Bakan Canikli: “Helal Gıda İçin Uluslararası Bir Konseye İhtiyaç Duyulmaktadır”

02 Nisan 2015

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İslam Ülkeleri ve Helal Gıda Üreticilerinin İslam Konferansı Teşkilatı (İİT) bünyesinde bir konsey oluşturmak için daha yakın işbirliği içinde olmaları gerektiğini belirtti.
 
1 Nisan tarihinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen ‘Uluslararası Helal Gıda Konferansı’nda konuşan Bakan Canikli, bütün İslam ülkelerinin helal kavramına odaklanmaları gerektiğini çünkü helal gıdaya olan talebin söz konusu gıdaların hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar tarafından tüketilmesi nedeniyle her geçen gün arttığını ifade etti.
 
Ayrıca Bakan Canikli, “Helal sanayiinin büyümesi, bütün kararları ve sertifika işlemlerini standart hale getirecek yüksek bir kurul oluşturmamızı gerektirmektedir. Böylece tüketiciler arasında helal gıdanın güvenilirliği artacaktır” dedi.
 
Helal gıda sektörünün 1 trilyon doların üzerinde bir mali kıymete sahip olduğunu belirten Bakan Canikli, üreticiler arasında uyuma ve sertifika hazırlama birimlerine duyulan ihtiyaca vurgu yaptı.
 
Bakan Canikli sözlerine, “Hiçbir ülke kendi sertifika sisteminin en iyisi olduğunu ifade etmemeli. Sizin ülkenizde en iyi olan başka bir ülkede uygulanamıyor olabilir ve bu durum ilgili ürünlerin ithalatında ve ihracatında sorun oluşturabilir. Artık ‘benim kurallarım’ değil,  ‘bizim kurallarımız’ olmalı” diyerek devam etti.
 
Helal gıda güvenliğiyle ilgili olarak, tüketicilerin Müslüman ülkelerde üretilen bütün gıdaların helal olduğu yönünde yanlış varsayımlara sahip olabildiğini ancak yapılan araştırmalarda helal olmayan malzemelerin de bu gıdalara eklendiğinin kanıtlandığını ifade etti.
 
Bakan Canikli, “Hiçbir ülkenin adını özel olarak zikretmiyorum, fakat Müslüman ülkelerden gelen bütün gıdaların helal olduğunu söyleyemeyiz” dedi.