Bakan Canikli, Türkiye-İran İş Forumu’na Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye ile İran arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’na yöneltilen eleştirilere ilişkin, oturulan yerden, kapalı kapılar ardından rekabet gücü elde edilemeyeceğini belirterek, "Arenaya çıkmanız lazım. Alana inilmesi, rekabet ortamına, sanal değil gerçek ortama girilmesi gerekiyor. Bu tür anlaşmalar işte bunu sağlayacak inşallah” dedi.

04 Şubat 2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Türkiye ile İran arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’na yöneltilen eleştirilere ilişkin, oturulan yerden, kapalı kapılar ardından rekabet gücü elde edilemeyeceğini belirterek, "Arenaya çıkmanız lazım. Alana inilmesi, rekabet ortamına, sanal değil gerçek ortama girilmesi gerekiyor. Bu tür anlaşmalar işte bunu sağlayacak inşallah” dedi.

Tahran’da düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu’na katılan Canikli, burada yaptığı konuşmada, “Sayın Cumhurbaşkanlarımız tarafından hedef olarak belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacminin halen çok uzağındayız. Bunun sorumluluğu her şeyden önce bizdedir. Bu noktaya ulaşamamışsak, önce kendimizden başlayarak sorumluluğun bize ait olduğunu kabullenmemiz gerekiyor” diye konuştu. İki ülke ilişkilerinin son aylarda "inanılmaz bir ivme" kazandığını aktaran Canikli, “Belki abartı olacak ama mucizevi bir dokunuşla birileri bu süreci başlattı. Bu çok güzel bir başlangıç ve iyi bir noktaya gidiyor. Bugün yaptığımız görüşmelerde de bu kanaatimizi teyit eden çok net mesajlar aldık. Bu iki ülkenin geleceği için, halkları ve onların refah seviyeleri için çok güzel bir gelişme. İstenilen noktaya hızlı bir şekilde ulaşacağımıza olan kanaatim çok yükseldi” değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç odaklı ve iki ülkenin menfaati neyi gerektiriyorsa o doğrultuda hareket edeceğiz” diyen Canikli, İran’a yönelik uluslararası alanda inanılmaz baskıların ve sıkıntıların yaşandığı dönemde Türkiye'nin İran’ın haklı tezlerini sonuna kadar savunduğunu hatırlattı. Canikli“Hatta birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalmak pahasına sonuna kadar savunduk, destek olmaya çalıştık. Bu bizim samimiyetimizi göstermesi açısından önemli. İran'la dostluğumuzun kuvvetini gösterecek sayısız örnek var. Güçlü dostluk duygularımızdan kimsenin kaygısı olmasın” ifadesini kullandı.

Canikli, iki ülke geleceğine dair umutlu olunmasını sağlayan birçok gelişme yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bunlardan en önemlisi Tercihli Ticaret Anlaşmasının yürürlüğe girmesi. Başlangıçta sıkıntılı bir süreci olacak ama çok uzak olmayan bir zaman dilimi içerisinde bu anlaşmanın hem İran ekonomisine, İranlı şirketlere ve Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğiz. Başlangıçta eleştiriler olabilir. Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşması yaptığımızda Türkiye olarak karşı karşıya kaldığımız eleştirileri tahmin edemezsiniz.
Türkiye’nin çok zarar göreceği, rekabet edemeyeceği ve buna benzer birçok eleştiri gündeme geldi. En sonunda kararlılıkla uygulandı. Bugün Türk firmaları dünyanın her yerinde her türlü firmayla rekabet edebilir güce kavuştu. Oturduğunuz yerden kapalı kapılar ardından rekabet gücü elde edemezsiniz. Arenaya çıkmanız lazım. Alana inilmesi, rekabet ortamına, sanal değil gerçek ortama girilmesi gerekiyor. Bu tür anlaşmalar işte bunu sağlayacak inşallah.”


 "Gelecekteki Yerinizi, Pozisyonlarını Önceden Alın, Siz Kazanırsınız"

Bugün gerçekleştirdiği görüşmelerde çok önemli kararlar alındığını aktaran Bakan Canikli, bunları, “Gümrük ve yol standartlarının yükseltilmesi, Gürbulak Sınır Kapısı'nın yanında Esendere Kapısı'nın daha etkin hale getirilmesi, Kapıköy-Razi Gümrük Kapısı'nın etkinleştirilmesi” olarak sıraladı ve “Ticaretin daha da kolaylaştırılması için adım adım, birer birer bunları sonuçlandıracağız” dedi.
Bankacılık ve finans alanlarında işbirliğinin daha ileri noktalara taşınacağını aktaran Canikli, şöyle devam etti: “Şu an bir demiryolu hattı var ancak çok aktif değil. Onu aktif hale getirmek gerekiyor. İkinci demiryolu için fizibilite çalışmalarına başladık. Sonuç itibariyle iki ülke insanlarının refah seviyesini yükseltecek girişimler yapacağız. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden önce en azından öncelikli birkaç projeyi sonuçlandırarak, bu ziyareti taçlandırmayı düşünüyoruz. Bu iki medeniyet, bu hedeflere çok rahatlıkla ulaşabilecek her türlü kaynağa sahiptir. Zaman zaman problemler oluyor bu da son derece doğaldır. Önemli olan bu problemlerin genel çizgiyi olumsuz yönde engellememesidir. Burada her ülkenin özel sektörlerine, iş adamlarına şu çağrıda bulunuyorum; bahsettiğimiz gelecek için önceden pozisyon alın, siz kazanırsınız. Hem Türkiye’de hem İran’da yatırımlar yapın, her iki hükümet özel sektörün arkasında. Ticaret de bir meydan okumadır. Bu nedenle iki ülke yatırımcıları aktif hale gelerek ve hükümetler de destek vererek dünyaya kafa tutmamız gerekir. Bu daveti tüm İranlı ve Türkiye’den iş adamlarına yapıyorum. Ortak sanayi bölgeleri kurulmasına yönelik proje hızlandırıldı. Sizin yatırım yapmanız için hükümetler olarak ne gerekiyorsa yapacağız.”