Aramayı kapat

Ticaret Bakanlığı Ana Sayfa

T.C. Ticaret Bakanlığı

Yüzüncü Yıl Logo Mustafa Kemal Atatürk Bayrak Recep Tayyip Erdoğan Resmi

Bakan Canikli, Tahran’daki Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı'nı Gezdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye ile İran arasında yürürlüğe konulan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın zaman içinde genişletilerek, nihai olarak serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi. Bakan Canikli, başkent Tahran’daki "Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı"nda stantları gezerek firma sahipleri ile sohbet etti. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’na özellikle İran içerisinden verilen tepkilerin sorulması üzerine Canikli, "Tepkilerin aksine bu anlaşma orta ve uzun vadede kesinlikle hem İran firmalarının rekabet gücünün arttırılmasına çok büyük katkı sağlayacak hem de ikili ilişkilerin gelişmesini büyük oranda destekleyecektir" dedi.

04 Şubat 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye ile İran arasında yürürlüğe konulan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın zaman içinde genişletilerek, nihai olarak serbest ticaret anlaşmasına dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi. Bakan Canikli, başkent Tahran’daki "Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı"nda stantları gezerek firma sahipleri ile sohbet etti.
1 Ocak'ta yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’na özellikle İran içerisinden verilen tepkilerin sorulması üzerine Canikli, "Tepkilerin aksine bu anlaşma orta ve uzun vadede kesinlikle hem İran firmalarının rekabet gücünün arttırılmasına çok büyük katkı sağlayacak hem de ikili ilişkilerin gelişmesini büyük oranda destekleyecektir" dedi. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ardından serbest ticaret anlaşmasının gündeme gelip gelmeyeceği hakkında da Canikli, "Öncelikle şu anda 125 mal bu kapsamda bizim açımızdan, İran açısından 140 üründe gümrük indirimine gidildi. Bu yelpazenin genişletilmesi gerekiyor. Onunla ilgili görüşmeler devam ediyor şu anda, yine heyetler geliyor gidiyor. Tabii genişleyecek, genişleyecek ve en sonunda serbest ticaret anlaşmasına dönüşecek. Nihai hedefimiz o. Ama tabii bir anda o noktaya geçmek kolay değil. Bu Tercihli Ticaret Anlaşması o noktaya gidecek olan süreci kısaltacaktır" diye konuştu. Canikli daha sonra İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’dan fuarla ilgili bilgi aldı.
 
Ekonomi Bakanı  Tayyipniya ile  Görüştü
 
Bakan Canikli, İran'daki temasları kapsamında, son olarak  Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya ile  bir araya geldi. Canikli, İranlı Bakan ile başkent Tahran'daki Ekonomi Bakanlığı binasında basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, gümrüklerde tek geçiş uygulaması ve ticarette milli para birimi kullanılması başta olmak üzere, Tercihli Ticaret Anlaşması ile karşılıklı ekonomik ilişkiler ele alındı.