Bakan Canikli TESK'in 19. Olağan Genel Kurulu'nda Konuştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli 12 yılda esnaf ve sanatkara verilen kredilerin 77 kat arttığını ifade ederek, "Esnaf ve sanatkara Halk Bankası'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) eliyle kullandırılan kredilerin toplamı 2002'de sadece 153 milyon lira iken, bu yıl bu rakam 11,8 milyar liraya yükseltilmiştir" dedi.

17 Eylül 2014
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılarak bir konuşma yaptığı Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) 19. Olağan Genel Kurulu'na Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de katıldı.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli 12 yılda esnaf ve sanatkara verilen kredilerin 77 kat arttığını ifade ederek, "Esnaf ve sanatkara Halk Bankası'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) eliyle kullandırılan kredilerin toplamı 2002'de sadece 153 milyon lira iken, bu yıl bu rakam 11,8 milyar liraya yükseltilmiştir" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) 19. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Canikli, esnaf ve sanatkarın toplumun temel direklerinden biri olduğunu ifade ederek, esnaf ve sanatkarın kısıtlı imkanlarıyla iktisadi hayata katkı sağladıklarına dikkati çekti.

Ahiliğin sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın doğal bir temsilcisi ve koruyucusu olduğunu belirten Canikli, esnaflığın medeniyetin gelişmesi açısından hayati bir rol oynadığını kaydetti. 

Esnaf ve sanatkarların işlerini kolaylaştırmak üzere bürokratik işlemlerin azaltıldığını ve ucuz finansman imkanı sağlandığını ifade eden Canikli, şöyle devam etti:

"Esnaf ve sanatkara Halk Bankasından ESKKK eliyle kullandırılan kredilerin toplamı 2002'de sadece 153 milyon lira iken, bu yıl bu rakam 11,8 milyar liraya yükseltilmiştir. 12 yılda esnaf ve sanatkarımıza makul bir bedelle verilen kredilerin toplamı 77 kat artırılmıştır."

Esnaf ve sanatkarların sorunlarının ele alınacağı "Esnaf ve Sanatkarlar Şurası"nı kasımda gerçekleştireceklerini bildiren Canikli, şura için 5 başlık altında çalışmalar yapan komisyonlar kurulduğunu kaydetti.

Esnaf ve sanatkarların odalara olan yıllık aidat borçları ile odaların federasyonlara ve konfederasyona olan katılım payı borçlarının ödenebilecek şekilde yeniden yapılandırıldığını belirten Canikli, bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Canikli, Bakanlık olarak esnaf ve sanatkarların rekabet gücünü artırmak, çalışma ve hayat standartlarını iyileştirmek üzere çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

- "Bu dua istikrarı, huzuru getirir"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de esnaf ve sanatkarlara verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.

Esnaf ve sanatkarların değişim ve dönüşümündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Palandöken, "Perakende yasasının tekrar gündeme gelmesi, bizim için çok önemli. Olmazsa olmazımızdır" dedi.

Esnaf ve sanatkarlara verilen desteklemeler hakkında bilgi veren Palandöken, bunların artırılması gerektiğine değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın esnaf ve sanatkarın hayır duasını aldığını ifade eden Palandöken, "Bu dua istikrarı, huzuru getirir. Bu duayı aldıkça sırtınız yere gelmez" diye konuştu.

Ülkedeki esnaf ve sanatkarın siyasetin nabzını tuttuğuna işaret eden Palandöken, "Esnaf ve sanatkar ülkenin barometresidir. Esnaf ve sanatkarı güçlü olan ülkeler, güçlü olur" değerlendirmesinde bulundu.