kaynağı noktasında katkı sağlayan varsa veya başka yöntemlerle destek veriyorsa, elbette bütün bunların hukuk kuralları çerçevesinde ortaya çıkarılması ve gerekli şekilde cezalandırılması gerekir. Şu anda o yapılıyor. Önümüzdeki dönemde daha da ivme kazanacak. Başlangıçta yumağın ucunun tespit edilmesi kolay değildir ama bir tespit ettiğinizde çorap söküğü gibi gelir. Şu anda o süreci yaşıyoruz. Daha da hızlanacak. Bütün alanlarda, hangi alanlarda bu yapıyı kurmuşsa, hangi mekanizmalarla oluşturmuşsa paralel yapı, üzerine gidilecek, açığa çıkarılacak, deşifre edilecek ve yargı önüne çıkarılacak. Bu süreç doğrudan yargının gözetim ve denetiminde yürütülüyor. Bütün bu alınan kararlar bu noktada yargı tarafından gerçekleştiriliyor. Yargının talimatıyla gerçekleştiriliyor"