Bakan Muş, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis ile görüştü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile görüştü: Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ana gündem konusuydu.

28 Mayıs 2021

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Başkan Yardımcısı Dombrovskis’in talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede; Bakan Muş ve Başkan Yardımcısı, Türkiye ve AB arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik öncelikli gündem konularını ele aldı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis görüşmede, Türkiye’nin AB için kilit bir ortak olduğunu, Türkiye ile AB arasında karşılıklı yarar temelinde işbirliğinin geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğunu, nitekim Mart ayındaki AB Liderler Zirvesi’nin AB Konseyi’ni Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik yetki üzerinde çalışmaya davet ettiğini ve bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yakın bir işbirliği içerisinde çalışılmasının önemini vurguladı.

Türkiye ile AB’nin stratejik ortaklar olduğunu ve Türkiye’nin nihai hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Bakan Muş, iki taraf arasında pozitif bir gündem oluşturmak için birlikte çalışmanın önemli olduğunu belirtti.

Türkiye ile AB arasında ticari ilişkilerin temelini oluşturan Gümrük Birliği’nin tesis edildiği günden bu yana iki tarafa önemli ekonomik kazanımlar sağladığını ifade eden Bakan Muş, ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemine değindi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ayrıca, Covid-19 salgınının küresel ekonomide yarattığı olumsuz etkilerle birlikte küresel ticaretteki zorluklar karşısında da Türkiye ve AB ortaklığının güçlendirilmesinin önemini vurguladı ve Türkiye’nin Avrupa tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizdi.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye-AB pozitif gündeminin önemli unsurlarından biri olduğunu ifade eden Bakan Muş, müzakerelerin başlatılması için AB’nin adım atmasının beklendiğini dile getirdi.

Görüşme sonucunda taraflar, Türkiye ile AB arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için işbirliğini güçlendirmek konusunda mutabık kaldı. Bu amaçla, yakın dönemde teknik seviyede ve ortaklık organlarında yürütülecek çalışmalara yönelik adımlar konusunda görüş birliğine varıldı.