Bakan Hayati Yazıcı Moldova'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Moldova ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girmesinin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere büyük bir ivme kazandıracağını bildirdi.

29 Nisan 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Moldova ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girmesinin iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere büyük bir ivme kazandıracağını bildirdi.
Çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Moldova'nın başkenti Kişinev'e gelen Yazıcı, burada Moldova Ekonomi Bakanı Valeriu Lazar ile makamında görüştü.
Görüşmeye, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin Moldova Büyükelçisi Selim Kartal ve bürokratlar da katıldı.
Bakan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, iki ülkenin aynı coğrafyayı paylaştığını ve uzun yıllara dayanan bir dostluğu olduğunu belirtti.
Gökoğuz Türkleri'nin de Moldova'da olmasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdiğini vurgulayan Yazıcı, iki ülke arasında yakalanan ekonomik ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu ancak bu ilişkileri daha da artırmak gerektiğini ifade etti.
Türkiye'ye döndüğünde işadamlarını Moldova'ya gelmeleri için özendireceğini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:
''15 Aralık'ta gerçekleştirilen KEK 6. Dönem Toplantısı'ndan bu yana ticari ve ekonomik ilişkilerimizde yaşanan gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Anlaşmalar, önemlidir ancak daha da önemlisi bunları icraata geçirmektir. Bu da her iki ülkenin yöneticilerinin somut adımlar atmasıyla gerçekleşir. Türkiye ile Moldova arasındaki dış ticarete baktığımızda özellikle son yıllarda yakalanan performanstan memnunuz. Ancak ticaret ve ekonomik ilişkilerimizin en önemli boyutlarından birisini serbest ticaret anlaşmaları oluşturuyor. Bu anlaşma ile ilgili iki ülke arasında üçüncü tur görüşmeler gerçekleştirildi. Ülkenizin bu konudaki gayretlerini memnuniyetle karşılıyorum. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanıp yürürlüğe girmesi ticari ve ekonomik ilişkilerimize büyük bir ivme kazandıracaktır. Umuyorum ki bu anlaşmayı bir an önce imzalayıp yürürlüğe koyarız.''
-''Vize konusunda ilerleme bekliyoruz''
Türk işadamlarının Moldova'daki yatırımlarının 300 milyon doları aştığını belirten Yazıcı, aynı şekilde Moldovalı işadamlarını da Türkiye'ye beklediklerini söyledi.
Türk müteahhitlik sektörünün dünyada ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Yazıcı, ''Firmalarımız Moldova'daki büyük yatırımlara taliptir. Özellikle müteahhitlerimiz işlerini kusursuz yapma konusunda çok deneyimlidir'' dedi.
İki ülke arasındaki vize uygulamalarına da değinen Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:
''Türk vatandaşlarının Moldova'ya gelirken vize uygulamalarına tabii tutuluyor olmaları, onların hareket alanlarını kısıtlıyor. Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız. Heyecanlıyız, çabuk erişmek ve hemen işe başlamak isteriz. İnsanlar vizeyi engelleyici bir mekanizma olarak algılıyor. Bu konuda da zaman kaybetmeden bir ilerleme gerçekleşmesini bekliyoruz.''
-''Türk firmalarını bekliyoruz''
Moldova Ekonomi Bakanı Lazar da Bakan Yazıcı ve heyetinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerden memnun olduklarını ifade eden Lazar, ''Bu yıl çok ciddi karayolu inşaatı ihalelerimiz olacak. Bu ihaleleri Türk firmalarının kazanma olasılığı çok yüksek. Ayrıca çok ciddi özelleştirmeler yapacağız. Türk firmalarını daha çok yatırım yapmaları için buraya bekliyoruz'' diye konuştu.