Bakan Tufenkci : 16 Nisan'da piyasalar rahatlayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yapılan spekülasyonlara rağmen döviz kurlarının gerçek değerine gelmeye devam ettiğini belirterek, "İnşallah 16 Nisan'dan sonra oynaklığın daha da azalacağını bir kez daha ifade ediyorum." dedi.

24 Şubat 2017
Oda ve borsalarda kurumsal kapasitenin artırılması ve üyelere sunulan hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla başlatılan "Akreditasyon Sistemi"ne yönelik sertifika töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi. 
Burada konuşan Tüfenkci, reel sektörü oda ve borsaların temsil ettiğini ifade etti.

Hizmet ve üretimde belli standartları sağlamanın tarih boyunca uygulandığını belirten Tüfenkci, "Ahilik sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Ahilikte üretimin her aşaması, belli standartlara, kurallara bağlanmıştı. İşte bu üyelere hizmet veren odalarımızın hizmetinin, belli bir standartta olması bizim için önemlidir. Bunun için harcanan çabayı, inanın sadece bir berat almak için olarak anlamayın." değerlendirmesinde bulundu.
Oda ve borsaların özellikle kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltma noktasında çabaları olduğunu söyleyen Tüfenkci, "Daha çok çalışmalıyız. Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. Ülkeye daha fazla ne verebiliriz, ne kazandırabiliriz bunun hesabını yapmamız lazım." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "İlk veriler umut verici. Bunu sadece 'istihdamı artırmak' gibi anlamayın. Bunu 'bizler üretimimizi büyüteceğiz, daha fazla üretip, satacağız' gibi düşünmeniz lazım. 'İstihdam üzerinde ciddi yükler var, eziliyoruz' diyordunuz. Bizler de bu yükü alalım dedik. 'Siz sadece çıplak maaşı verin, gerisini biz halledelim' dedik." şeklinde konuştu.

Bu yılı yatırım yılı ilan ettiklerini anlatan Tüfenkci, "Kim ne derse desin, bütün badirelere rağmen, biz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, sizlerin desteğiyle 2016'yı en az hasarlı atlattık ve 2017'ye güçlü başladık. 2017 yılında ocak ayının ilk verilerine baktığımızda, ihracatımızı ciddi anlamda artırdık. Bu artış, inşallah 2017 sonuna baktığımızda devam edecek. Verilere bakıldığında işsizliğin de seferberlikle normal seyirleri içinde devam edeceğini söyleyebiliriz."  değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, ihracatçı ve üreticilerin yanında olduklarını, bu çerçevede karşılaşılan her sorunu çözeceklerini belirterek, "2016'da aldığımız kararların hayata geçmesiyle 2017 inşallah iyi geçecek. Döviz de o kadar spekülasyona rağmen gerçek değerlerine geliyor, gelmeye de devam edecek. 'Doların gerçek değerinin, bu kadar olmaması lazım' diye ifade ettik. İnşallah 16 Nisan'dan sonra bu oynaklığın daha da azalacağını bir kez daha ifade ediyorum." dedi.
Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Tüfenkci, "Sizlerin isteği üzerine sicil affı uygulamasını getirdik. Bunu getirirken de bankalarla birlikte oturduk, düzenledik ve hazırladık. Onların da elini zayıflatmayacak şekilde bir düzenlemeyi getirdik. Sicil affını uygulamaktan çekinen bankalar olduğunu duyuyoruz. Bununla ilgili konuyu çok yakından izliyoruz. Bankalar çekingen davranırlarsa, gereğini de yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. İstiyoruz ki reel sektörün önü açılsın." şeklinde konuştu.
Referandum sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, "Getirilen sistemle güç ve karar millette olacak.Türkiye'nin bekası ve geleceği için memleket meselesi olarak düşünerek, sizlerin hassasiyet göstereceğinize inanıyorum." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından akredite olan oda ve borsalara sertifikaları verildi.