Bakan Canikli: "Türk Firmaları Her Alanda, Her Sektörde En Rekabetçi Ortamda Dahi Rekabet Edebilir Konuma Geldi"

Bakan Canikli: "Türk Firmaları Her Alanda, Her Sektörde En Rekabetçi Ortamda Dahi Rekabet Edebilir Konuma Geldi"

27 Mart 2015


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Türk firmaları, her alanda, her sektörde en rekabetçi ortamda dahi rekabet edebilir konuma geldi" dedi.

Bakan Canikli, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK), Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ve DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci ev sahipliğinde düzenlediği "Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu"na katıldı.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'nın Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Canikli, Fildişi Sahili'nin son yıllarda yaşadığı ekonomik gelişmeleri heyecanla takip ettiklerini söyledi.

Ülkenin kararlılığının çok açık olduğunu ifade eden Canikli, bu iradenin devam etmesi durumunda Fildişi Sahili'nin hedeflerine ulaşacağına ilişkin inancını dile getirdi.

Bakan Canikli, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığı tarihlerde çok büyük eleştirilerle karşı karşıya kalındığını hatırlatarak şunları anlattı:
"Henüz Türkiye ekonomisinin ve şirketlerinin uluslararası rekabet gücünün olmadığı, çok zayıf göstergelerin olduğu bir dönemdi o dönem. Gümrük Birliği Anlaşması ile yeterince rekabet gücü olmayan Türk firmalarının, AB'den gelecek rekabet baskısıyla ayakta kalamayacağı, sonucunda Türkiye'nin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı eleştirileri gündeme geldi. Türkiye bu kararlı tavrından vazgeçmedi ve geldiğimiz noktada Türk firmaları her alanda, her sektörde en rekabetçi ortamda dahi rekabet edebilir konuma geldi."

2008 küresel krizinin AB'ye olan ihracatı dolayısıyla Türkiye'yi vurduğunu, ihracatın bu bölgeye bir anda yüzde 23 azaldığını anımsatan Canikli, Türk firmalarının dinamik rekabet gücü ile bu kaybı yeni pazarlar ve yeni ürünlerle telafi ettiğini, Türkiye'nin bu krizi minimum seviyede etkilenerek atlattığını aktardı.

Nurettin Canikli, Fildişi Sahili'nin de benzer tabloyla karşı karşıya olması halinde rekabet ortamının oluşturulmasından kesinlikle korkmaması gerektiğine işaret ederek, "Korumacılık iç siyasette her zaman caziptir ama günlük tartışmaların ötesine daha geniş vizyonla bakılabildiğinde sorun çözülür. Bu kararlılığı Fildişi Sahili'nde gördük bu son derece önemli" dedi.

Koruma tedbirleri ile istenilen seviyeye gelinmesinin mümkün olmadığını belirten Canikli, Fildişi Sahili'nin tarım ve yeraltı zenginlikleri açısından önemli potansiyele sahip olduğunu, bir çok ülkenin buna sahip olmadığını, çok kısa sürede Fildişi Sahili'nin yıldızının parladığını bütün dünyanın göreceğini söyledi.

Canikli, ülke ekonomileri açısından en önemli avantajlardan birinin de genç ve dinamik nüfusa sahiplik olduğuna vurgu yaparak, bugün Avrupa'nın, Japonya'nın ve diğer gelişmiş ülkelerin en büyük sorunlarından birinin yaşlanan nüfus olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Türk firmalarına da seslenen Canikli, "Fildişi Sahili'nde çok önemli potansiyeller var, oralara gidin. 12-13 yıl önce ufuklarımız bu kadar geniş değildi, ama bugün ufuk, vizyon problemimiz yok Türkiye'de. Gidip Fildişi Sahili'nin imkanlarından faydalanın, aynı zamanda katkı sağlayın" çağrısında bulundu.

Ticari ilişkilerin tek taraflı olmayacağını, iki tarafın menfaatine olması gerektiğini söyleyen Canikli, bu kapsamda eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın AB'yi eleştirirken söylediği "Onlar ortak biz pazar olmamalıyız" sözünü hiç unutmadığını paylaşarak, bu fikrin çok doğru olduğunu, ilişkilerin karşılıklı eşit olarak paylaşılması gerektiğini savundu.

Karşılıklı kazanma iradesinin Fildişi Sahili'nde de bulunduğuna işaret eden Canikli, "Özellikle inşaat alanı iyi olduğumuz alanlardan biri bunları paylaşmaya hazırız. Hem karşılıklı yatırım yapılabilir hem de üçüncü ülkelerde yatırım yapılabilir. Toplantının her iki ülke ticaretine katkı sağlamasını temenni ediyorum" diye konuştu.