Bakan Canikli, “ Bank Asya Yönetiminin TMSF'ye Devri Hem Hukuki Hem de Teknik Bir Süreç”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Türk Hava Yolları'nın (THY) yeni kargo terminalinin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

05 Şubat 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Türk Hava Yolları'nın (THY) yeni kargo terminalinin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 
Bakanı Canikli Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin soruya, durumun tamamen hem hukuki hem de teknik bir süreç olduğunu belirterek, şu cevabı verdi:
"Böyle bir kararın alınması zorunlu. Böyle bir noktaya geldikten sonra BDDK'nın imtiyazlı paya sahip olan ortakların yönetim hakkını TMSF'ye devretmemesi açıkça suç ve kanuna aykırılık olur. Bankacılık Kanunu net bir şekilde bu gibi bir durumda ne yapılacağını emrediyor. Eğer imtiyazlı paya sahip olan ortaklarda kurucularda olan şartlar aranıyor. Bunların ispat edilmesi lazım. Bunun banka tarafından sağlanması gerekir ve o şartları taşıdığının banka tarafından belgelendirilmesi gerekir. BDDK bu belgelerin sağlanması için iki kez süre veriyor fakat banka bunu yerine getiremiyor. Böylece sadece yönetim hakkını fon tarafından kullanılması kararını veriyor. Onun dışında hiçbir şekilde sübjektif karar söz konusu değildir. BDDK böyle karar almamış olsaydı, haklarında soruşturma yapılırdı." 
Canikli, aranan şartlara ilişkin bilgi vererek, "Kanunun aradığı şartlar belirli suçları işlememiş olmasıdır. Ayrıca başka bir bankayı batırmamaları, batan bir bankada hakim ortak, imtiyazlı paya sahip ya da kurucu ortak olarak bulunmamaları gerekiyor. bütün bu aranan şartlar banka gibi hassas kritik kurumların daha iyi yönetilmesi sağlamak amacına matuf, bunu sağlamaya çalışıyor kanun. Bu şartları taşımıyorsa bunlar tarafından bankaların yönetilmemesi gerekiyor. Sonuç itibarıyla parayı yönetiyorlar ve binlerce, on binlerce mudiinin yatırdığı parayı işletiyorlar. Yanlış bir karar binlerce mudiinin haklarının ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu şartların aranması son derece doğal" şeklinde konuştu. 
 
Gümrükte Tahlil Yapılan Oyuncaklar
 
Gümrükteki laboratuvarların yoğunluğundan dolayı gelen oyuncakların beyan sahibinin talep etmesi halinde piyasaya girip giremeyeceğine yönelik soruya Canikli, yaklaşık iki ay önce AB dışından gelen oyuncakların tümünün kırmızı hattan geçirilmesi kararını verdiklerini belirterek, "Bütün oyuncaklar tahlile tabii tutulduğu için yığılma meydana geldi. Eşyalar da bekliyor ve koyacak yer bulamıyoruz. Bu kararla tahlilsiz içeriye alınmasını sağlamıyoruz, sadece ithalatçının depolarını kullanıyoruz. Onlar depolarda tutacaklar, piyasaya vermeyecekler, bunu taahhüt ediyorlar, tahlil sonucu geldikten sonra eğer olumluysa ondan sonra piyasaya verecekler. Yani burada herhangi bir risk söz konusu değil" şeklinde konuştu. 
Bakan Canikli, mallar gelmeden önce numuneler üzerinde zaten Ekonomi Bakanlığı tarafından da tahliller yapıldığını anlatarak, buna rağmen hassasiyet nedeniyle tümünü tahlil etme kararını aldıklarını, bunun çok radikal karar olduğunu söyledi.