Bakan Tüfenkci: 15 Temmuzda "sivil direniş"in tarihini yazan bu millet 16 Nisanda "milli irade"ye Evet diyecek

Bakan Tüfenkci, "Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı. Ama bir tarih yazılsa, ileride sivil direniş nedir diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak." dedi.

29 Mart 2017

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 15 Temmuz Çalıştayı'nda, sapkın bir dini inanç ve ideolojiye sahip grup tarafından kalkışılan bu darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun tartışılması ve öğrenilmesi gerektiğini anlattı.

Darbe girişiminin milletin iradesine, seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik olduğuna işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Millet gerçekten o gün darbeye 'dur' dedi, 'hayır' dedi, meydanlara çıktı, tanklara, toplara, tüfeklere kindini siper etti, hayatını verdi bu vatan için. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza acil şifalar versin. Bu milletin topyekun kendini ortaya koymasıyla bu hain darbe girişimi gerçekten başarılı olamadı. Ama bir tarih yazılsa, ileride sivil direniş nedir diye tartışılsa ben inanıyorum ki 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyan bu milletin sivil direnişi en başa altın harflerle yazılacak. Düşünün o gün hiçbir sivil direnişçi, darbeye 'hayır' diyen hiçbir sivil unsur tek bir kurşun atmadan o darbeye, tanka, tüfeğe, topa, uçak bombalarına karşı durdu ve karşılığında hiçbir mermi atmadı. O gün hiçbir dükkan, iş yeri yağmalanmadı."

Tüfenkci, darbe girişimi sırasında herkesin "darbeyi nasıl önleriz, neler yapabiliriz"in hesabı içerisine olduğuna işaret ederek, "Baktığımız zaman tarihte görülmeyen bir sivil direniş örneğini bu millet gösterdi. Bunun da ayrı bir irdelenmesi lazım. Orada hiçbir siyasi parti ayrımı yapmada sadece milli iradeye sahip olanlar, sadece bu milletin birliğinden, beraberliğinden yana olanlar, 'Türkiye Suriyeleşmesin, Iraklaşmasın' diyenler o meydanlarda toplanmışlardı ve darbeye 'hayır' diyorlardı." dedi.

Darbe girişiminin Türkiye'ye faturasının ağır olduğunu ancak birçok kazanımları da bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, yeniden memleket, milli iradeye sahip çıkma bilinciyle, darbelere karşı artık daha dirençli ve daha duyarlı bir toplum haline geldiklerini söyledi. 

Tüfenkci, darbe girişiminde bombalanan yerlere bakıldığında tamanının Türkiye'nin terörle mücadele eden unsurlarına ve millete karşı yapıldığına değinerek, "Milletimiz o gün darbeye 'dur', 'hayır' dedi. İnşallah 16 Nisan'da da milli iradeye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'evet' diyecek." ifadesini kullandı.

Mevcut sistemin darbeler ürettiğine işaret eden Tüfenkci, onun için "Türkiye'de böyle kalkışmalar, darbe girişimleri olmasın" diye sistemi tahkim ettiklerini ve yeni sistemde sadece milletin hakim olmasını istediklerini söyledi.

Tüfenkci, 15 Temmuz'un millete karşı yapıldığını aktararak, 15 Temmuz'un unutulmaması, unutturulmamasının önemli olduğunu kaydetti.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise 15 Temmuz günü Türkiye'nin tarihte eşi görülmemiş, alçak, hain ve kanlı bir darbe girişimine maruz kaldığını anımsattı.

Kızılay, FETÖ ve içerdeki ve dışarıdaki işbirlikçilerinin tezgahladığı terör eylesi sonucunda milli iradenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir duruşla bu darbe girişimini akamete uğrattığını ifade etti.

Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı'nın da katıldığı Çalıştay yarın sona erecek.

Tüfekci, Yeşilyurt ilçesine bağlı Yeşiltepe Mahallesi'nde esnafla bir araya geldi.

Tarafsızlığını yitirenler Türkiye'yi 28 Şubat karanlığına götürdü

Burada yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik içerisinde hareket edildiğinde hem Malatya'ya hem de Türkiye'ye sahip çıkılmış olacağına işaret eden Tüfenkci, anayasa değişikliğiyle bağımsız yargının yanına bir de tarafsızlığı ekleyeceklerini bildirdi. Tüfenkci, tarafsızlığını yitirenlerin Türkiye'yi 28 Şubat karanlığına götürdüğüne işaret etti.

