Bakan Canikli: “Arnavutça Yayının İki Ülke İlişkilerine Çok Büyük Katkısı Olacak”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen AA'nın bugün Arnavutça yayına başlamasını AA muhabirine değerlendirdi.

02 Ekim 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen AA'nın  Arnavutça yayına başlamasını değerlendirdi.

Milli kuruluş olan AA'nın bu tür bir çalışmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Canikli, Türkiye'nin geleceği, gelecekteki güvenliği ve pozisyonu ile ilgili bu tür adımlar atılmasının hayati öneme haiz olduğunu kaydetti.

Bakan Canikli, şöyle konuştu:
"Türkiye, sadece fiziki toprakları savunularak ve oralarda birtakım güç dengesi organizasyonları ve planlamaları yapılarak savunulamaz, korunamaz ve büyütülemez. Bunun için bizim, reddetme imkanı olmayan ve devraldığımız mirasımızın yüklediği sorumluluğun ve aynı zamanda reel durumun gereği olarak bunları yapmamız gerekiyor. Esasında yıllar öncesinde bunun hayata geçirilmesi gerekiyordu.
Bugün büyük ülkeler, soğuk savaş döneminde dünyaya hemen hemen yön veren, egemen olan güçlü ülkeler; kendi politikalarını, düşüncelerini, kanaatlerini yayma, aktarma ve anlatmak için kendilerine, kendi topluluklarına yakın taraftar oluşturma politikalarının veya amacının bir gereği olarak, Türkçe dahil hemen hemen tüm dillerde buna benzer yayınlar yapıyorlardı, onun ötesinde çok etkili programları da hayata geçiriyorlardı. Bu nedenle, çok güçlü bir medeniyetin temsilcisi olan Türkiye'nin, miras olarak aldığı bu medeniyetin gereği ve devamı olarak bunları yapması gerekiyor. Bir kaç yıl öncesinden bu dillerle ilgili buna benzer çalışmalar hızlandı. Çünkü, Arnavutça dilini konuşan ve o dille yaşayan insanlar bizim uzun yıllar birlikte yaşadığımız, kader birliği yaptığımız ve yakın işbirliği içerisinde olduğumuz kardeşlerimiz. Bizim bu yakınlaşmayı, tarihi mirası daha da büyütmemiz gerekiyor. Bu açıdan ben Arnavutça yayının çok önemli olduğuna ve çok büyük hayırlara vesile olacağına inanıyorum."

 "AA'yı Tebrik Ediyorum"
Canikli, "Arnavutça yayının Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerine nasıl yansıyacağının" sorulması üzerine, "Bizim, bu mirasın reddedemeyeceğimiz, devraldığımız bu özelliklerini yansıtmamız, gün ışığına çıkarmamız, daha da ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Bu da bu dili konuşan ülke ve kardeşlerimizle ilişkilerimizin artırılması ile olur. İlişkilerin geliştirilmesinin en önemli araçlarından birisi dildir" dedi.

Arnavutça yayının iki ülke ilişkilerine çok büyük katkısı olacağını belirten Canikli, "Bu tarihi yakınlığın ve dostluğun bu şekilde hayata geçirilmesi ve daha da yakınlaştırılması gerekiyor. Bunun en önemli aracı da dildir, dil üzerinden bunun yapılması gerekiyor. Başka araçlar, ticari gidişler, gelişler var ama bu şekilde dil üzerinden bir ortak bir payda oluşturabilirsek, bu ortak paydada biz eğer yoğunlaşabilirsek, bu; turizm ve ticaret dahil bunların önünün açılmasına da hiç kuşkusuz çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu yayınından dolayı AA'yı tebrik ediyorum" diye konuştu.