Bakan Canikli Sarp Gümrük Kapısında İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Acara Özerk Cumhuriyeti Ekonomi ve Maliye Bakanı Davit Baladze ile Gürcistan Sarpi (Batum) gümrük müdürlüğünde incelemelerde bulundu.

03 Eylül 2014
 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli incelemelerde bulunmak üzere Sarp Gümrük Kapısı'na gitti.  

Sınırkapısını gezerek burada bekleyen vatandaşlarla sohbet eden Canikli, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın hem Türkiye hem de Gürcistan için ekonomik, ticari ve kültürel açılardan son derece önemli olduğunu söyledi.

Bakan Canikli, sınır kapısının inşa edildiği ilk dönemde o günün ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede yapıldığına dikkati çekerek, "Burası zamanla ilişkilerin ve ticaretin katlanarak artması çerçevesinde artık ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiş" diye konuştu.

Yolda gelirken tır kuyruklarını gördüklerini anlatan Nurettin Canikli, böyle bir ortamda bu sorunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Canikli, bu nedenle buranın yeniden planlanması ve o gecikmelerin, beklemelerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"İşleyişi ve sıkıntıların kaynağını görmek için buradayız. Daha sonra planlamayla ilgili uzman arkadaşlarımızla birlikte bu sahanın tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde yeniden dizayn edilmesi için çalışma yapacağız. Alanın darlığı birinci sorun. Arazi sert ve çok dağlık. Onun için en iyi şekilde hangi alanı istimlak edebiliriz, ne kadar alan katabiliriz ve mevcut yapıları nasıl kombine ederek en uygun en optimal formülü bulabiliriz diye bunları bütün boyutlarıyla uzmanlarla konuşacağız, değerlendireceğiz. Gerekirse ilgili üniversitelerimizden de destek alacağız. Burada inşallah mimari yönden de bizi ve geçmişimizi yansıtacak, bir vizyon sorumluluğu sağlayacak bir mimariyi de gerçekleştireceğiz."

Çalışmalara en kısa sürede başlayacaklarına vurgu yapan Bakan Canikli,  artık gecikmeye tahammüllerinin olmadığını söyledi.

Bakan Canikli, inşaat süresince bir kısım rahatsızlıkların olabileceğine işaret ederek, "İnşaatın ne zaman başlayacağıyla ilgili tam tarih veremiyorum ama olabilecek en kısa süre içinde burayı hem Türk vatandaşlarımızın hem de Gürcistan’dan gelen kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Burada güvenli, kaliteli, iyi hizmetin sunulduğu geçişin sağlanması için çalışıyoruz. Bunun için ne yapılması, nasıl adım atılması gerekiyorsa, bununla ilgili tüm çalışmalar masamızda. Çalışmalar başladı. Takvim vermem mümkün ve doğru değil. Olabilecek en kısa ve doğru şekilde çalışmalarımız başlattık” ifadesini kullandı.

Gazetecilerin Muratlı Sınır Kapısı'yla ilgili sorusu üzerine Canikli, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, asıl rahatlamanın bu kapının açılmasıyla gerçekleşeceğini dile getirerek, "Gürcistan tarafında yapılması planlanan barajla ilgili belirsizlikler nedeniyle güzergah tespitinde sorunlar yaşandığını bize belirtiyorlar. Gürcistan ile görüşmelerimizi hızlandıracağız. Gerekirse biz her türlü katkıyı, desteği, yeni finansman modelleriyle kendilerine sunacağız. Mutabakata vardığımızda, bizim açımızdan herhangi bir sorun yok” şeklinde konuştu.

Sarp Gümrük Kapısındaki icelemelerde, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Abdullah Soylu ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Lütfü Kop da hazır bulundu.