Türkiye'nin güçlü olmasını istediklerine dikkati çeken Tüfenkci, "Türkiye, geleceğe emin adımlarla gitsin istiyoruz. Gençlerimize iş, aş bulalım. İşimizi, aşımızı büyütelim ve insanımızın yaşam standartlarını yükseltelim. Bunun için bizim hızlı, etkin ve sürdürülebilir yönetime ihtiyacımız var. Bunun için de biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet modelini öneriyoruz ve inşallah sizlerin desteği ve gayretiyle ben inanıyorum ki 16 Nisan'da Türkiye cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'evet' demiş olacak." dedi.

Bakan Tüfenkci, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına da değinerek, Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen terör örgütletinin "hayır" dediğini ifade etti.

"Tükiye'nin Suriyeleşmesi, bölgenin lideri olmaması, ekonomik anlamda Türkiye'nin bölge ile ticaret yapabilir konuma gelmemesi için var gücüyle çalışanlar var." diyen Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İşte gördüğünüz gibi 17-25 yargı darbesi ile esasında bir başka nokta vardı. Halk Bankası operasyonu vardı. Halk Bankasına niye operasyon yapılmıştı o günlerde? Türkiye-Kuzey Irak petrol anlaşmaları, oradaki paranın Halk Bankası üzerinden işlem görmesi ve İran ile bir takım ticaretin o gün Halk Bankası üzerinde yapılması-yapılmaması noktasında gerçekten bir soru işaretiyle beraber normalde İran bahane edilerek, Irak'taki, bölgedeki Türkiye'nin istikrarına, gücüne, ticaretine karşı bir operasyon yapıldı. İşte bugünlerde Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısını Amerika'ya gittiğinde tutukladılar. Elbette adalet tecelli edecek. Ama bu, şunu hatırlatıyor, 17-25 Aralıkları da unutmamız lazım. 17-25 Aralık operasyonları bir yargı darbesiydi. O gün Allah'a hamdolsun, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşuyla biz o darbe girişimini de ekonomi üzerinden gerçekleştirimleye çalışılan darbe girişimini de yargı üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan yargı darbesini de önlemiş olduk. İşte onun için yeni bir sisteme geçmemiz lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile inşallah Türkiye bir daha bu provokasyonları yaşamayacak."

Türkiye'de olan seçime Avrupalılar 'hayır' kampanyası yapıyor

Tüfenkci, halk oylaması çalışmaları kapsamında geldiği Malatya'nın Yazıhan ilçesinde vatandaşlar tarafından karşılandı. Vatandaşlarla selamlaşan Tüfenkci'yi karşılamaya ilçedeki cirit sporcuları da atlarıyla katıldı.

Yazıhan Belediyesini ziyaret eden Bakan Tüfenkci, burada muhtarlarla bir süre basına kapalı görüştü.

Bakan Tüfenkci, ardından ilçeye bağlı Durucasu Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi.

Burada konuşan Tüfenkci, bir yandan terörle mücadele ederken bir yandan da Türkiye'yi büyütmeye devam ettiklerini, bunun için de gece gündüz demeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkeyi kalkındırmak, daha fazla yatırım yapabilmek için çabaladıklarını söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'yi büyütmek istediklerini belirterek, "Geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye'nin bir sıçrama yapması lazım. Yeni bir hikaye, yeni bir depara, atağa kalkması lazım. Sistemin arızalarıyla bu milletin uğraşmaması lazım. Enerjimizi, sermayemizi birbirimizle uğraşarak değil ülkeyi büyüterek yapmamız lazım. Onun için de 16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmemiz lazım." diye konuştu.

Malatya'ya yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tüfenkci, kenti cazibe merkezi haline getirdiklerini ifade etti.

