Bakan Canikli, CNN Türk'ün Konuğu Oldu

↵Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CNN Türk'ün canlı yayın konuğu oldu. Bakan Canikli, Nevşin Mengü'nün Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen kaçak kırmızı et operasyonu ile ilgili sorularını cevapladı.

11 Kasım 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, CNN Türk'ün canlı yayın konuğu oldu. Bakan Canikli, Nevşin Mengü'nün Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen kaçak kırmızı et operasyonu ile ilgili sorularını cevapladı.

Bakan Canikli'nin açıklamaları şöyle:

“Bazı ihbarlar ve bazı tespitler çerçevesinde bu tür operasyonlar sürekli yapılır. Şu anda 1040 ton etin kaçak olarak gümrük vergisi ödenmeden yani vergilendirilmeden Türkiye’ye sokulduğu kesin olarak tespit edilmiş durumda. Yılbaşından bu yana Türkiye’den transit olarak geçirmek amacıyla yaklaşık 2490 ton et girdiğini biliyoruz. Bunun 1040 tonunun kaçak olarak Türkiye’ye Sokulduğunu tespit ettik, kalanla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor.Türkiye’nin hemen hemen tüm antrepolarında kırmızı etle ilgili sayımlar yapılıyor. Transit ticaret kapsamında etler gemiyle ya da tırla Türkiye’ye geliyor. Türkiye’ye ithal edilmek üzere getirilmiyor bunlar. Başka bir ülkeye götürülmek üzere Türkiye’den geçiriliyor sadece, Türkiye transit bir ülke olarak kullanılıyor. Geçici olarak Türkiye içerisindeki antrepolarda depolanıyor, işte o arada depolandıktan sonra bu etler kaçak olarak yani gümrük vergisi ödenmeden, işlem yapılmadan Türkiye’ye sokuluyor ama çıkışının olması gerekir, aynı miktar iktisadi değeri olmayan et ya da bu örnekte tavuk kırpıntıları vs. bunlarda Türkiye dışına çıkartılıyor, hesap kapatılıyor. Kırmızı ette gümrük vergisi oranı  yüzde 225. Yani 10 liralık bir etin üzerine ayrıca 22,5 liralık bir vergi söz konusu. Birde yüzde 1 kdv  var. Gümrük vergisi ödenmeden Türkiye’ye sokulduğunda çok ciddi bir rant kapısı.”

"İhbar Şahsıma Geldi"
“Şahsıma bir ihbar geldi ekim ayının başlarında. Somut olarak yani firma ismi ya da hangi limandan geleceği hangi ülkeye gideceği konusunda bilgi yoktu. Ama böyle bir işlemin yapılacağı bize ihbar edilmişti. Türkiye’ye fiziki olarak mallar indirilip tırdan sayılmaz ya da kontrol edilmez bu mümkün değil dünyanın hiçbir yerinde yapılmıyor zaten. Ancak risk kriterleri çerçevesinde  malın  geldiği ülke malın çeşidi  bir risk kriteri oluşturur. Bu risk kriteri çerçevesinde bunu aşamayanlar kırmızı hattan geçirilir yani aranır onlar yani normalde bu gibi giriş ve çıkışlar sarı hattan geçer. 9 Ekim’de bir talimat verdik tüm kapılara transit kapsamında Türkiye’ye giren ve çıkan tüm kırmızı etler girerken de çıkarken de durdurulacak ve sayılacak. Bu talimatımızdan sonra bu işlemi yapanlar esas Türkiye’ye soktukları kırmızı etin karşılığında dışarıya çıkartacakları  tavuk kırpıntılarını çıkartamadılar. Neden ? Çıkarttıkları takdirde tırdaki bütün yükler indirilecek ve Türkiye’ye giren kırmızı pahalı et olmadığı değersiz kırpıntı tavuk olduğu anlaşılacak. Bu yüzden bu talimatın sonucunda çıkartamadılar. Sürekli antrepodaki rakamlar şişti. “

"İhbarda Somut Bilgi Yoktu"
“Bura da Mersin Emniyetimizin ve diğer kurumların elbette birlikte çalışması söz konusu. Yalnız buradaki ihbarda somut olarak herhangi bir bilgi yok yani genel olarak mekanizma anlatılıyor. Şu gün, şurada, şu firma üzerinden şöyle bir mal şu ülkeden şu ülkeye gidecek şeklinde somut bir bilgi yok.”

Kaçak Et Soruşturması Sürüyor
“Kaçak etle ilgili çalışmayı sürdürüyoruz hem yargıya intikal etti, hem de Maliye Bakanlığı elemanları tarafından  soruşturulacak. Sonuç itibari ile piyasaya kayıt dışı olarak girdi. Dolayısıyla bu yönüyle vergi incelemesini de gerektirir. Türkiye’nin tüm bölgelerinde aramalar yapılıyor. Depolarda antrepolarda inşallah birkaç gün içerisinde bu konuda Türkiye’nin tüm haritası çıkmış olacak.”

IŞİD Petrolü
“Akaryakıtta durum biraz daha farklı yani orda girişler belli, büyük boyutlu gemilerle ya da belli firmalar tarafından tırlarla Kuzey Irakt’an getiriliyor. Yalnız burada öyle bir risk hiçbir zaman kesinlikle söz konusu değil.  Petrolün nerden alındığı bellidir.  Bunlar hepsi resmi kayıtlardır. Bütün belgelerde vardır.  Bunun dışındaki kişilerin grupların örgütlerin sattığı petrolün IŞİD dahil Türkiye’ye gelmesi kesinlikle söz konusu olamaz. Bizim Irak’a çok ciddi anlamda ihracatımız var bizim ikinci partnerimiz.Ticaret hacmimiz çok yüksek bizden yüzbinlerce tır her yıl Irak’a gidip geliyor. Oradan gelirken petrol alıyorlar yani akaryakıt alıyorlar. Şimdi Kuzey Irak’tan alınan akaryakıtla ilgili bir tartışma var yani bunu söylemeye çalışıyorlar. IŞİD Kuzey Irak’a satıyor petrolü, motorini ve oradan da bizim tırlar bunları alıyor diye. Sonuçta bizim tır şoförlerimiz herhangi bir ülkeye gittikleri zaman orda aldıkları gibi Irak’da da ihtiyaçları olan bir istasyona gidiyorlar petrollerini alıyorlar ve geliyorlar. Yani buradan yola çıkarak Türkiye’ye IŞİD petrolü gelmiştir gibi bir iddiada bulunmak gerçekten son derece komiktir.”