Tüfenkci, 16 Nisan'ın önemine dikkati çekerek, bunun bir parti melesi değil memleket meselesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın kolay bir coğrafya olmadığına işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada var olmak istiyorsak güçlü olmamız, güçlü meclislerimiz, yönetimlerimiz, liderlerimizin olması lazım. Avrupa'ya bakınız, sanki seçim Avrupa'da oluyor. Türkiye'de olan seçime Avrupalılar 'hayır' kampanyası yapıyor. Çünkü artık Türkiye'de 'efendim diplomasisinin' yerine karşılıklı oturarak, konuşarak ülke çıkarlarını koruyan bir hükümet var da onun için. Eskiden 'baş üstüne' diyen fasoncu bir Türkiye'nin yerini gerçekten patron bir Türkiye alacağı için hepsi endişeleniyor. Terör örgütleri de bu yüzden endişeleniyorlar. Eski sistemin devamından yana olanlar da artık Türkiye'yi maniple edemeyecekleri, provakasyonlar gerçekleştiremeyecekleri için 'hayır' diyorlar. Eski Türkiye'nin devamından yana olanlar 'hayır' diyor. Bu sistemin açıklarından, boşluklarından faydalanarak zengin olanlar, Türkiye'nin rantını yiyenler 'eski sistem devam etsin' diyor. Ama benim çiftçim, esnafın, köylüm, sistem değişsin, yeni bir Türkiye kurulsun, üreten, dünyayla rekabet eden bir Türkiye olsun istiyor."

Bakan Tüfenkci, Battalgazi ilçesinde Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini de ziyaret etti.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi büyütmek, yaşam standartlarını yükseltmek, yoksulluk düzeyini düşürmek istediklerini söyledi.

AK Parti hükümetleriyle özellikle dezavantajlı grupların, yoksulların, dul ve yetimlerin devletin şefkat elini gördüğünü belirten Tüfenkci, Türkiye'nin sosyal devletle tanıştığını ifade etti.

Referandum sürecine dikkati çeken Tüfenkci, "Allah'ın izniyle bu süreci geçirirsek Türkiye yeni bir yol ayrımına girecek, güçlenerek 2019'da bu sistem uygulanmaya başlanacak ve güçlü bir Türkiye olacak. Bu ülkeye, vatana, bayrağa hep beraber sahip çıkmamız lazım. 16 Nisan'da güçlü desteklerinizle 'evet' dediğinizde Türkiye inanın bir basamak daha yukarı çıkmış olacak." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, daha sonra kentteki bir düğün salonunda Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası üyeleriyle bir araya geldi.

Esnafın bu milletin omurgası konumunda bulunduğunu belirten Tüfenkci, esnafın bugüne kadar hep birlik, beraberlik, sağduyu ve Türkiye'nin birliğinden yana olduğunu söyledi.

Tüfenkci, 15 Temmuz'u unutmadıklarını, darbe girişimi sırasında esnafın tanka, tüfeğe, bombalara karşı nasıl meydanları doldurduysa 16 Nisan'da da milli iradeye "evet" diyeceğini ifade etti.

Esnafı, tüccarı, sanayiciyi, ihracatçıyı, Türkiye'yi büyütmek istediklerini dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye'yi büyütmek için gece gündüz çalışırken birileri Türkiye'ye karşı, Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, dirliğine karşı kastederek terör örgütleriyle saldırıya geçiyor. Onlar ne kadar saldırırsa saldırsın Allah'ın izniyle Türkiye'ye uzanan elleri kırarız inşallah. Hükümet olarak hep esnafın yanında olduk, sorunlarına, taleplerine hep duyarlı olduk. Türkiye büyüsün, artık güçlü yönetimler olsun istiyoruz. Sistemdeki boşluklar nedeniyle artık benim esnafın zarar görmesin, iflaslarla karşılaşmasın. Bu ülke çift başlılıklardan, istikrarsızlıklardan, koalisyonlardan dolayı gerçekten milyar dolarlar kaybetti. Güçlü bir Türkiye için inşallah cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle beraber Türkiye atağa, depara geçecek."

Bakan Tüfenkci, vatandaşlarla buluştu

Bakan Tüfenkci, daha sonra Fırat Mahallesi'ndeki Kernek Külliyesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşları selamlayan Tüfenkci, "İnşallah 16 Nisan'da kararınız milli iradeden, Türkiye'nin geleceğinden, birliğinden, beraberliğinden yana olacak. Geçmişte hangi partiye oy vermişseniz verdiniz ama 16 Nisan'da Türkiye'nin geleceği için inşallah 'evet' diyeceğiz." diye konuştu,.